March 10, 2017

Cerita ceriti buat Passport Malaysia

Assalamualaikum...

Saje la nak share pengalaman buat passport. Ahad lepas, 5 March pergi buat passport kat Jabatan Imigresen Kelana Jaya. Mula2 survey jugak la mana tempat yang lebih cepat dan tak ramai sangat orang pada hari minggu. Ada yang suruh gi UTC Pudu la, UTC Sentul la, Putrajaya la...last2 semua tolak tepi, tak nak pening2, decide terus ke Kelana Jaya, ikut hiway tak sampai 10 minit pun dari rumah.

Punya la gigih lepas solat subuh terus gerak ke sini. Sampai sini around pukol 6.45 camtu. Tengok Q, OK la tidak la panjang sangat, nampak dalam 20 lebih orang camtu. Bila nampak ada yang parking kat tepi jalan, so aku pun ikut la join sekali. Dalam hati tu kata, hari ni hari minggu mesti takde saman menyaman ni kot...hehee...
(alhamdulillah...selamat, tapi mungkin juga kerana pagi tu hujan rahmat turun dengan lebatnya, dengan kilat dan guruh lagi)

Brader ni patut Q depan kitaorang, kepenatan agaknya dia pergi duduk situ. Tempat dia, dia suruh helmet yang Q 

Masih gelap gulita lagi kan. Kitaorang Q kat tiang besar tu. Masa ni anak bujang Q, ibu g duduk bersenang lenang...haha


Masih gelap lagi, Line bertambah panjang...nak menunggu pukol 8am, letih gak tu...aku relax lepak atas tangga
Jam 8am, diorang bukak pintu, hah lega. Dapat la no 26, sibujang no 27. Memang pantas dan cekap lah, sorang customer tak sampai 5 minit kot. Kaunter bukak kalau tak silap 4 kaunter je. 
Oh yer, masa kat rumah, melilau gak la mencari tudung warna hitam bcos setahu aku nak buat passport kena pakai tudung hitam (tahun 2015 pernah tgk kat Imigresen Shah Alam) tapi sekarang tak kisah dah tudung warna apa pun boleh....penat jer mencari tudung hitam (tudung hitam memang x suka). Yang lelakinya pulak,  Ok jer pakai round neck tshirt, tak perlu sarung kot bagai. Mana taknya bila dapat passport, usahkan nak nampak leher baju, tengkuk pun sikit aje nampak, Memang gabak muka aje kat passport tu.


Masa tengah2 Q tu, makcik guard sorang ni akan datang dan bahagi-bahagikan form ni. Saat ni la gunanya pen sentiasa ada dalam handbag. Tak perlu sibuk nak meminjam orang punya.
Isikan siap2, kepilkan sekali dengan IC dan kalau nak renew sekalikan dengan passport lama.

Tak sampai 5 minit pun, cop jari kanan, ambik gambar, cop jari kat form, pastu sekali lagi kat pengimbas cap jari tu, then tunggu no dipanggil untuk membuat bayaran. RM200 jumlahnya yer dan dipagi itu terbang la RM400. Nasib siadik dah ada passport, kalau tak..ermmmm...dah bayar ambik resit dan tunggu la dalam masa sejam untuk collect Passport anda.

Sementara tunggu sejam tu kitaorang masuk kedai makan isi perut dulu. Dah dekat2 sejam baru kami masuk, rupanya kami lambat sikit, passport kami dah siap lama pun. Pasal tu la kami tengok yang Q belakang dah berlenggang jalan ke kereta, rupanya diaorang tak tunggu sejam pun baru masuk, pandai kan..hehehe...

Lama berdiri depan kaunter collect tu, baru la staff tu call, sapa pegang resit 102, 103, passport dah siap. Passport siap, petang nanti boleh la terbang, katanya....humakkk aiii...aku ni buat passport jer dulu dan terbangnya bila pun entahlah....InsyaAllahhh....aaminnn..

Dalam pukul 10 cam tu settle semua. Alhamdulillah. 

*recommended datang ke Kelana Jaya ni pada hari Ahad. Parking tepi jalan InsyaAllah selamat. Tak perlu menapak jauh2 dan kalau nak cepat siap, datang la Q sesudah subuh. Not sure kat sini ada limit No giliran ke tak, cos masa kami keluar tu no dah mencecah ke angka 80 lebih dan yang Q panjang tadi tu semua dapat No masing2..

Semoga bermanfaat.



February 23, 2017

Jom Melaka! Jom Hatten Hotel!

Assalamualaikum

Jom ke Melaka. Trip 2D1N ke Melaka. Trip pada cuti Thaipusam lalu, 9 Feb 2017. Kebetulan pulak 10 Feb was my birthday dan dah 2 tahun ni memang akan ambik Annual Leave pada hari lahirku. Bukan nak celebrate tiup lilin dan potong kek bagai tapi memandangkan hari istimewa bagi diri sendiri (biar bukan pada orang lain) so better treat and pamper myself on this day. Lagi pun ini AL pertama untuk tahun 2017. Asyik orang jer ambik cuti, kita pun nak bercuti jugekk..

Motif utama ke Melaka kali ni bukan nak berjalan dan meround sakan ke tempat2 bersejarah, masuk muzium2 lagi ke, cam last visit 2015, Tidak. Tujuan nak rehat dan JJCM sahaja. Shopping pun not in the list. Rehat, santai2, tidur baring kat hotel jer, bila lapar keluar carik makan. Hatten Hotel ni ada link bridge ke Hatten Square, Dataran Pahlawan Megamall dan kalau tak silap ke Mahkota Parade kot. so senang sangat kalau nak shopping from 10am to 10pm pun silakan. 
Sesampai jer terus meluru ke Coconut Shake Klebang ni, cuaca panas berdenting alangkah nyamannya bila sidia ni masuk ke anak tekak. Nasi lemak bungkus kat sini sambal dia sedap...segala jenis kuih muih pun ada. Boleh la try sesapa yang plan nak ke sini. 
Sampai di Bandar Hilir around 1pm so masuk aje parking kat Hatten Hotel. Mula lah menapak di dalam Mall tu untuk cari lunch.  Berjalan dalam air cond tak la terasa panas dan letih melampau, tiba2 je dah sampai ke hujung Dataran Pahlawan Megamall. Alang2 ajak sibujang menapak ke AFamosa, tempat wajib singgah kalau ke Melaka. Boleh la posing sedas dua...hehe 

Belum pernah try lagi naik beca kalau ke Melaka. Bukan apa, takut beca tu tak bergerak dan kesian pulak pada yang mengayuh tu nanti...hahaha...

Jom ke sana...cuaca panas dan tak ramai orang walaupun hari cuti. Melaka cuti Thaipusam gak kan?

Dataran Pahlawan Megamall

AFamosa

Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan
Usai lunch asam pedas claypot yang cair kat Dataran Pahlawan Mall, kami terus gerak ke Hatten. Masa tu baru jam 2pm. Check in time pukol 3pm tapi cuba aje lah, kot2 boleh check in sejam awal. Rupanya takde masalah pun dan time ni pun orang masih tak ramai, tak payah Q terus je ke kaunter. Semua. OK je dapat bilik kat Tingkat 19. Jom kita ke bilik...(bila p holiday tang ni yang paling suka, excited nak masuk bilik nak tengok rupa bilik camane)...betui dak? Booking thru booking.com RM190. Bila dah dicampur 16% tax dan cukai warisan total semua RM221.00

Kaunter check in check out. Semuanya smooth takde masalah. Staff2 senyuman manis jer semuanya

Lobby yang besar dan cantik. Dah lama tak stay kat Hotel berbintang2 ni, sesekali teruja la jugak. Biasa ambik hotel murah2 sekadar tempat untuk bermalam jer kan.  Lagipun Hatten ni tidak lah mahal sangat dan kali ni punya pasal cari lah hotel yang bukan macam rumah sendiri. hehee...

Lobby lagi

Lobby 

Ni lobby nak ke lift. Lift pun Ok je, takde la lama menunggu. Idak la cam review yang aku baca sampai kena tunggu lif setengah jam. Sekejap aje menunggu dah sampai ke bilik at Level 19.  

Bukak pintu aje nampak sofa ni and TV di depannya. Biasa lah, acara wajib ambik gambo bilik sebelum bilik itu jadi kapal karam. 

Ni pandangan biasa kat Hotel, tiada yang istimewa pun. Lain lah kalau ada free maggi cup ker, chips ke, kacang ker...kannn? hehehe

Toilet bersih kemas. Tuala pun semua cukup. Air laju. Tiada masalah di situ

Semua ada, face towel, berus dan ubat gigi, sewing kit dan lain2

Shower room

Sofa ni lagi, leh sandar2 cam orang have2 sambil tengok TV. 

Anak bujang tengok TV depan katil ni. Dah diletak 2 TV so kena la fully utilised. Yer dak..?

Katil yang empok, bantal yang besar dan 2 lak tu. Aku memang particular sangat pasal bantal ni cos aku tak boleh tidur dengan bantal sebiji yakni kepala rendah. Kurang2 2 bijik bantal. Kalau baik hati bagi bantal peluk lagi nyaman. hehee...banyak songeh betul kan

Nice

Layan movie je la kerjanya. Aku layan handphone jer cos WIFI dia laju giler. Seronok weih, 

Pintu ke toilet. 


Semua ada tapi tak guna pun. Iron jer wajib guna kalau tak shawl kedut seribu  

Awal pagi esoknya lepas breakfast baru gi meninjau kawasan. Pool ni kat Level 12. Masa ni pool belum bukak lagi. Boleh la berswafoto sekeping dua. Nice. 

Teringin nak posing atas kerusi kuning tu tapi memang idak la nak basahkan baju semata2 untuk itu. Tengok pun dah cukup lah




Dari atas ni (tingkat 12) boleh nampak area A Famosa tu dengan jelas. NI gambar pandangan zoom. Awal pagi tiada siapa kelihatan di situ, semua masih enak dibuai mimpi

Ni  gambar pandangan sebenar. 
Alhamdulillah tak rugi ambik Hatten ni. Best sangat cam takde lak yang buruknya, yang baik2 jer semua. Buat review pun yang baik2 jer (macam ada share lak kat Hotel ni). Tidakk...benda betul buat apa nak bohong kan? Berbaloi dengan harga yang dibayar. 5* untuk Hatten Hotel. Nanti nak cerita pasal breakfast kat Hatten lak.

p/s...murah atau mahal sesebuah hotel itu tidak bermakna kalau tidur pun tak lena. Quality of sleep and sweet dreams yang diharapkan. So terpulang kepada memasing kalau travel samada nak hotel bajet atau mewah, yang penting dapat rehat dan tidur dengan nyenyak. 






February 15, 2017

HBCT ke tu...

Assalamualaikum

HBCT - Hokkaido Baked Cheese Tart, ermmm enak sungguh tak terkata. Harga boleh tahan mahal, sebijik makan belum tentu puas hati...so jom buat sendiri...hehehe...tapi cam tak jadi jerrk..

Rasa dah ada, tang dia punya cheese leleh tu kurang meleleh lah...selepas di post mortem baru tahu kenapa terjadinya indah nama daripada rasa/rupa sebenar. Semasa adunan cheese dipanaskan atas api dan dikacau tu, adunan itu terlalu lama dimasak sehingga kepekatannya melampaui batasan. 

So next time, ingat, jangan masak lama sangat, masak ala2 jer..

Untuk resepi inti cheese ni, ambik daripada blog http://citarasawan.blogspot.my. Sila google

Untuk kulit tart saya guna resepi kulit tart turun temurun saya. 











Yummy...rasa tetap meletop2 dalam mulut

Yang ni letak filling coklat dan deko atas dengan coklat meleleh


#sesekalibereksperimenmakananviral

February 3, 2017

Jom buat Churros lagi...step by step


 Assalamualaikum

Jom buat churros lagi. Menu emergency yang senang, cepat dan sedap. Cuba lah

Secawan air, 3/4 cawan tepung (guna cawan yg sama utk menyukat air tadi), 75gm buttercup dan sebijik telur gred A. Masak air dan mentega hingga mendidih. Bila mendidih, masukkan tepung dan kacau laju2... 

Kacau sehingga menjadi adunan seperti di atas. Biarkan sejuk seketika dan kemudian pecahkan sebijik telur. Gaul dan adun sehingga menjadi adunan yang tak keras dan tak lembik sangat. Lihat gambar di atas

Sediakan piping bag (incase takut kebocoran berlaku ketika mamaipnya, sy gunakan 3 helai piping bag sekaligus) dengan noozle bintang atau yang sewaktu dengannya. Paipkan ke dalam minyak panas (abaikan kuali otai sy yang begitu banyak berjasa itu). Goreng sehingga perang keemasan. Lurus ke bengkok ke tidak menjadi masalah, bukan nak masuk competiton pun kan...hahaha..

Ok siap dah...punya la banyak dapat kan? Nak makan dengan brown sugar and cinnamon boleh, nak deep dalam sos coklat pun boleh..Sos coklat tu sy gunakan dark chocolate Berrys dicairkan ke dalam susu cair yg mendidih. So lahirlah sos coklat yang sedap dan yummy sangat2..Lain orang lain caranya #masakcarasaya

Ermm...Alhamdulillah. Kalau makan kat cafe2 hispter, hip hop dah berapa RM banyak ni oooihh...so better buat sendiri yer...

Terliur tak...kalau terliur buat yer...
Semoga bermanfaat.

Featured Post

Cerita ceriti buat Passport Malaysia

Assalamualaikum... Saje la nak share pengalaman buat passport. Ahad lepas, 5 March pergi buat passport kat Jabatan Imigresen Kela...