March 29, 2013

Kuey Cek Mek Molek la sangat...


Assalamualaikum w.r.t

Salam penghulu segala hari, Jumaat yang mulia.

Nama jer kuey cek mek molek tapi indah nama dari rupa...haha...ni lah rupa kalau dah vitamin malas campur rajin menguasai diri...malas nak buat tapi rajin nak makan...haaa...camane tu...tapi walaupun rupanya kecik beso rasanya tetap menten gitu...bukan payoh noo...resepi yang bab kata orang pejam mata pun boleh buat....yer tak...?


Untuk resepi ni elok guna keledek (sweet potato) yang warna kuning tu. Isi keledek ni memang sedap sangat. Rebus pun sekejap jer...dah rebus lenyek-lenyekkan, masukkan tepung gandum, jangan banyak sangat, nanti keras lak, biar lebih keledek daripada tepung, baru la umpphh....pastu bentukkan lah...nak bulat ker, bujur ker....pastu masukkan gula sebagai intinya. Banyak ke sikit terpulang kepada empunya badan. Kalau sayangkan diri, kurangkan gula dalam makanan, lebihkan gula dalam senyuman. Tak gitu....:) Pastu goreng la untuk kesedapan yang lebih nyata.
Yang penting malas-malas pun, masak dari HATI, masak with IMAN...suka tak...?

March 28, 2013

Majlis Sambut menantu

Assalamualaikum w.r.t

Dah bersawang, berkusam dan berhabuk dah blog aku nih...lamanya tak 'touch up' dengan cerita-cerita baru dan terkini...haihhh...kes kurang mood, malas, tawar hati dan macam2 lagi perasaan negatif...sedangkan hakikat hati tu masih sayang pada blog yang tak seberapa ni...tak seberapa namun tetap memberi impak yang besar pada aku...hahaha...

Kali ni bukan nak cerita pasal makanan, nak bercerita kesah sambut menantu adik ipar pada 24 Mar baru2 ni....majlis sederhana tetapi meriah dengan kedatangan saudara mara. Jom layan gambo....

 Meja makan beradab

 Bunga pahar
 Marhaban group
 Door gift, monster cookies
 Pulut kuning 3 tier
 Pengantin, tak sempat snap gambar dekat...

 Hidangan kenduri
 Congrats on your marriage!
Bunga rose biru...


But someone came here only for the food....hahaha...

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...