April 30, 2012

Pulau Redang, Terengganu

Assalamualaikum...
Alhamdulillah...hari ini aku cuti...yeahh...so pagi ni no monday morning blues....pagi2 pukul 7 tadi dah keluar 'brisk walk' kat park...segar dan nyaman rasa bila keluar peluh, kalau boleh aktiviti riadah ni nak dibuat selalu tapi kekangan masa yang tidak begitu mengizinkan...hari-hari bekerja memang tak dapat la...harap pada hari sabtu dan ahad jer...kalau rajin, pagi dan petang keluar beriadah...hari2 biasa cukup sekadar senaman ringan di rumah, kalau tak pun, kerja2 di rumah dah cukup untuk membasahkan baju dan mengeringkan tekak....
Aktiviti hari ni, takde plan nak kemana-mana...just chill and relax kat rumah....kalau selalu camni kan best...hehehe...tapi aku rasa, kalau sehari dua camni boleh lagi...kalau dah makan minggu duk relax camni leh jem otak...haha..
Ok la...pagi ni nak sharekan gambar2 menarik semasa anak bujang di Pulau Redang hari tu...anaknya dah sampai dulu ke sana, biarpun siibunya anak jati Terengganu ni, belum pernah lagi menjejakkan kaki kat pulau2 di Teganu....boleh?? Anak pulak cukup teruja nak ke sana bersama dengan 3 orang teman baiknya. Package 3 hari 2 malam kat Redang Lagoon begitu berbaloi. Aku yang menguruskan hal yang berkaitan dengan booking...bila reception tu dengar aku ni bercakap loghat Ganu, dari situ kot aku dapat la jugak diskaun dalam rm20 perhead...ok la jugak kan....Ganu Kita....mekasihh....
Package termasuk la chalet, feri transfer, lunch, dinner and breakfast juga bot untuk aktiviti snorkeling. Cuma peralatan snorkeling yang perlu kita sewa seperti gugel, life jacket...rm10 untuk satu barang...untuk makan pulak, semuanya buffet, terpulang pada kita untuk makan pada kadar yang termampu oleh anak tekak...dengar daripada cerita siabang, cerita kawan2 yang dah pergi ke Redang ni, bertapa la seronoknya kalau dapat ke sana tapi aku ni jenis takut giler nak naik feri dan dilambung ombak tu...huhu...tak sanggup aku nak mabuk lauk dengan perjalanan hampir 2 jam dari Jetty Shahbandar, KT...kena pulak masa nak pergi tu, feri boleh rosak di tengah2 laut...punya la risaunya hati aku masa bersms dengan siabang...yang peliknya, feri tu boleh patah balik ke Jeti Shahbandar dan tukar dengan feri lain yang lebih besar. Kalau la saat itu terjadi pada aku agaknya dah terkucil kat situ...kuruss semangat tapi semangat anak2 jantan tetap kuat untuk meneroka laut Pulau Redang...diorang cool jer....
Beginilah kehidupan nelayan di laut, saban hari menongkah arus dan dilambung ombak laut cina selatan. Begitu tabah mereka demi sesuap nasi, demi menyara keluarga. Bersyukur la kita, dengan apa jua kurniaan Allah pada kita hari ini..rasa cam rancangan 'bersamamu' la pulak...
Ni la rupa feri ke pulau redang tu....tengok diorang semua cool jer kan...ketat dan padu...cam kata2 Loq la pulak...ala juri versus tu...hehehe
Breathtaking view beb....indahnya bumi Allah...
Hi pakwe, boleh berkenalan? senyum padu nampak...:)
Nice view...
Yang nampak bumbung tu Laguna Redang...cantik kan...? InsyaAllah, 1 fine day, I'll be here..untuk menikmati keindahan alam ciptaanMu, Ya Allah...
Nelayan2 dengan rutin harian mereka...bestnya dapat makan ikan yang segar bugar...
NI dah nak balik kot...feri duk tunggu depa....tak payah pergi kat jeti, kat situ pun boleh...bestnya....
Budak-budak nakai tapi baik hati...sayang mereka ketat-ketat...
Sipakwe merenung dan mencongak masa depan ker...? InsyaAllah akan ada masa depan yang baik buatmu anakku...amin....
Last picture ni bukan kat Redang tapi ni kat kampung siibu. Kat UITM Sura Hujung, dekat sungai Sura tu...Teluk or Tanjung Gadung namanya...dulu kitaorang masa kecik2 tidak dibenarkan sama sekali untuk ketempat ni...tempat 'keras' kata orang tua2...tapi sekarang tempat ni dah jadi tempat riadah popular seisi keluarga di Dungun ni....tapi kalau boleh, elakkan bermandi manda di situ... Oklah...nak chow dulu..last minute order la plak...karet cake n fruit tart...ok la daripada duduk relax n chill jer... ok - tata-

No comments:

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...