Loading...

April 4, 2014

Destinasi wajib sokmo...

Assalamualaikum...
 
Alhamdulillah...hari Jumaat pertama di bulan April, Jumaat Penghulu segala hari...hari yang penuh berkah dan rahmat harapannya. Hari yang paling best pasai esok tak gheja...
 
Sabtu 22hb, kami balik Ganu lagi...kg halaman tetap menjadi pujaan. Walaupun umah sendiri di Kota, Desa jugak segalanya...Short vacation selama 3 hari sahaja, pulang perantau atas urusan penting adik beradik. Seramai 8 orang adik beradik (diperantauan 5 orang) bertemu di desa tercinta...chewwahhh....alhamdulillah....biasa berkumpul di hari raya, kali ni di hari 'penting' ini pula...
 Sunrise di LPT. Gerak seawal 4.30 pagi untuk kejar 'majlis' lepas zohor.


 Subhanallah..
dah kebetulan anak2 balik, mok mengajak teman dia ke kenduri kawen anak sepupu. Si comei kat atas tu tengah makan dessert. Nana suka bubur ni...hehe
 Gambar wajib...ohh my hometown...
 Buah pauh tengah berputik...tengok da kecur liur...
 Angan2 minah jenin suatu hari untuk kumiliki rumah sebegitu di tanah ini...insyaAllah....aminn...
Lepas Zohor ke Kuala Terengganu, bukan ke Kepong, KL. Tapi ke daerah Serada di KT...jangan cari Masjid itu di Kepong, KL yer...konvoi 4 biji kereta, dengan membawa 1 hajat. Semoga Allah permudahkan untuk urusan2 seterusnya...aminn...
Usai majlis, ke Pantai Teluk Ketapang untuk ICT (ikan celup tepung) yang best2...namun sedikit kecewa kerana kedai yang nak dituju penuh dengan ummah. Hari Sabtu, cuti sekolah lagi...
 No choice terpaksa ke kedai yang tak berapa ramai orang ini....
 Sotong ni sepinggan rm6 untuk seekor sotong jer rasanya...yang lain penuh dengan serdak tu jer....
Ikan ni rm5 seekor...total makan di sini, RM180plus....no wonder tak ramai pelanggan di kedai ini....pada mereka yang nak ke sini, hati2 memilih kedai, survey jugak kedai yang harga berpatutan dan sedap.
Gerak balik Dungun menjelang maghrib...singgah sini untuk tunaikan kewajipan....Masjid terapung, Kuala Ibai..

Must eat in Ganu...
 Alamak gambar terbalik....sata...freshhhh....yummy...
Lokasi - Pasar Besar Dungun...pakcik bermotor ni start meniaga pukul 10 sehingga stok masih ada. Sekali makan mesti nak lagi...
Lompat tikam...paling syahdu makan ni....sedapnyaaaa.....dengan lemaknya, dengan bau daun pandannya....ermmm...sehingga menjilat sudu...soal manis tolak tepi jap...tapi sebekas tu share 2 orang....

Ganuku....Negeri cantik, Budaya Menarik, orang baik-baik...

****** Welkang to Ganu******


April 3, 2014

Shopping @ Langkawi

Assalamualaikum...
Last episode Langkawi...
 
Sambung jalan2 dari Pantai Kok ke tempat2 yang wajib pergi kalau ke Langkawi.

Ke sini untuk souvenier. Tshirt, minyak gamat dan fridge magnet. Harga dan layanan bagus kat sini. Adik borong tshirt untuk anak2 menakan. 




Makam Mahsuri
Rumah Mahsuri @ perkampungan Kedah.
Telaga Mahsuri. Air yang diproses dijual kepada pengunjung tapi idak la teman berminat untuk membelinya.
Rumah Sri Tama - sila buka kasut anda.
Rumah penghulu.
Senja dah...jom balik hotel..

Aktiviti wajib di Langkawi....coping...







Sekian. Ada rezeki, panjang umuq kita p lagi noo...

April 1, 2014

Oriental Village, Perdana Quay dan Pantai Kok

Assalamualaikum...

Bersua kembali...belum habis cite Langkawi...jom layan...
Pagi Jumaat sekitar jam 9am kami memulakan penerokaan Pulau Langkawi...ecehh...penerokaan la sangat. Pepagi buta di hari minggu tu, kami buat kerja giler naik Gunung Raya...mau tak seriau sepanjang perjalanan, ada yang meremang bulu tengkuk...ikut keras hati nak naik jugak, walaupun pada mulanya di KM7, dah suruh adik berpatah balik tapi alang2 biar sampai atas, kata minah ni...
Jalan yang sunyi sepanjang mendaki ke atas.

Perjalanan naik sebijik kereta dan manusia pun takde...so just imagine, anything happen at ur own risk...namun syukur tiada kejadian yang tidak diingini...kami stop kat Tangga Seribu Kenangan tu tapi tak ambik gambar...cepat2 jer nak turun...malam tu tak dapat tidur dengan nyenyak, siap mengigau lagi...jam 3.30pagi.
Perjalanan turun rasa cepat pulak, terus pecut ke Oriental Village. Parking kereta dan masuk ke salah sebuah gerai di situ untuk breakfast....layan roti canai dengan teh tarik....nyaman...
Jalan2 kat sini, tengok itu tengok ini, kami tak naik pun cable car tu...kami ber3 species gayat, mok aje yang berani...kami takut2 berani....mok pernah naik masa 1st datang Langkawi dulu. tapi kami ni...haishhh...biaq p la depa kata tak lengkap p langkawi kalau tak naik benda alah tu....ada kami kesah...janji kami ni kesian kat jantung kami ni, tak pasai2 kena kerja lebih kuat...dup dap dup dap...hahaha...

Gamba ni from google. Lupa nak stop ambik gambar kat sini.
 Singgah sini tengok bot2 mewah. Tengok aje ler...nak naik tak mampu ape lagi nak beli...
Perdana Quay @ Burau Bay..Langkawi

Dari Perdana Quay tu, belok ke kiri untuk ke Pantai Kok. Tempat di mana adanya rumah api Pantai Kok dan tempat laluan darat dan terus masuk ke laut, Duck Tours ni...masa tengah lepak2 ni, ada pulak sekor duck ni lalu dan terus berenang ke dalam laut.
Duck tours ni bermula dari Oriental Village dan terus menjunam masuk ke laut Pantai Kok ni. Fees RM38 untuk dewasa. Kami servey2 jer, nak naik kurang berminat la pulak.
 Rumah api Pantai Kok.




 

Tenang dan damai jer kat sini. Kami berempat jer lepak2 kat pondok tu...ada sekumpulan anak2 nelayan tengah bermain laut dan sampan kat sini tapi depa tak peduli hal orang. Riang bermain tanpa masalah...seronok dan amannya bumi Langkawi.
 
Pas lepak sini, kami sambung berjalan lagi...kemana lak yer...