April 29, 2010

Marble cake



haaa....actually, dah lama nak sangat cuba resepi marble kek ni...dapat resepi ni dari cari.com. Mmng sedap sangat kek ni tapi frustnyer kek ni tk berapa nk jadi... tenggelam plak dia kt tengah2...frust betul...tapi rasa mmng maintain marveles gitu...Ingat buat ni utk oder my opismate tu, terpaksa la buat yang lain, ikut resepi asal Kak Hanieliza...tapi belang2 dia mengancam kan?

Rich Marble Choc Cake Sheila Mambo

Bahan-bahan :-
125 gm dark coklat, dicincang dan dicairkan
125 gm mentega
125 gm gula kastor
2 bj telur, dipukul ringan
155 gm tepung naik sendiri
80 ml susu cair [saya guna susu segar]
1/2 sdt esen vanila

Cara-cara :-
1. Panaskan oven terlebih dahulu.
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
3. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan esen vanila. Pukul lagi.
4. Tuang susu dan selang seli dengan tepung. Gaul adunan sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Satu bahagian dimasukkan dark coklat yg telah dicairkan. Manakala satu bahagian dibiarkan kosong.
6. Griskan loyang. Tuang adunan plain diikuti adunan coklat. Lakukan sehingga habis kesemua adunan. Lorekkan dgn garfu atau toothpick untuk menampakkan corak.
7. Bakar pada suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
8. Sejukkan dan bolehlah dihias dengan topping.

Chocolate lagi....





Last nite, smbil menunggu marble kek tempahan opismate masak, godek2 la coklat ni.....den tengah2 duk sibuk kuakan coklat dari mould dia, neighbour ketuk pintu...so apelagi...mmng langkah kanan la mokcik dan anaknye intan...hahahha...xcited bile orng kate sedap...and cantik....hi3....so yang lain2 tu jamu mater aje la yer....kalo nak jemputla ke umah....

April 27, 2010

Homemade chocolate





Salam.....hmmmm....cita2 nak buat chocolate sendiri dah lame dipendam...so finally ystrdy dapat gak attend class buat homemade choclate...gembira bkn kepalang lagi...tk sia2 amik half day leave....syukur....insyaAllah can start business choc plak pasni....ni la hasilnyer, balik umah semlm, terus try ape yg cikgu Amin ajar...turn out very welll....so sweettttt....

April 26, 2010

Cheese cake secret SH




Salam...

gempak jer tuh...marble cheese cake yg biasa jer nih....buat semlm request dari anak2...tapi base dia tu cam berderai skit r...camane nk buat dia padat cm SR punyer yer...? kena nuntut ilmu lagi nih...

April 22, 2010

Puding karamel



Salam....hmmmmm lamenyer tak buat puding karamel ni.......rindunyer nk makan tapi skrang sejak pengukus dah digantung kt dinding, tu yg lazyyyy sangat....las nite...tgk semua bahan2 ade...pelagi....rajin la kaki tangan aku ni mengorak langkah.....senang sngt nk buat ni.......

bahan2..

sediakan pengukus
gula - 1 cawan
air- 1 cawan
telur - 4 biji
tepung jagung - 1sb
susu sejat - 1 tin
esen vanilla - 1 sk

cara..
masak gula dalam kuali smpai cair dan kekuning-kuningan...(karamel)
bila dah cair tuang air dlm karamel tu,...proses ni akan membuatkan gula tadi tu brketul skit but don worry...masak jer smpai gula tu cair dan warna dia kuning skit lagi

den pada masa yg sama, beat telur, masukkan esen vanila, masukkan tepung jagung and lebur jer susu sejat dalam tu...bila gula tadi dah masak, tuang la dalam adunan telur tadi tu...

den leh la tuang dalam loyang yg disukai...den masukkan dalam pengukus yg telah dipanaskan atas dapur...kukus la sesuka hati smpai masak...

Selamat mencuba dan selamat beramal!

April 21, 2010

Giant instant curry puff...



Haaaa....cam biasa la, i suka yang instant2 ni....cepat dimasak, lazat dimakan...so last nite for dinner, buat ini jer utk anak2...janji diorang ske....tapi kali ni inti dia, rajin skit la...buat inti karipap, resepi sendiri...hmmmm....dapnyerrrr....

bahan2...

Roti paratha (brand kawan)

Inti

kentang (potong dadu)
keledek (potong dadu)
serbuk kari ayam adabi
ayam potong dadu
ikan bilis skit
hali, b. merah, bwg putih, daun kari....

1st - tumis la bwg2, halia and daun kari
2nd- masukkan rempah kari, msk sampai garing
3rd- campakkan ayam, keledek, ikan bilis and kentang
4th- masuk la garam, gula, aji, secukup rasa...
5th- masuk kicap manis skit
6th- masak la sampai empuk dan kering

pastu bile inti dah sejuk, masukkan dalam roti pratha, lipat, kelar2 skit, sapu ngan kuning telur....den bakar.....

April 20, 2010

Puding roti...



taraaaa....salam my sis jac...jadi tak projek puding roti semalam? mesti jadi kan? i pun balik umah, cam tingat2 jer kt resepi puding roti yg i forward kt u tu...so apelagi tnpa melengahkan masa, i pun test power la....hmmm...2 budak itam gelak jer...ape ibu nk buat tu...? hi3...so bile da msak rasa cam tawar la skit...tk manis sngt...so i makan jer ngan sos coklat....hmmmm terangkat bebb...

Sumber resepi asal...tak tahu ambik dari mane...sorry pada tuan empunyer resepi yer...lenkali kena tulis source dia la...

PUDING ROTI

10 kpg roti (tk smpai 10)
500ml susu fresh (dlm 300ml jer kot)
4 sudu besar gula halus (2sb...padan la tk manis)
4 sudu besar butter (ni tk letak)
3 bj telur (2 biji jer)
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar tepung jagung (tk letak)
sedikit kismis dan choc chip

Roti dipotong 4 dan susun ke dlm loyang yg dah disapukan butter.
Masukkan susu, gula, telur, vanila dan tepung jagung ke dalam sebuah bekas dan kacau hingga sebati.
Kalau masih ada butter yg berketul, biarkan aje.. nanti akan cair gak bila dlm proses membakar.
Tuangkan adunan ni ke atas roti yg dah disusun td dan biarkan meresap lebih kurang 10 minit.
Taburkan kismis dan choc chip ke atas roti td. (kalau nk letak kismis dan choc chip ni selapis demi selapis masa menyusun roti pun ok gak.. terpulang la ya)
Bakar puding roti dm oven yg dah dipanaskan (175 -180C) lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.
Sejukkan seketika baru lah di potong dan dihidangkan begitu saja atau dgn aiskrim atau dgn sirap coklat

marble cheese cake



ode dari ofismate, buat last nite...lenkali ode lagih...tk leh bedah siasat cos ni orng punyer....tgk jer lerrr....

April 19, 2010

Carrot cake special



Anak request utk makan...kali ni letak kismis...ubah skit dari resepi asal....exm...kurangkan serbuk kayu manis, kurangkan gram...

Roti Paratha telur



First, resepi ni dapat dari dapur kak Nor secubit garam, resepi asal mmng tak tahu dari sape...sorry kepada empunya resepi yer...mmng sedap dan simple sngt nk buat....boleh makan utk dinner or brkfast.....tgk resepi yer...

Bahan:-
• 5 keping frozen plain paratha (jenama Kawan)
• 5 biji telor - dipukul sedikit
• sedikit daun bawang - hiris halus (ni tk letak, tk de)
• 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
• sedikit lada sulah
• garam secukup rasa
• sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha (tk guna minyak pun, grng cm tu jer)
• beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)


Cara-Cara:-

1. Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
2. Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
3. Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
4. Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
5. Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam.


P/s kitaorang makan ngan sardin smbal jer....very nice....

April 14, 2010

Pau...anyone?



Tak dapat karipap, kite bekfast pau jer la...syukur dgn rahmat kesihatan dan rezeki dari Allah s.w.t....alhamdulillah....ni bkn i yg mengepau...tapi makcik kt pasar tani kt PBD nih....i tukang ngap sajok...

Karipap swinggg....


hmmmm....pagi ni rasa cam rindu ngan karipap pusing mok....sedapnyerrr inti ikang yg tak akan dpat kat KL ni....mok...camane business mok....banyok ode lagi ker...? ni nak la tayang karipap mok masa kunjungan mok ke KL dulu...smpat suh buat karipap lagi tu....actually...i pun dah boleh buat tapi tahap vitamin 'M" dalam badan tu dah overdose....hahhaha...lagipun tang nak gelek2, pusing2 kan dia tu yg malas....
pepepun layan jer gambo nih...resepi karipap mok ni mmng easy to prepare...watch out for the resepi later...skrang mls nk taip....(vitamin M lagi)..

April 13, 2010

Cashew nut and lotus seed




dah seminggu ni, makan pun pantang jer...selera pun cam kurang...dulu ni feveret giler nih...tiap kali sis in law pegi vietnam, ni la buah tangan yg selalu harap dapat dari dia (hehehe...pecah tembelang)....mmng suka sangat nih....tapi la ni kena la control skit...kalo tk darah naik lagi...mkn la berpada2....tak gitu....?

Choc chips cookies






Ni first time buat...

Ni projek last wekend, dalam pada tk sihat tu, kuatkan diri gak buat cookies ni...feveret anak2..lagipun bile dah pandai buat sendiri ni, rasa cam cuak jer nk beli kt kedai punyer....hehehe...anyway...resepi ni dpt dari dapur hana's family...tp ade gak yg diubah ikut citarasa sendiri....cuba lah...


Bahan-bahan
• 1 cawan gula- hana tak buh!
• 1 cawan padat gula perang * - tapi hana lbhkan sedikit gula perang
• 1 cawan mentega
• 1 cawan minyak
• 1 telor
• 1 sb susu segar
• 4 cawan tepung gandum
• 1 sk garam *
• 1 sk cream of tartar- hana gune emplex
• 1 sk baking soda
• ½ cawan walnut cincang - hana gune badam cincang
• 2 cawan semisweet chocolate chips
• 1 sk vanilla extract

Cara-cara

1. Pukul gula, mentega, minyak, telor, susu and vanilla hingga sebati.
2. Masukkan bahan2 kering, walnut dan chocolate chips
3. Adunan nampak lembik, sudukan satu sudu kecil ke atas dulang pembakar, tak perlu di gris.
4. Bakar pada suhu 350 ‘F (175’ C) dlm 10-15 minit (bergantung pada jenis oven)
5. Nota * Rasa agak manis, boleh kurangkan gula perang kepada ½ atau ¾ cawan. Jika mentega dah masin kurangkan garam kepada ½ sk.
6. Cookies ini agak peroi, jika suka keras sedikit, lebihkan tepung ikut kesukaan.
7. Walnut boleh diganti dengan kacang jenis lain.

April 8, 2010

Yeyy...adiah lagi



Hadiah ni da dapat bln 2 aritu tapi still, i really appreaciate it....TQVM Uda...

Instant 'big' puff



haaa....ni lg satu...feveret anak bujang yg abang....ni pun hasil kerja tangan dia....don play2...mmng sedap...mudah disedia...yg perlu ade dalam fridge ialah sosej and roti paratha (brand kawan)...

cara2..

Kuakan roti pratha, rebus sosej tu dulu kejap...pastu masukkan sosej tu dalam roti pratha tu, den letak sos cili skit, mayonis skit, lipat, kelar2kan skit roti tu, masukkan dalam oven...bakar suhu 170 sampai masak kekuningan....den leh la ngap....
masa nak ngap tu kena la lapik ngan pinggan, kalo tak berterabur lak....puff ni peroi sangat....very nice....mkn satu pun da kenyang...

mee hoon goreng Sri Seroja...


hahahaha...gempak jer tajuk tu...ni la, bile kemalasan dah melanda, nk masak dinner ni, bencinta (cam lagu faizal tahir lah)....tp kenangkan anak bujang yg tgh syik lapar jer (growing teen - normal la kan?....so campak je la pe yg ade lam kuali....klung klang...klung kleng...da masak....

April 5, 2010

Happy 2nd birthday, Naufal





Bile nk pandai buat kek cantik camtu....hi3

Marble cheese Brownies






Taraa...itu la..projek mlm sabtu lepas...keterujaan nk buat chis cake berbasekan biskut weetameal jacobs ni begitu mengebu2....pas anta adam tusyen....apelagi terus drop kedai beli biskut...smpai umah jer terus sinsing lengan baju...abang lak pegi silat...bebas merdeka la aku mengerjakan dapur sensorang....huihhh...cam ni rase kalo dah giler membaking nih....excited maaa....

untuk adikku Ja...kek ni sedap banget dikk...lagi senang nk buat...topping cheese tu same ngan resepi siti...cuma base tu, akak gunakan....

biskut jacobs weetameal (hancurkan)
Butter meltkan
tepung jagung dlm 2 sudu besar
susu cair lam 2sdbesar..

pastu gaulkan sekali...jadikan base dia...ok...oppsss lupa...akak letak gak walnut cincang skit....hmmmm....lazat berkrim gitu.....

April 2, 2010

Cake Carrot and marble cake






ode dari cikgu Iwan, kak milah and Wan, TQ all...balik keje da cam lipas kudung da...takut tk smpat siap...mklum la, ovennyer cinonet jer...nk kena buat 3 biji kek dalam satu masa....tp syukur...semua beres...by the time iwan balik dari silat kol 12am...ibunye dah krooohhh....krooohhh....lenkali ode lagi....TQVM...

Marble cake from Kak Hanieliza, TQ Kak...

BAHAN:
bahan A
250 gm butter
40 gm majerin
210 gm gula kastor/halus
5 biji telur ayam

bahan B
230 gm tepung gandum......]
1 sudu teh baking powder....] ayak bersama
30 gm serbuk koko
80 ml susu segar/fresh milk

Cara
1. Pukul mentega dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji deni sebiji dan diikuti dengan esenvanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
6. Satu bahagian ditambah dengan serbuk koko. Satu bahagian lagi biarkan warna asal.
7. Panaskan oven 180'C selama 10 minit.
8. Sediakan acuan loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dengan dedikit mentega dan taburkan tepung nipis sikit atau lapikkan loyang dengan kertas minyak.
9. Sudukan adunan ke dalam loyang dari kedua-dua bahagian secara berselang-seli sehingga kelihatan berbelang.
10. Bakar adunan selama 50 - 60 minit dengan suhu 180 C.

Featured Post

Surabaya - 1 - 4 Sept 2017

Assalamualaikum... Alhamdulillah, satu daripada impian dan angan2 sudah tercapai. Terima kasih Allah kerana mengizinkan kami menjejakka...