December 30, 2011

Counting for 2012


(NinjaPenyu - from Ganu kiter with love)

Assalamualaikum...

A few days to go, InsyaAllah tahun baru 2012 akan menjelma.

ecard from 123 newyear.com

December 11, 2011

kek karamel lagi dan lagi....

Assalamualaikum..

Kek yang enak, lemak berkrim. Sampai anak2 bujang pun dah tergila-gilakan kek ni, w/pun ibunya tidak la menggemari cara membuatnya yg cerewet itu..


Tapi bila dah terhasil rupanya camni, ok la...lenkali boleh buat lagi...mungkin lebih baik dan cantik lagi...


Gambar dipotong slice tak sempat disnap. Kamera cap ayamku ketandusan bateri...
Selamat menjamu mata..

December 10, 2011

CreaM PuFF

Assalamualaikum

Percubaan kali ke2 membuat creampuff ni, Alhamdulillah...tk malu nak cakap, ok la...rasa pun cam lebih kurang cream puff kedai roti kat Sogo itu...heheheh....happy sangat...




Resepi akan menyusul...

November 23, 2011

Bubur Chaca Ca..

Assalamualaikum...

Akhirnya chaca menjadi bubur. Alhamdulillah...projek last nite, buat cam terpaksa jerk....tu la hasilnya pun cam tk seberapa...pekat, likat semacam jer...dah la skali rebus chaca tu...so bila kembang, mau tk seperiuk jadi bubur...sape nak makan tu....??? eeee...membazir betul...nama pun bubur, manis...banyak mana la sangat yang leh diterima oleh anak tekak...kannnn??



Resepi bubur ni main campak2 sendiri jer...sesedap rasa dan sesuka hati...cicah ngan roti pun sedapp...makan sejuk lagi marvelless....

p/s Good luck abang for add maths today. U can do it!!

November 21, 2011

Moist Chocolate cake

Assalamualaikum...

Requested by anak bujang...marvelles..

Extra topping..



Meleleh2...

November 18, 2011

Versi happy and frust!

Assalamualaikum

Salam pagi Jumaat yang penuh berkat dan penuh rahmat dariNya. Syukur Alhamdulillah...versi happy pertamanya kerana Malaysia menang bolasepak 1-0 ngan Indon, w/pun aku bukan peminat bolasepak tegar tapi sejak 2 menjak ni, suka pulak tengok bolasepak ngan anak2 bujangku...yg bestnya kalo part gol pasukan yg disokong, bergegar umah menjerit...!...kusss...semangat...
Versi happy ke 2, arini tk de exam...hehehe...hilang la sekejap keluh kesah, resah gelisah hati aku ni...aikkk...cam aku lak yang exam ni...ibu ni over la...(itu yang selalu anak bujang aku cakap)

Versi frustnya pulak...aku ade 2 benda "alah" ni kat umah. Beli kat Melaka aritu...1 tu chaca dan 1 lagi tu sekoteng. Yang chaca tu belum berusik, bila chaca nak jadi bubur pun tak tahu la...yang 1 lagi tu....huaaa...ni la yang buat aku sedih dan frust sangat nih....
Konon2 la citenya...malam tadi sambil layan bola..godek2 la nak buat talam skoteng. Dengan lafaz Bismillah, dengan penuh tekun dan tekad, aku follow resepi tu betul2 dah...tak de cacat cela dan takde derhaka sikit pun...tapi bila bukak pengukus, tengok ngaper talam ku ni lembik...sabo lagi...sambung kukus lagi...sampai dah abis bola...bila angkat cam tu gak la rupa dia...lembik sangat....huaaaa.....


Sedihnya...dah la 2 loyang lak tu...sape nak makan. Dugaan betul ni...asam garam tukang masak ni, camtu la kan. Kalo jadi masuk perut, kalo tak jadi masuk tong sampah...! Agaknya kena nuntut ilmu dalam dunia talam dulu kot....jangan nak senang cnp resepi pastu balik umah buat...banyak cantik! Nampak gaya weekend ni kena berguru ngan pakar kuih jiranku itu...kot2 la ade petua berguna yang boleh dikongsi. yang pasti, misi membuat talam skoteng akan kuteruskan lagi!! SH boleh...insyaAllah...

November 14, 2011

SPM 2011


Assalamualaikum

Hari ni, SPM bermula. Good Luck and all the best to my son, Kamar Rezuan bin Kamaruzaman. Terlalu banyak doa dan harapan ibu untuk abang. Semoga dengan izinNya, abang dapat melakukan yang terbaik dan sehabis daya usaha abang...semoga ditenangkan hati abang, diterangkan hatimu dan dipermudahkan oleh Allah dalam menjawab setiap soalan. Dijauhi daripada gangguan syaitan dan iblis dan dapat menjawab setiap soalan dengan baik tanpa melakukan kesilapan dan kecuaian. All the best abang...love u so much...Amin..amin...yarabbal alamin..

Today
BM1 - 8am to 10.15am
BM2 - 2pm to 4.30pm

November 11, 2011

Jumaat yang indah 11.11.11

Assamualaikum....

Alhamdulillah dengan segala kurniaanMu ya Allah, hari Jumaat yang indah harap2nya hari ini...seindah tarikh yang jarang berlaku 11.11.11. Syukur dengan segala kurniaanMu ya Allah dan simpati kepada pemandu kereta yang baru aje accident kt Hiway Sprint tadi...terbakar keretanya...harap2 pemandunya selamat. Dugaan Allah tanpa kita duga dan sangka...hanya sebagai hambaNya kita perlu lebih banyak bersabar dan percaya setiap dugaan itu ada hikmah dan rahmat tersurat, InsyaAllah..


Untuk pemanis hari Jumaat yang mulia ni, mari la kita menjamu mata ngan coklat Daim favourite kami anak beranak. Gambo masakan lain takde pasal dapur kehabisan gas semalam. Bila call suruh hantar gas, katanya dah tutup kedai. Boleh?? so pagi ni pun tk dapat la masak apa2 untuk anak2 bujangku....kenalah bagi extra pocket money...ermmm....

Nak posing gak ketupat palas dinner kami malam tadi. Pemberian bonda dari kg sejak ari Isnin lepas...despath busy sangat nak hantar, semalam baru dapat merasa..tapi tk per..ketupat palas mok ni memang tahan lama...tapi kena lah letak kt freezer...bila nak makan panasakan aje atau kalau orang Ganu cam kami ni, goreng la sedap...ermmm...sedapnya. Enak dimakan begitu saja....tak perlu rendang pun tkper...mekasih mok...luv u alwazz..

November 10, 2011

Puding Kasih Bertaut lagii...


Assalamualaikum....

Puding yang enak...pasal tu buat lagi...ermmm...kali ni buat 1 kaler jer...pastu adunan yang dalam tu cam terlembik skit, tu yang rupa dia tak berapa cantik, bila dikeluarkan dari acuan dia pecah2 gitu...puding ni dah dikurangkan gulanya yer...untuk adunan luar tu, aku gula brown sugar jer...tk campur gula putih dah...

Resepi kat bawah. TQ for empunya resepi yer..

source: Naz @ Cute Oven, Small Kitchen

Bahan-bahan A
1/2 paket @ 2 sudu kecil serbuk agar-agar (dari sepaket 10 gm serbuk agar-agar)
300 ml air
200 ml santan (saya pakai susu cair)
1/2 cawan gula
1 biji telur
2 sudu kecil sirap Rose
2 sudu kecil perisa pandan + pewarna hijau
Warna ni boleh ikut selera kita

Cara Bahan A
Masukkan serbuk agar-agar, gula pasir dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut. Kecilkan api.
Pecahkan telur ke dalam santan dan kocak sikit dengan garfu. Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau sebati dan masak hingga mendidih (beware!! atas api perlahan tau!) Setelah mendidih, tutup api.

Bahagi larutan agar-agar kepada 2 bahagian dan masukkan ke dalam bekas yang berlainan. Masukkan sirap rose pada satu bahagian dan perisa pandan pada satu bahagian lagi. Kacau sebati dan biarkan ia mengeras. Kalau nak puding cepat mengeras, masukkan ke dalam peti sejuk.
Setelah keras, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil dan masukkan kesemua potongan itu ke dalam satu bekas lain yang lebih besar.

Bahan-bahan B
1/2 paket serbuk agar-agar (lebihan dari paket agar2 di atas tadi, dlm 2 sudu kecil juga)
500 ml air
1/4 cawan gula (saya guna 1/2 cwn brown sugar)
50 gm gula melaka 1 helai daun pandan (disimpulkan)

Cara Bahan B
Masukkan daun pandan ke dalam periuk bersama serbuk agar-agar, gula melaka, gula pasir dan air ke dalam periuk. Masak hingga larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar.
Cara Menyediakan Puding
Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi kiub-kiub agar-agar A tadi. Biarkan keras dan boleh disejukkan di dalam peti ais

Selamat mencuba!

November 8, 2011

Aidil Adha 2011

Assalamualaikum w.b.t

Salam Aidil Adha untuk semua. Syukur Alhamdulillah dengan segala rahmat dan kurniaan Allah. Aidil Adha kali ni cam tahun2 yang lepas disambut di tanah kediaman sendiri, tak balik kampung mengenangkan cuti yang singkat....penat nak drive, siabang menghitung hari nak exam...SPM...Sijil Paling Mahal bak kata orang....ermmmm...ya Allah...stressnya...aku yang gelabah tahap maksima ni....dupdapdupdap...cam aku lak nk exam...ya Allah...semoga anakku, Kamar Rezuan dapat melakukan yang terbaik dengan izin dan berkatMu, ya Allah...

Ok..cukup pasal exam...tak nak stress pagi2 ni...ceria up ur day...ni projek sepanjang 3 ari cuti...biskut Oreo Black Beauty ni dah lama nak buat...dari hariraya Puasa aritu lagi...tp cam biasa lah...delay...delay...pastu tk buat...dapat resepi ni cam biasa kt blog Puan Azlita, masam manis...sedap..w/pun rasa cam terlebih manis.....

OREO BLACK BEAUTY...sihitam manis dan sedap...

BISKUT OREO BLACK BEAUTY
by: Citarasawan
Sumber: Azlita, Masam manis
Bahan A
280 gm mentega
200 gm gula castor

Bahan B
250 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
30 gm tepung jagung
20 gm biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
1/2 sudu teh baking powder

Hiasan
Putih telur - ita tak letak
Biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
Coklat masakan putih cairkan
Croquant - ita tak letak
Pukul bahan A hingga kembang
Semua bahan B satukan, kemudian ayak dan masukkan dalam bahan A dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bentuk bulat dan memanjang.
Tekan atas tray hingga habis.
Sapukan atasnya dengan putih telur dan taburkan serbuk oreo di atasnya.
Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit
Keluarkan biskut setelah masak. Tunggu biskut sejuk.
Paip kan dengan coklat putih.
Cara ita (Saya ikut jer cara Ita ni)
Doh yang telah siap ita gentel bulat2 bentukkan seperti guli angaran berat 6 - 8 gm.
Kemudian ita golek2kan atas oreo hancur tu.
Susun dalam paper cup dan bakar.
Selepas tu boleh lah melorek atasnya.
Biskut ni masa kita masak dia naik cantik tau membulat. tapi bila dah kita keluarkan dari oven dia akan turun.. jadi jangan panik! dan ingat tak jadi pulak..

Puding Kasih Bertaut...ermmm...sedapnya puding ni...dapat pujian daripada anak2 buahku, syukur...Alhamdulillah...penyediaannya pun tk la serumit mana...rasanya...sedap sangat....

Kasi posing maut skit

Close-up....

Ni yang dibawak kerumah adik ipar kt Saujana Utama...

Nasi briyani ni lak hidangan utama semalam. Pakai rempah briyani iman tu jer...konco2 nasi briyani kali ni, udang sambal ngan dalca sayur dan daging...tak lupa papadom...

Ni lak tat nenas. Kali ni saje letak kaler hijau, boring syik kaler sama jer...boleh??? hahahha...

Tat Nenas gulung....kulihat hijauuuuu.....

November 3, 2011

Frambozen Kenari tak jadi


Assalamualaikum...

Tengok pada tajuk, memang frust. Tapi tk per...jamu mata dulu dengan gambo kueytiaw yang dimasak untuk breakfast pagi...walla...sesekali masak for breakfast, rasa cam bangga lak...hahahha...

Ni plak rupa FK nih...aku sendiri tak tahu samada rupa FK aku nih betui ker tak...(w/pun aku rasa cam tk betul)...pasal ni lah first time aku buat benda alah ni...kepingin sangat bila tengok resepi ni daripada blog Azlita (fromintankitchen.blogspot)...so bila tgk smua bahan2 dah ade kat umah, aku pun ape lagi...misi pun bermula la...
Aku guna loyang biasa 10x10 tu, loyang cutter tak de...rasa loyang tu besar sngt kott....tk padan ngan adunan yang sikit...tu yang ropernya jadi nipis beno....dah macam rupa aper yer, tk de rupa kukis langsung...pastu bab membakar, jenuh menunggu masak beb, 1 1/2 jam bakar tu...dengan suhu 90C...pastu nk kena tunggu sejuk lak dalam oven tu 1 1/2 jam....humakkk aiii...tang tu yang aku failed...nk menunggu, sedangkan mata dah ngantuk....camane...? so jln senang, aku masukkan dalam fridge...hahaha...so camane benda tu nak jadi kalo dah derhaka dan tak ikut kata resepi...yer dak...?? Pastu aku pakai almond nibs utk resepi nih...dah itu aje yang ada, so guna aje la...

tapi pujian harus diberi kepada rasanya....memang sedapppp...yang tk berapa nak jadi dah sedap...kalo yang betul2 jadi...camane la rasanya yekkk....anyway...tqvm utk resepi yang best ni..puan azlita..blog masam manis...nk mintak izin letak resepi kt sini...jengok la blog beliau untuk step by step buat FK nih...leh tengok dan faham dengan senang...

FRAMBROZEN KENARI
By: Kak Zuraini


Lapisan Cookies Bawah
240 gm tepung gandum atau tepung redrose
100 gm gula castor
100 gm serbuk badam/ground almond
200 gm butter
1 biji kuning telor
70 gm susu tepung

Toping Tengah
Jam Blackcurrant secukupnya
Ita guna blueberry filling

Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
Masukkan tepung gandum yang telah di ayak dan gaul hingga adunan menjadi doh
Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper
Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh dan tekan padat2.
Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar.
Cucuk doh dengan garfu.
Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
Keluarkan cutter dari loyang setelah masak
Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing
Lapisan Icing Atas
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
120 gm gula castor - ita kurangkan 100 gm
2 sudu teh tepung jagung - ita letak 1 sudu aje

Hiasan
Kepingan badam atau gajus

Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
Pasangkan semula cutter dan tekan.
Tabur pula dgn badam keping
Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi supaya toping benar2 kering.
Kemudian keluarkan cutter
Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.

October 27, 2011

Aktiviti semalam...


Assalamualaikum...

Nama jer public holiday....but still...buat keje cam lipas kudung kt umah tu...daripada buat marketing brg2 dapur kt C4..balik umah terus masuk dapur. Hajat hati nk masak special la kunun...hehehe...teringat beras basmati beli sebelum puasa aritu..so arini tercapai gak nak buat nasik minyak hujan panas ni...ok la...posing nasi dah la...lauk2 plak cam biasa la...lauk sik minyak...smua org tahu kan...?


Sebelah ptngnya lak...mengodek muruku ni sempena depaavali...hehee...muruku Alagappas ni kurang sedap compare to Babas...so not recommended.....nanti buat penat2, frust...tasteless...

Projek last nite, RV Cupcake, 20pcs order dari kawan to deliver to Manulife building...Dsara Heights...Alhamdulillah...selamat dihantar pagi ini....

October 24, 2011

2 in 1 (baking and leparking:))



RV cupcake, 16pcs...order from teacher yaya. TQVM


Jalan-jalan Melaka...

View from Menara Taming Sari....gayat sehhh...

Pandangan atas Dataran Pahlawan....seram jer time Taming Sari ni pusing2...gayat....gayat...

Pegang kamera pun ketaq tangan...hahahha...

Muzium Samudera...


Marble cake untuk bonda...walaupun tk gebu tapi ok la...

Pale jer kekku ini...

Carrot walnut cake, requested by myself...hahahha...lama tk makan kek karet...asyik buat untuk orang oder jer...yummmyy....


Resepi carrot cake ni lain daripada yg selalu buat. Nk cuba something diff lak...

October 17, 2011

Assalamualaikum

RV cuppies buah tangan ke rumah abang di Semenyih..Congrats! for your convocation day on 18 Oct 2011.





Teduh jer mata anak buahku Amin Hafizi yang ngantuk ni...comei...eeee...geram nk cubit pipinya yang tembam itu...

Sejuk jer mata memandang..hehehe...suruh senyum tk nak senyum dah pasal ngantuk sangat tu...kalo tk syik sengih jer...

Featured Post

Surabaya - 1 - 4 Sept 2017

Assalamualaikum... Alhamdulillah, satu daripada impian dan angan2 sudah tercapai. Terima kasih Allah kerana mengizinkan kami menjejakka...