August 29, 2014

Belanja Resepi Aglio Olio dan Bread Butter puding.

Assalamualaikum...
 
Maka tersebut la kisah, memakan Aglio Olio sehari sebelum Ramadan yang lalu di The Manhattan Fish Market. Biasa ambe ni kurang gemar spagheti kering2 camni, ambe tersangat la suka carbonara spaghetti tu...tapi pas makan Aglio kat situ rasa sedap la pulak pada anak tekak ambe yang cukup terlatih makan Italian food nih....cehhhh....pasal makan pree pun yer gamaknya...
 
So 2 hari lepas bila keinginan untuk memakannya tiba2 datang, ambe pun dengan rela hati turun ke gelanggang dapur sekangkang kucingku itu. Alhamdulillah...lahir la Aglio ini yang rasa nya lagi terangkat dari TMFM tu...(dah terangkat diri sendiri la pulak)...sesiapa yang nak mencuba persilakanlah...resepi jengok2 meminta pertolongan pakcik gugel tapi banyak resepi yang mcm2 bahannya, so ambe olah dan campak mencampak aje apa yang ada.
 
 Terliur tak...?
Mula-mula rebus spagheti, sejat dan ketepikan. Panaskan sedikit minyak zaitun, tumis bawang putih, crush kan jer, cili api (potong kecik2-tekak melayu haruslah pedas). Dah berbau wangi, masukkan udang dan sotong, garam gula pak aji.  Pastu masukkan la spagethi yang dah direbuskan tadi, cili flakes dan jugak serbuk lada hitam. Kacau sebati dan siap untuk dimakan. Walla...alhamdulillah...Mudah sangat kan..?
Ini pulak bread butter puding yang akan terhasil bila roti kat umah tu dah expired, 1,2 hari expired camtu...tapi bukanlah expired dah berkulat dik oi...lagipun roti letak dalam fridge kan...masih elok dan selamat dimakan. InsyaAllah. Resepi dia main campak ikut kepala ambe jugak. Dah save dalam kepala untuk resepi ni. Yang perlu dicari hanyalah fresh milk.
 
6 keping roti, susu segar sebotol kecik tu (not sure berapa ml), 2 biji telor, 2 sudu besar gula, 1 sudu teh esen vanila, butter sikit, kismis, badam slice, choc chips. Ini semua lebihan buat cookies untuk hari raya tu.
untuk sos - 1/2 tin susu cair, 4 sudu besar gula dan 1/2 sudu besar tepung kastad. Campurkan semua bahan dan masak hingga agak pekat. Sos kastad ni agak kekuningan, tak tahu naper, mungkin bergantung kepada jenama tepung kot...
 
Koyakkan roti dan susun dalam loyang. Ambe guna mangkuk kaca 4 segi tepat IKEA tu..pastu tuangkan susu dan rendamkan roti ni. Sesekali tekan2 kan dia supaya dia lembut dan bergaul sebati dengan susu.
 
Gaul rata gula, esen, telur dan butter. Pukul manja sedikit. Pastu tuangkan ke dalam roti tadi. butter tu kalau berketul...its ok, bila bakar nanti dia akan cair. Pastu taburkan kismis, badam dan chocolate chips. Terpulang pada kehendak masing2 la, kalau nak tabur berlayer2 dalam roti tu pun, no hal. Ok jerkk....Selamat mencuba...
Ini 2nd time buat biskut lidah kucing Lebaran hari tu...suka dengan kombinasi kaler kali ini...
 
Have a nice Weekend.
 
Bai..

August 20, 2014

Cerita raya 2014 (sikit jer, ambik bau Syawal)

Assalamualaikum.
 
Syawal 2014 yang penuh kenangan pahit manis...pahit akibat terperangkap di dalam JEM ke Ganu Kita..Tak pernah lagi sepanjang 23thn duduk di Lembah Klang, balik raya jem seburuk ini. Sekarang bila ingat balik rasa seronok dan lucu pun ada. Tolak campur journey nak balik raya tahun ni ialah 27 jam...tak percaya? percayalah...
 
Gerak dari Kota Dsara seawal jam 4 pagi Sabtu. Kekonon awal la sangat tu...situasi jem tak perlu la diceritakan, rasa sesiapa pun yang balik ke Pantai Timur tahu camane situasi hari Sabtu tu. Gedebak gedebuk lebih kurang 13 jam jugak untuk kami melepasi zon selamat iaitu Tol Kuantan. Itupun setelah lembik dan letih mengharungi jem masa nak check out Jabor, lepasi Jabur, masuk pulak LPT2 Cheneh, konon tak nak sangkut kat Cherating to Kemaman. Sekali Uturn balik ke LPT cos minyak kete dah blinking, amik keputusan yang amat tepat, keluar tol Kuantan. Lepas isi minyak, cari Hotel di Kuantan. Check in...luruskan kaki, luruskan badan, tidur dengan nyenyak malam itu. Esok pagi Ahad, jam 4 gerak ke Dungun. So total journey kitaorang, kurang lebih 27 jam...hehehe...adventure dan pengalaman sungguh...

5 kereta anak di perantauan pulang dengan selamat ke Kampung w/pun pulang dengan bermacam cerita jem dan keletihan. Alhamdulillah. Motor nak menyempel jugak, pasal empunyanya pun orang Lembah Klang.
Situasi petang sehari sebelum raya. Chep Mohamad nak membako lemang tahun ni. Kita bagi la dia can jadi chep kali ni. Tengah sediakan tempat untuk membako.
 Dah ready dah tempatnya.
 Sambil2 tu snap apa yang ada di sekitar rumah mok.

 Si jantung pisang

Ni la rupa buloh lemang yang cam kemetot sikit. Buloh ni abang ipar tolong belikan kat pembuat2 lemang di tepi jalan di Kijal sana nun. Rumah dia dekat dengan gerai2 ni, so dengan murah hati dia mengoffer untuk belikan.
Proses pembakaran sedang berlaku. Juadah di pagi raya, cam biasa lah ketupat palas mok dan nasi minyak. Tak lupa lemang 'kesihatan' ni...dipanggil lemang kesihatan kerana kurang garam atau dengan kata lain tawar hebbe...tapi bila dicicah rendang dan kari daging, rasanya meletup2 di dalam mulut...gitu...(bangga chep Mohamad)
Dah nak masak. Tunggu raya baru leh makan.


Ni di pagi raya. Cumel dan cuwitttt sangat anak2 buahku ini. Yang pompuan walaupun kecik lagi semangat menutup aurat. Semoga semangat tu sampai meningkat remaja dan dewasa. InsyaAllah...aminnn....
 Moh kita pergi berayer....

Gambar raya banyak tapi biarlah untuk kenangan dan koleksi peribadi sendiri.  InsyaAllah, semua adik beradik akan berkumpul kembali di kampung pada 19 September nanti untuk si bongsu Wedding Day. Semoga Allah permudahkan segala urusan dan sentiasa dalam rahmat dan berkat serta izinNya. Amin yarabbal alamin...

Merenung masa depan yang bakal di lalui bersama. InsyaAllah...semoga bahagia.



August 18, 2014

Marble Cheese Cake

 
Assalamualaikum...
 
Lama betul tak jengok dan update sini. Sepanjang Ramadan takde ape2 entry, Syawal pun dah nak ke penghujungnya...biasalah bila penyakit M melanda...ingat nak lupakan terus jer blog ni, tapi sayang pulak...banyak kenangan sejak berkecimpung dalam dunia blogging tahun 2011. Bukan nak buat duit atau kumpul followers pun, untuk kenangan diri sendiri dan anak-anak bujangku jer. Pada yang sudi baca dan bertandang ke sini, kira satu bonus la tu...i appreciate that.
 
Mood raya punya pasal, jom kita mengecis kek. Dah lama tak buat cheese cake, semalam bila ada beberapa kerat kawan2 dan jiran2 yang sudi memerah tenaga dan membakar keringat mendaki tangga menjengok rumah kayanganku itu....ermmm...seronoknya rasa hati. Bertambah seronok bila tengok diorang makan..exspecially budak2...dikutip satu persatu coklat kat atas tu. Dah lama coklat tu kat dalam fridge (tapi tk lah expired - hehe), siabang yang membeli di Candylicious tapi katanya tak sedap, so terbiar tanpa ada yang makan. Al maklum la, pemakan kat umah ni, ai sorang jer...huhu. Ada la 'seorang' lagi, tapi yang tu tak main la coklat2 ni, dia suka Royal Canin jer...maklum lah..keturunan raja2...hahaha....
Resepi kek tu cam biasa jer, cuma ai tambahkan topping coklat cair kat atas tu dan dideko dengan coklat bulat2 tu. Lupa ape nama coklat tu.

k bai..;)

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...