February 29, 2012

Edisi 29 Feb 2012


Assalamualaikum...

Alhamdulillah...hari ini 29hb Feb 2012. Bukan senang nak dapat date 29hb ni kan? 4 tahun sekali baru dapat. So untuk hari yang penuh berkat dan rahmat ni, aku posingkan carrot walnut cupcake ni. Buat malam tadi, ada order untuk carrot walnut cake. Buat lebih adunan untuk 2 biji cupcake tu, untuk Ms chef makan...hehehe

Healthy cupcake yer...ada walnut, carrot dan raisins. Cuma tang cream cheese tu kalau tak nak makan pun, boleh buang ke tepi.


Pekena dengan tea o kelat (tanpa gula la tu)...yummmy...
-jom breakfast-

February 26, 2012

Mini PAVLOVA di petang damai


Assalamualaikum...

Alhamdulillah...hujan rahmat turun dengan lebatnya...syukur dengan rahmat Allah..dan syukur juga kerana hasrat hati nak buat Pavlova ni tercapai juga. Dah lama simpan resepi ni...lama sangat...nak buat dari sehari ke sehari, keadaan belum mengizinkan tapi bila terpandang Rose Weiss kat TV3 rancangan 'Selera 2012' pagi semalam, makin berkobar-kobar semangat nak buat dessert 'high class' ni...hehehe...

Resepi yang kusimpan selama ni kucampak ke tepi. Aku ikut jer apa yang Rose tu ajar...so ikut jer resepi Rose 100%...syukur menjadi gak kecuali krim putar tu tak mahu pekat sangat...cam cair sikit, pukul cam nak rak pun masih tak mahu gak...tapi bila masukkan dalam fridge,..ok la....so terhasil la rupa pavlova seperti di sini...



PAVLOVA with Strawberry...yummy...
-nak 1 slice, jemput ke rumah-

February 23, 2012

Donut ke ni...?

Assalamualaikum..

Balik kerja semalam, terus ke Bagus. Tak tahu tujuan sebenarnya, saje suka suki sangat tengok macam2 barang dalam Bagus tu...kalau balik rumah terus pun, tak tahu nak buat ape, budak2 dah tentu tk ada kat rumah so baik jalan2 cuci mata. Kalau dah cuci mata mesti ada yang sangkut, tak gitu...? so terembat la tepung ready made untuk donut ni...nampak cam senang sangat nak buat..

Cuma tambahkan secawan air sejuk dan yis 10gm. Sementara nak tunggu proses pengembangan donut tu, layan la bola dulu kat TV..Harimau muda aummm ngan Jepun...kalah telur ayam toing2...masa tu pun mood nk mendonut ntah kemana dah...

So ni la hasilnya kerja orang malas. Nak terap donut tu, acuan donut lak ntah mana pergi, nk buat donut ball, bila dah kembang, jadi besar la plak ball tu...hahaha...so bila rasa cam ball tu besar sangat, aku leperkanlah sikit...so camni la rupanya....ok kan? Ok la...gebu betul donut tu, rasa cam makan cotton candy pun ada....hehehe

So breakfast pagi ni, donut ngan pulut panggang ni...pulut panggang 5 ketui, 2 hinggit ni beli kat bawah tadi. Tapi tkde la aku rembat semua 5 ketui ni, teringin punya pasal beli je la...leh share ngan kawan-kawan...

-Jom breakfast Jom-

February 20, 2012

Kek di hujung minggu


Assalamualaikum...

Kek colourfull ni adalah kek batik Arora...kek ni sekilas pandang tertengok kat blog fromintankitchen.blogspot.com, Puan Azlita. Tengok resepinya pun mudah so hati tu teringin nak mencuba. Kebetulan pulak semalam adik ipar buat makan2 untuk birthday anaknya so aku pun ambik kesempatan la buat kek ni sebagai buah tangan. Alhamdulillah, turn out ok but colournya agak striking...wowww! sakit mata memandang...hehehe...ingat masa letak colour tu, sedang-sedang jer....tapi terstriking sudah jadinya...

Kek ni telah dikurangkan gula so kek ni takde la manis sangat. Just nice...

Blueberry cheese cake ni buat malam tadi. Requested by someone in the office. Dah lama promise nak buat, hari ni baru tertunai janji...

Selebihnya biar la anak yang habiskan. Seriously aku dah muak dengan cheese cake...dulu ni feveret no 1, skrang nak telan pun dah tak terima dek anak tekak...lagipun dah tua-tua (tua ker...:P) ni kena kurangkan makanan berlemak, menternak lemak...kesihatan kena jaga...ingatan untuk diri sendiri..hehehe..

-tata-keje da-:)

February 15, 2012

Tart Peanut Butter Chocolate


Assalamualaikum...
Jom makan tart...tart peanut butter choc...peanut butter choc tu jangan ditanya buat camane....tu ready made jer beli kt 99 speedmart...hahaha...(promosi baik punyer)...
Masukkan dalam piping bag dan paipkan dalam crust tu....yummeehh...

crunchy munchy lemak manis gitu...

Cukuplah untuk kami 3 beranak...hehe

-nite-

February 14, 2012

Puding Laici


Assalamualaikum...

Abaikan pudingku yang telah robek itu....ini kes anak bujang tak sabar nak makan sebelum sempat sipuding nk posing....lagipun rupanya tidak la secantik mana pun, tapi rasanya tetap tip top...cara penyediaannya pun very simple dan semua bahan2 main campak jer...tk de sukatan khusus...


Ahamdulillah rezeki se tin laici ni daripada majlis Maulidur rasul aritu...si anak bujang bawak balik sebagai buah tangan selepas majlis.

Resepi tiada cilok daripada mana2...semuanya 'agak2' sendiri sahaja...

Resepi

2sudu besar agar2 serbuk
500ml air
Laici - potong kecik2
Air laici - agak2 jer
susu cair secawan
gula - agak2 tahap kemanisan, ikut selera
Secubit garam

Cara

Agar2 dimasak dengan air. Masukkan gula, masak sampai gula hancur..
masukkan laici dan air laici. Last sekali masukkan susu cair..
masak sebentar dan boleh la disejukkan.

-tata-

February 13, 2012

Mee goreng basah...

Assalamualaikum...

Kekadang cam buntu tk tahu nak masak apa untuk dinner...kalau boleh biarlah dinner tu yang simple2 tapi mengenyangkan...kalau dah malam tu, aku ni malas sikit nak masak nasi dan lauk bagai....pening kadang...

Mee goreng basah ni pun, buat sikit aje...anak2 bujang sorang pun tk berminat ngan mee ni....terpaksa gak masak nasi untuk diorang...

dan mee ni gak jadi habuan aku untuk sarapan pagi ni
-selamat bersarapan-:))

February 11, 2012

All about cake...


SR cake on my birthday from si abang...


16pcs RV pink kaler order from Ciksu's fren


Bake my own cake for my birthday...but so lazy to deco2...just for makan2..



1 slice please....

February 10, 2012

Special day today



to me....

Assalamualaikum...

Syukur dengan segala rahmatMu ya Allah...
Syukur dengan segala pemberianMu...
Syukur...syukur Alhamdulillah untuk segalanya..
Tak tertulis dan terucap dengan kata-katanya...

Semoga dengan izinMu, diusia yang semakin 'berumur' ini, aku akan lebih matang, lebih beriman, lebih tabah dan sabar dalam menghadapi setiap ketentuan dan dugaanMu....ditetapkan iman dan ketakwaanku padaMu...Aminn....

February 5, 2012

Fruits Tartlets








Assalamualaikum w.b.t

Salam Maulidur Rasul....
Selamat bercuti...cuti panjang lagi kita yer...nanti bulan 3, 4 dah tkde public holiday...
Mini tartlets ni 1st time buat, ini pun last minute request daripada ofismate untuk hantaran. Just take the challenge, alhamdulillah it's turn out well and ok...syukur...

:)

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...