April 25, 2011

Mee goreng campak dan Sagu gula melaka



Assalamualaikum...

ha...inilah hidangan untuk dinner malam ni...gara2 terliur sangat tengok mee mamak dalam Jalan2 cari makan semalam....(sesuai ngan harga dia, rm16 sepinggan, tengok pun dah terliur)...tapi mee mamak yang nk dimasak oleh aku dah jadi mee goreng campak...apa taknya...main campak jer ape yg ade.....tengah2 masak, tengok kicapku pulak dah yellek...alamak...ujung2 bulan ni banyak beno benda yang pupus kt umah ni...so inilah jadinya...rupe mee goreng yg tk berkicap nih...hahhaha...si abang jamah la jugak sebelum pergi silat tadi tapi si adik langsung tk dijamahnya....adik bab2 makan ni cerewet sikit...ibunye..layan la jugak sesuap dua....ok la...daripada jadi mangsa cik tong....sedapppp...sapa kata tk sedap....yumyyy...



haaaa...siap aje masak mee goreng, marathon lagi siibu ni nk buat desert permintaan si anak....tk lain tak bukan kes JJCM semalam la kan...kt Melaka...kalau tak de hidangan sagu gula melaka tak sah...si adik pun pe lagi...bila dah tengok sagu gula melaka, melompat la dia suruh aku buat...memang favourite diaorang dari dulu...memang dah lama sangat tak buat....so kat opis tadi, merangka2 la dalam kepala nak buat sagu gula melaka ni....kesian kat anak2 bujang aku...sesekali nk gak ikut selera diorang....buatnya tidak lah payah beno, kata orang pejam mata pun boleh buat, hurmm.....

Dah siap masak, sagu tu aku terus letakkan dalam fridge. Sementara masak gula merah dan santan...bila dah siap semua, keluarkan dari fridge, bila tengok aje, melompat kegembiraan sibujang aku tuh....hahhaha...nk gelak pun ade...seronok kan main lagi dia....hmmm...lazat berkhasiat...alhamdulillah.....

April 24, 2011

Kuih Bakar Labu



Assalamualaikum w.b.t

Inilah hidangan minum petang utk ptng Ahad yang damai ini...orng sibuk masak lunch aku sibuk menggodek kuih bakar nih...ini kes nk habiskan labu yg dibuat sayur lemak smlam...ternampak resepi ni kt blog CMG, rasa terliur gak nk merasa, camane ruper kuih bakar labu ni....



Sedap..lemak2 manis gitu...tk manis sangat, kurangkan gula skit dan santan pakai 200ml jer...300ml lagi air...tepung 200gm, gula 150gm, telo 4 biji, labu (pumpkin)- rebus dan lenyek, garam dan esen vanilla....blender semua bahan dan tapiskan ke dalam labu yg telah dilenyek tadi. Kacau sebati dan tuang ke dalam loyang yang telah disapu butter...kalo suka bijan nk tabur bijan pun leh gak...tk jadi masalah yer..bakar slama 45min...dah siap, tunggu sejuk, pastu leh la potong dan hidangkan...Alhamdulillah...kenyang...



satu loyang ni dapat banyak sangat..tk mampu nak dihabiskan oleh kami bertiga...pasal tu kuih2 camni susah sikit aku nak buat selalu...hehhe...prefer beli aje 40 sen seketoi...tp kuih bakar labu ni lain sikit, mane ade jual kat mana2...susah nak dapat...yer dak...? dah buat tu, makan aje la yer...

April 17, 2011

Seri Muka Durian


rupa lepas siap dikukus..

Assalamualaikum...

Dah lama nk buat seri muka durian ni...terliur sangat bila tengok seri muka ni kt blog Rima...mintak izin menyalin resepi yer...TQ!..sedappppp sangatt....bangun aje terus ku godek2 kan semua bahan...smua dah mmng ade, siap lebur jer dalam blender....tapi tang tepung tu, rasa cam skit sangat aku letak, tu yg lembik skit adunan atas tu...dah jadi cam makan serawa durian dengan pulut jer....kaler pun lebih kurang kaler serawa...tapi ok la....ciksu pun suka makan bila bawak 5 ketoi, abis gak 2 ketoi dia makan....bila ditanya sedap ker...ok la...aku lapo nih.....hahhaha...kuang asam....


rupa pas bedah siasat

Sementara raja buah masih lagi bermusim ni, insyaAllah nak buat lagi nanti...nak lebihkan tepung dan juga tepung jagung...pastu kaler nak kena kuning lebih sikit....taste dia mmng marveles...manis pun ala kadar aje...hmmmmm....puas ati lah....berseri-seri la muka pas makan nih...hehehe...

Seri muka durian

Bahan-bahan Lapisan Bawah
250g beras pulut - rendam 1jam dan toskan
1/2 sk garam
170ml santan cair
Daun pandan simpul
1/2sk gula - rima tambah

Cara-cara
Sediakan periuk kukusan dan panaskan air. Satukan semua bahan diatas dan gaul sebati. Kemudian kukus lebih kurang 30-35min atau sehingga pulut masak. Keluarkan daun pandan. Masukkan pulut ke dalam loyang yang di alas dengan daun pisang@plastik wrap supaya mudah dikeluarkan. Tekan padat. Ketepikan sebentar.

Bahan-bahan Lapisan Atas
150g isi durian
125g gula
3 biji telur ~ anggaran 30 gm setiap satu
35g tepung gandum
10g tepung jagung
375ml santan pekat
secubit garam
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara
Blend isi durian dengan sukatan air sehingga hancur sebati. Ketepikan.
Satukan telur, gula, tepung, santan, garam dan pewarna. Blend semua sebati.Kemudian tapis ke dalam periuk.
Campurkan isi durian tadi. Dan masak sekejap menggunakan api kecil sehingga agak pekat. tak perlu sampai mendidih. Curahkan adunan ke dalam loyang pulut tadi.
Kukus lebih kurang 30-40min atau sehingga masak. Pastikan tutup pengukus dilapik dengan kain agar air tidak menitik atas kuih.
Tunggu benar2 sejuk baru dipotong.

April 15, 2011

Teruna dan Si dara



Assalamualaikum w.b.t..

Salam sejahtera di pagi Jumaat yang mulia dan penuh barokah. Pagi ni agaknya aku orang pertama yg jejak kaki kt opis kot...lampu smua belum on lagi..aku yg jadi tukang on lampu...duduk jap hilangkan penat....penat gak ooo...jalan dari tempat parking ke opis...kita bukan orang kelas2 leh parking kat basement, terus naik lif aje ke opis...huhuhu...anyway...syukur dengan segala kurniaan Allah....tiba2 dengar orang menarik vacumm, cam biasa la cleaner yg rajin lagi slalu awal kt tingkat aku nih...."pagi kak"...Warna menyapa....hehehe...nampak baik minah indon sorang nih...slalu mahu menegur....ok la...tk kira dia sape, mereka tetap hamba Allah cam kiter, saudara seagama dan serumpun gitu....

hehehhe...membebel lak pepagi nih...bila dah smpai opis awal camni, mula la aku tk tahu nk buat ape..so cam biasa la jengok2 jap blog ku yg dah lama menyepi...dapur tk berasap nak buat camane....bukanlah tk berasap langsung, masak sempoi2 malu lak nak pamerkan kt sini...pastu belek2 my pictures, saje cuci mata tgk gambo2 masa muda2 dulu...pastu mataku terkesima pada sekeping gambo ni....hahahha...kiut sungguh anak2 buah ku ini...yg jejaka, Aidit kan main lagi senyum lebor (senyum temeiwek - kata orang ganu) dijeling si dara, Aina....hahhaha....senyum sorang aku tengok gambo ni...gambar ni kalo tak silap lebih kurang 3 tahun lepas nyer gambo...masa weeding adikku si Ja...skrang budak berdua ni dah beso, si Aidit kalo tk silap darjah 2 kot, Aina plak dah 6 tahun....si ja plak dah ade anak dara usia 2 tahun dah...Husna...

harap2 Aina senyum tengok gambo ni kt blog ibu yer...kang ummi cakap Aina ske sangat suruh umi bukak blog ibu, nak tengok ibu masak ape arini....hehehe...kagum aku...ade follower dak kecik tuh...hik2...

Psstt...nk gi bekfast jap...save draft dulu...

April 6, 2011

Tart Telur...



dont judge taste by it's look...hahahha..



enak sehh...tp makan seketoi dah rasa muak...love blueberry tart more...



ni kesinambungan daripada tart smlm....nak try buat tat telo ni dah lama tapi tk terbuat..sebabnya bebudak tk braper ske tat telo ni, mak budak pun kurang ske gak...tapi rasa why not cuba kan? lagipun crust semalm dah ade tinggal buat filing jer....so camtu la ropernya tat aku nih...buruksss sangat rasa...salah buat ker...salah resepi ker...ker mmng tk pandai buat tat telo..? hehehhe...tapi rasa dia ok la...w/pun ruper tk kuning cantik, tk berkilat....hahahaha....segan plak nk posing kt sini....dah la crust tu pecah2 pas bako...kena study lagi nih...

resepi filing main hentam kromo ingat2 lupe sebenarnya...

telo 3 biji
tepung kastad 2 sudu besar
susu cair secawan
gula 3 sudu besar jer
esen vanilla...

pastu yg bestnye aku masak dulu filing tu smpai pekat sikit...betul ke camtu caranyer...pepandai lak aku....pastu baru masukkan filling tu dalam crust, pastu kita bako jer...bako jer....dan itulah rupenyer....dapat dalam 10 ketoi, rezeki jiran bawah umah 4 ketoi...ok la...sama2 merasa....

Updated - busy lately..jarang jumpa dan sembang2 ngan jiran. Smlm baru dapat jumpa ngan jiran yg dibagi tart telo ni...tanya dia..camane tart? lulus tak? (dia pun pakar masak)..katanya tart ape...tk sempat aku nk merasa anak2 bertuah aku dah rembat 2 ketoi sorang...sedap katanya..tk cukup...hahaha...aku malu2 kucing gitu....lenkali leh buat lagi dgn resepi yg lain pula...tungguuuu....

April 5, 2011

Strawberry Cheese Tart



Assalamualaikum....

yummytoooo...ini la yg direquest oleh anak2 sejak 2 menjak yg lalu, aku pun sama ler...tapi nak buat tu kan main bencinta lagi..hehehhe....actually we all ni suke ngan blueberry lagi tp blueberry lak tk de, ganti jer ngan strawberry..apa yang ada..cheesenye ade half jer so kejadiannya idak la banyak...4 ketoi jer...anak sowang satu, ibu 2 ketoi....hahaha...ibu yg guna bnyk tenaga so upahnyer lebih la...hik2...1 ketoi mane nak cukup, esok buat lagi...kena beli cheese dulu, crust tu dah siap masuk lam bekas kedap udara....tunggu masukkan filing jer...

Featured Post

JJCM Hari Ibu

Assalamualaikum Unplanned trip, trip sempoi2 giler. Unplanned kerana pada asalnya nak jalan dekat2 sahaja. Konon nak ke Kuala Selangor ...