January 26, 2011

my dearest, abang




Salam

Today, you are officially turn 17, my dear. Selamat hari lahir buat anak sulungku yang tercinta, Kamar Rezuan bin Kamaruzaman. Sweet 17 tu..dah besar dah...terlalu banyak doa dan harapan ibu untuk abang...setiap waktu tak putus ibu berdoa untuk kesejahteraan dan kebahagiaan anak-anak ibu. Semoga suatu masa segalanya akan dapat diterjemahkan menjadi suatu kenyataan yang nyata. InsyaAllah...aminnn....

Good luck for your coming SPM. Semoga segala usaha dan penat lelah abang utk SPM tahun ini akan membuahkan hasil yang cemerlang...insyaAllah...semoga abang lebih sabar dan teruskan berusaha dengan lebih gigih utk 4 killer subjects in science stream. ibu sentiasa dokan yg terbaik utk abng...aminn...

p/s anak bujang yang very low profile..nk buat kek suruh bawak ke sekolah, tak nak...no cake2...katanya....
no latest photo of him, mmng species tk suka bergambar...hehehe....

January 25, 2011

Red Velvet cake



Sejak 2 menjak ni, tahap kebizian kt opis dah smpai tahap gaban...tahap busy giler...letih...penat...sakit sangat (stiff shoulder and neck) aku ni...sakit amat...mahu taknye, 8 jam in the office, most of the time aku mengadap komputer, menaip jer keje...ya Allah...smlm tak tahan sakit rasa cam nk demam...nak gi solat asar, ambik air sembahyang, menggigil, tk jadi solat, naik atas terus beritahu bos nk balik...dan2 tu aku ambil beg...cabut balik umah....alhamdulillah..on the way back tu, aku tutup tingkap kete, tk bukak aircond...berpeluh satu badan...lepas mkan, makan ubat (norgesic)...tmpal koyok kt tmpt sakit tu...dan syukurr....sihat.

bila dah sihat, otak mula la memain peranan...mcm2 pk, nk masak ape...nk buat aper ni...itu la aku...tk leh duk diam...(hehehe, duduk lam bakul kasi angkat sendiri la)...so ini la hasilnyer...red velvet cake...cake ni dibuat mengenangkan anak2 bujang yg slalu aje lapo bila dah balik skolah tu...pas mkn nasi, mesti carik makanan lagi....sian anak2ku....

so smpat gak la mendeko hodoh2...tk per...janji i likeeee....

January 23, 2011

Kentang putar (mashed potato)


السلام عليكم

Dah lama ank bujang request suh buat mashed potato nih tapi aku bolayan...kejam betul aku kan? tiap kali yer suh mesti aku kata, beli aje la KFC punyer....nnti penat buat, makannya sikit aje...pastu semalam, angin ape ntah yg bertiup dalam badan yg suh aku buat mashed potato ni, bila jadi sedap lah bangat seh...licin, yellek semuanyer...dari kentang sampailah ke sosnyer....huhuhuh...yang adik tk de la kemaruk sangat mkn, si abang tu suka bebenor dia...hehehe...tk per..janji anak2 suka...lenkali leh buat lagih.....

Resepi bawah ni utk my sis, Ja...kalo2 rasa nk buat la yer....

Bahan-bahan
http://hanamemories.blogspot.com/

• 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
• Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
• 3 sudu besar butter
• 2 sudu besar mayonaise
• ½ cawan susu segar/ fresh cream - hana ltk sket jerk
• 1 sudu kecil black pepper

Bahan-bahan untuk gravy :

• 2 ulas bawang putih dicincang halus
• 2 sudu kecil black pepper
• 2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)
• 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
• 2 sudu besar tepung jagung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
• 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
• sedikit minyak untuk menumis bwg putih- hana gune butter
Cara-cara
1. Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
2. Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
3. Untuk Gravy : Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
4. Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
5. Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
6. Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi dan ENJOY!

January 19, 2011

edisi xercise mulut




hehehe...exercise mulut tp tambahkan lemak2 di badan. jom kiter mengunyah, mengonyel, smbil tengok tibi....

resepi ade di plastik tepung muruku babas..hi3

Puding Marble




Memuding lak kiter...tingat kt susu cair lebihan buat kuey bakar smlam kt dlm fridge. Kalo tk guna susu tu, dlam 2,3 ari mesti bertukar jadi pekat dan masam...so dari susu tu dicurahkan dlam sink, baik curah kat dalam peyyut...tu yg tinggat kt resepi puding dari umah hanamemories nih...bahan2 lain mmng sentiasa ade kt umah...so ape tunggu lagi...projek on je la...

Puding Marble

• 1 paket agar2 serbuk (10 gm)
• 675 ml air
• 225 gm gula pasir
• 65 gm butter
• 4 biji telor saiz sederhana
• 1/2 tin susu cair Carnation
• 1 sudu makan tepung kastad
• 1 sudu makan serbuk koko
• 1 sudu teh esen vanila
• pewarna merah dan kuning

Cara Memasak

Masak agar2 bersama air dan gula hingga mendidih. Tutup api dan ketepikan. Pukul telor sebentar dengan whisker, masukkan susu dan tepung kastad, kacau sebati. Tapis. Kemudian masukkan adunan yang ditapis tadi ke dalam agar2 dan kacau hingga rata. Masak semula hingga adunan mendidih, kemudian masukkan butter dan esen vanila. Kacau rata.

Bahagikan adunan ke dalam 3 mangkuk berasingan. Masukkan warna koko (bancuh bersama sedikit air) dalam salah 1 mangkuk dan kacau rata. Masukkan pewarna kuning dan merah berasingan dalam 2 lagi mangkuk.

Ambil loyang empat persegi ukuran 9 x 9 x 3 in. Sanggakan salah satu hujung loyang dengan buku atau lain2 alas, tuangkan satu senduk adunan merah, diikuti satu senduk adunan kuning dan satu senduk adunan coklat berselang seli. Buat hingga habis. Letakkan kembali loyang pada kedudukan asal dan masukkan ke dalam peti sejuk. Bila telah keras, potong dan hidangkan..

January 17, 2011

kuih bakar pandan




salam...

ni kuey mak budak baru blajo yer...hik2...kuey mengetest power...!! kuey2 manis ni cam kurang minat skit nk buat, psl suker beli jer...seketui 40 seng...5 ketui 2 hinggit...bila jengok resepi ni kat umah http://hanamemories.blogspot.com/, rasa cam senang sngt nk buat. Lebur semua dalam blender...pastu tuang dalam loyang....part yg tk bestnyer bila dibako, kt sejam tk mahu gak yer masak2...bila cocok ngan lidi, masih lagi cam lembik...aku agak mesti terlembik adunan aku nih...rupernye btui la...bila dah msk, potong lembik la skit...tk banyak...tp rasanyer....hmmmm...boleh la..balik anak bujang dari tusyen, lapo la bu...bila beritahu ade kuey atas meja....dimakan ngan lahap anak bujang aku tu....sedapnyer bu.....hihiihi....sengih aku dengar....ade gak orng puji kuey aku yg tk seberapa rupenyr ituh...

RESEPI KUIH BAKAR PANDAN
source: cikguzana@inspirasiku

Bahan-bahan

• 1 cawan tepung gandum
• 1 cawan gula
• 1 cawan air pandan
• 1 cawan santan
• 1 cawan susu cair (sejat)
• 3 biji telur
• Sedikit pewarna hijau
• Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
• boleh tambahkan esen vanila jika suka.

Cara-cara

• Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
• Blender hingga sebati
• Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
• Taburkan bijan (jika suka)
• Bakar 40 - 55 minit pada suhu 180c/ hingga masak / berkerak. Tunggu sejuk baru potong

January 15, 2011

Cake of the week...






edisi post mortem kek2 yg dibuat minggu ni....

carrot cake request dari kakak nasik lemak kat opis...nk sangt akak rasa kek karet ko...buat la utk akak, kecik cukup la...akak nk rasa...so ni la ruper kek nyer...begitu moist sekali...pasni leh ode yer kak...hekhek..

blueberry cheese cake lak request dari siadik...smpai tk sempat2 tunggu kek masak...pas masak kena tunggu sejuk, masuk fridge, chill skit baru sedap makan...tk sabo2 dia...tp frust skit psl base tu berderai...butter ade ciput jer...so tu la hasilnyer...pepepun rasenyer telah mantop gitu....

so the winner is, cakeeeee.....blueberry cheese cake la....all time family's favourite....;)

January 13, 2011

Anak buah baruku...





Muhamad Amin Hafizi nama diberi umi....lahir pada pukul 2.40 pagi @ 6 January 2011 @ Hospital An-Nur, Bangi...anak ketiga so far...hehehhe...semoga sihat2 sokmo dan cepat beso....boleh main lawan2 ngan abang Aiman, main pondok2 ngan kakak Aina....ibu tumpang cium jer la sekali sekala jumper...hehehhee

January 11, 2011

Oreo chilled cheese cake




Rupe tk seberapa tapi rasa....hmmmm...yummy...

resepi requested by my sister, ja kt kampung sinun...


Bahan-bahan

Untuk base

sepeket oreo (buang krim)- hancurkan
50g butter - cairkan

Untuk Cheesecake

250g cream cheese ( i guna tartura)
200g whipping cream (tk letak ni, letak fresh milk secawan-pandai2 ubah)
150g yogurt plain (2 nestle yogurt yg harga 1.50 tu)
50g gula
20gm gelatin
60ml air panas

Cara-cara
Hancurkan biskut. Alas loyang dengan aluminium foil supaya senang nak keluarkan.
Tuang mentega ke dalam biskut, kacau. Tuang ke dalam loyang, tekan padat2..simpan jap lam pti ais.
Bancuh gelatin dengan air panas tadi. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan.
Pukul cream cheese dan gula kembang. Masukkan yogurt dan juga fresh milk (whipping cream). Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin tadi.
tuangkan adunan ke dalam loyang tadi. lapisi dengan biskut oreo dan tuang lagi balance cheese tu...pastu sejukkan di dalam fridge..lepas tu sila la jemput smua makan...kalo ade jiran2 trdekat, bagi la barang sepotong dua...

yer adik...jgn merajuk tau...akak nak text kt tepon malas la dik....tk de kedit...selamat mencuba dan selamat beramal! renung-renungkan...

January 7, 2011

Kek pelangi


Fresh from oven...buat kek ni utk dibawak ke rumah adik di Bangi esok tapi bukanlah utk dia makan, orang dalam pantang mane leh makan kek..kek ni utk mok tercinta yg dah kt 2 minggu kt umah adik ni...smlm 6 january adik selamat melahirkan baby boy, bertambah seorng lagi ank buahku...tadi sempat lagi pegi giant carik adiah utk sibaby...hik3...balik giant terus ke dapo godek kek nih...kek yang teramat senang dan simple...tk de deko2nyer....potong jer boleh terus ngap...siap potong lagi tu letak dlm tupperware....hope mok suka....

Tart nenas






salam...

Rindunyer nk makan tat nenas nih...Last buat aritu masa ari rayer aji....itupun kirim kt mok di kampung, tak buat utk makan sendiri pun....ingredients semua mmng ade jer...jem tat yg beli kat BWY masih ade seketui dalam fridge. so misi selesai...misi memakannyer plak bermula...hahahha...sesapa yg rasa teringin tu, jemputlah amik barang seketui, dua yer...

January 4, 2011

Blueberry marble cake





Salam

Ingat malam tadi nk buat butter cake bodo2 jer...mklumlah 2 anak bujang dah start bersekolah balik...so makanan mesti sentiasa ada kt dapo...makan kena lebih...tenaga nk pegi balik skola jalan kaki...slamat berjuang anak2ku....expecially abang yg akan menduduki SPM this year...ok...berbalik pada kek ni, masa nk kugodek kek ni, siadik plak bertnya...ada tak blueberry bu...ade la...dlm frige....letak la blueberry, katanya....mesti sedapp....ehhh...gud idea gak, aku pun pelagi masukkan semua blueberry yg ade....kalo buat muffin pun ok tapi paper cup lak takde....so ini lah rupernye kekku yg lazat berkhasiat ni...resepi serba ringkas, semua aku main taram jer masuk lebur tk de sukatan khas pun....main agak2 jer..serius

Bahan2

Butter (half 250gm tu)
gula castor 3/4 cwn
telur 3 biji
esen vanilla
tepung (2 cawan) ayak brsama BP and SB
blueberry paste

Cara

Pukul butter n gula smpai kembang. Masukkan telur, esen vanila. Pukul lagi...masukkan tepung...pukul lagi...pastu masukkan bluberry, gaulkan utk membentuk rupe marble...tu jer...masuk dalam loyang yg dah dialas ngan aluminium foil...bakar for 45min...suhu 180..

Featured Post

JJCM Hari Ibu

Assalamualaikum Unplanned trip, trip sempoi2 giler. Unplanned kerana pada asalnya nak jalan dekat2 sahaja. Konon nak ke Kuala Selangor ...