November 8, 2017

Laguna Redang, Island Escape - Day 3

Assalamualaikum

Malam tadi hujan lebat, dengan guruh berdentuman. Cuak gak, Ya Allah, semoga esok tiada hujan, ombak jangan lah bergelora sangat. Nak balik dah ni, semoga perjalanan kami selamat. Bangun macam biasa. Selepas bersiap terus turun ke Pantai, misi sunrise kot2 la dia muncul hari ni. Dari kejauhan dah dengar bunyi ombak menghempas pantai, alamak kuatnya ombak. Memang tak syak lagi, ombak kuat sehingga airnya dah sampai area kerusi santai2 tepi pantai tu. 


Imagine kalau musim Tengkujuh yer...sampai manalah ombak tu membadai. Laguna pun agak close to the beach. 
Nampak tak airnya


Nasi dagang di pagi hari ke 3. Mee goreng pun nak menyelit jugak
Makan tak hingat kan, hancus diet. 
Selamat menjamu mata dengan gambar2 sekitar Laguna. Random photos by my Gopro 5 tanpa edit. Kualiti gambar tidak lah begitu cantik


Kedai cederamata, hehe...dapat lah beli beberapa keping FM kat sini. Sekeping 5 ringgit kalau tak silap














Jam 11 checked out dan berkumpul di lobby. Drop luggage nanti pekerja diorang yang akan bawak luggage kita dan masukkan ke dalam feri. Tak perlu risau dan khuatir. Service Laguna memang terbaik. Jom la kita naik trem dan gerak ke Jeti. 

Semasa feri nak mula bergerak, sorang staff Laguna ni duk agih-agihkan plastik. Untuk prsediaan kot2 muntah katanya, ombak lain sikit hari ini tak macam masa datang itu hari, katanya. Bertambah la cuak hatiku. Dalam hati banyak2 berdoa semoga perjalanan smooth dan Allah permudahkan.

Alhamdulillah selamat berlabuh di Jeti Syah Bandar, KT sejam setengah kemudian. Ombak biasa2 jer tidak bergelora, tenang jer..Bas kami dah sedia menunggu. Gerak untuk lunch sebelum balik ke KL.

End of Redang trip...insyaAllah tahun depan kita repeat lagi

November 3, 2017

Laguna Redang, Island Escape - Day 2


 Assalamualaikum

Salam pagi Jumaat, penghulu segala hari. Semoga hari ini hari yang lebih baik dari semalam, hari yang penuh dengan rahmat dan kasih sayang Allah, hari yang penuh keberkatan. Aamin..
Andai saat ini kita sedang diuji, cuba lah memujuk hati untuk tabah dan redha dengan ujian Allah. InsyaAllah...

Jom sambung story kat Laguna 

Day 2 - Seawal jam 5 pagi dah terjaga, dah camtu rutin hari2 so pergi mana2 pun sama jer waktu bangunnya. Alhamdulillah. Siap mandi, solat terus turun ke pantai, konon2 nak tengok sunrise tapi nampak gaya mentari malu nak menonjolkan diri pagi tu. Sejuk, nyaman, tenang bunyi deruan ombak di waktu pagi. menyusur gigi2 air, aktiviti yang TAK pernah kubuat tiap kali balik kampung, walaupun pantai depan rumah sahaja...hehe..bila ke Redang semuanya jadi FUN (dah ada geng mesti lah fun, kan)



Seawal 6.30 pagi, dah muncul boat transfer ni ambik penumpang. Agak diorang ni kerja di KT or dari KT kerja kat Redang ni kot. Nak kata guest takkan awal pagi dah check out, kan?..hehe...tertanya2 sendiri dan kepochi la pulak



 transfer boat tadi tengah menunggu kedatangan feri..hehe
 Memandang ke laut lepas
Pukol 7 aje jom kita gi breakfast. hahaha...semangat nak tengok apa menu sarapan pagi ini. Mesti semua sedap2 dan berkhasiat. Ada sedikit keterujaan di situ...come to makan laju ajer kan...its not free maa, we pay for it kan?


Lepas breakfast kita gerak balik ke bilik, perlu bersiap untuk aktiviti yang paling kutunggu. Jam 9.30  pagi nak snorkeling ke Marine Park. Inilah part yang paling ku tak sabar sekali. Petang nanti pukol 2pm, ke open sea pulak tapi yang tu hati berbelah bahagi sikit la, nak pergi ke tak nak. Tapi Marine Park its a must.
Semua berkumpul kat Dive area ni untuk dengar briefing dulu. Dos and Donts. 4 bijik boat dah sedia menunggu kami. Satu boat tu boleh occupied seramai 50 orang. Group office kami aje dah kurang lebih 100 orang dan yang lain2 adalah guest2 di Laguna. Imagine Marine Park for sure crowded dengan life jacket merah.
Cuaca cantik pagi ni, tak panas sangat, gloomy jer, so tak perlu risau sunburn ke apa. Walau pun dah sapu sunblock (sunblock khas untuk muka sahaja) nak abis setiub. Sublock pun kawan kasi free, tak payah nak beli2, bukan guna selalu pun kan. Itu lah gunanya kawan, tidak kedekut dan berkira untuk sama2 berkongsi. 


OTW tu Marine Park, ramai gak yang memilih duduk di luar boat. Makcik tak boleh you, gayat makcik. Kena pulak time berselisih dengan boat lain, cam melambung boat kita dengan terpercik air lagi....seram makcik weih...


Selamat berlabuh di Jeti Marine Park. 

Nun di sana orang bersnorkeling. Ada yang hanya bersidai di pantai sahaja dah macam kat PD pulak...hehe


 haa kan betul...crowded dengan silife jacket merah





Makcik masuk air sekejap jer tapi basah la jugak, pastu sibuk nak ambik gambo jer...



Time's up! jom kita balik...sejam setengah kat Marine Park tapi Ok la, puas hati. Gerak balik ke Laguna untuk aktiviti mengisi perut pulak. Hahaha....

Waktu petang kawan2 lain berhiking di bukit tepi pantai. I tak join sekali cos keadaan lutut yang tak mengizinkan. Kredit kepada empunya gambar. Laguna Redang di hujung sana
Sari Pacifica di hujung sinun
Dah nak malam, moh balik ke bilik. Aktiviti malam ni dinner and free and easy. Free and easy tu membuta lah sebenarnya. haha...

Malam ke 2 hujan turun dengan lebatnya, guruh berdentum dentam. Suspen jugak bcos esok dah nak bercruise balik ke KT then seterusnya ke KL. Berdoa moga Allah mudahkan perjalanan, risau takut ombak kuat dan bergelora. Lena tertidur dibuai mimpi dalam kerisauan.

End of Day 2...


Featured Post

Laguna Redang, Island Escape - Day 3

Assalamualaikum Malam tadi hujan lebat, dengan guruh berdentuman. Cuak gak, Ya Allah, semoga esok tiada hujan, ombak jangan lah bergelo...