July 28, 2015

Biskut Kacang Mazola

Assalamualaikum..



Biskut Kacang Mazola

1 cwn kacang tanah (sangai dan bersihkan kulit - blend - sederhana)
1 cwn tepung gandum
sedikit tepung jagung (ni pepandai sendiri letak)
1/2 cwn gula kastor (atau gula halus)
Minyak mazola secukupnya (sehingga adunan boleh digentel)
Secubit garam
Kuning telur untuk sapuan
kacang tanah cincang utk hiasan

Cara2

Gaul sebati tepung, tepung jagung, kacang dan gula garam
sebatikan dengan minyak jagung mazola
Gentel2 kan ikut kemahuan hati sendiri
sapukan kuning telur
taburkan kacang tadi
bakar suhu 160 darjah selama 20 min

Mudah bukan? Biskut nostalgia yang hanya sedap bila dibuat sendiri..







July 27, 2015

My sayam..KC

Assalamualaikum...

Ini lah my sayam, my laling, my intan payung...sayang KC ketat2...
Time hujan ribut, bole la buli dia ni puas2...sure x marah punya...pasal penakut sangat dengan hujan...time hujan baru la nak melepak manja2 dengan tuan dia...

Binatang tiada akal tapi ada perasaan..so sayangi lah mereka...


July 13, 2015

Kukis Raya 2015 (as at today)

Assalamualaikum...

Projek bermula Sabtu lepas, so setakat hari ini, ini aje la yang termampu. Takde dalam gambar Popia Neslick dan popia simpul. Cukup la untuk buah tangan balik kg..insyaAllah..

 Tart Nenas Gulung
 Lidah kucing pelangi

 Biskut dahlia susu
Florentine cookies

July 8, 2015

Langkawi May 2015

Random photos - Langkawi Permata Kedah
Trip on - 28 - 30 May 2015

Pantai Kok - my favourite beach
Pantai Kok
Pantai Tengah
 Pantai Tengah
 Pantai Tengah
 Pantai Porto Malai


 Pantai Airport
 Look out Tower Gunung Raya
Gunung Raya
 Cenang Area di awal pagi

June 24, 2015

Aneka roti.

Assalamualaikum...
Moh kiter meroti. Just guna resepi basic doh pastu buat la beraneka roti ikut selera sendiri.
Mexican bun paling meletop sekali. Resepi semua hasil carian google sahaja.
 

June 4, 2015

Langkawi lagi....selepas setahun..

Assalamualaikum..
Langkawi 28-30 May, selepas setahun, aku datang lagi, kali ni bersama dengan 2 anak bujang tersayang. Alhamdulillah..
Bumi Langkawi dari udara

May 7, 2015

Sunset di Pantai Jeram

Assalamualaikum. 
Tak pernah dapat peluang untuk ambil gambar sunset secantik ini...SUBHANALLAH. ..indahnya langit Allah...
Waktu ini tengah dinner bersama anak2 di Aroma ikan bakar, sanggup basuh tangan jap stop makan untuk momen yang indah ini....kagum..

Masa datang dulu belum diextend sampai sini..sekarang bertambah luas dan banyak tempat duduk