April 7, 2015

Chocolate cake with blueberry topping


Assalamualaikum...

Di suatu petang Ahad yang sejuk dan nyaman dek hujan lebat yang menyimbahi bumi, di sebuah rumah di satu daerah di Petaling Jaya, tinggal seorang ibu tua yang kelaparan untuk minum petang dan mengidam seslice kek chocolate. Tapi siibu ini begitu malas nak keluar untuk mencari dan membeli mengenangkan nanti kena bayar GST...huhuhu...

Hahaha...so apalagi, siibu yang memang sedia rajin ni, terus la singsing lengan ke dapur. Tengok bahan2 semua dah ada, Alhamdulillah...lagi bersemangat la...So ini lah hasilnya....

Topping with Blueberry filing. I likeee...
 
RESEPI KEK COKLAT KUKUS ZAIMA

Bahan-bahan
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair@ susu segar
  • 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate
  • 3 biji telur
  • Saya tambah walnut...bestt
Cara-cara
Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam. Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak. Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan jeTutup loyang dengan aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .

Haa...ambikkk...kan main besar slice siibu ni makan...

March 24, 2015

Swan cream puff

Swan la sangat...sekali tengok cam itik jer...tertunduk malu gitu...
Hasil x seberapa..janji menjadi...hati happy...

Bluberry cheese tart

My passion...isi masa lapang...isi perut...alhamdulillah. ..

January 28, 2015

Fettucine aglio olio

Assalamualaikum w.r.t

Breakfast ape pagi ni...rasa cam nak makan aglio olio ni lah...

January 23, 2015

Cream Puff with custard cream

Assalamualaikum....gud morning!
Salam Jumaat penghulu segala hari. Alhamdulillah untuk segala kurniaan Allah di pagi ini..
Sape suka cream puff? sila angkat tangan tinggi2...hehee....mesti ramai penggemar cream puff di luar sana kan...manis lemak berkrim tentu lah disukai ramai...tabik spring toing2 kepada diri sendiri kerana 'agak' berjaya merealisasikan impian (impian kecik2 je, bukan mewah2 pun) membuat cream puff kali ini...pernah la try beberapa kali tapi hasilnya menyedihkan. Pernah jadi keras kejung, jadi lempeng pun pernah. 


Ini 2nd time buat, bila dah masak nape jadi kecut dan turun erkk...kena lebih lagi try n error.

Ni 1st time buat agak menjadi. Time ni takde fresh milk untuk buat kastard so gantikan ngan filing cream cheese.



 

Resepi cream puff ni hasil carian di gugel. Puas gak la mencari resepi yang betul2 berkenan di hati..hari tu dah terkena satu resepi tu hanya pakai sebijik telur...keras kejung la jadinya, boleh baling ke dinding...kerana tu bukan semua resepi boleh kita ambik dan cuba buat.

Resepi yang saya dapat ni pada asalnya resepi timbang (maaf tak ingat ambik dari blog siapa) tapi bab2 timbang menimbang ni saya kurang gemar. So ambik initiative sendiri timbang dan sukat cawan...sukatan cawan resepi mudah diingat dan dihafal..

Jom semak resepi Cream puff.


Bahan2 choux pastry
250ml air
3/4 cawan tepung gandum
Butter 100gm...potong agak2 jer dari 250gm butter tu
Sesudu kecik gula
sedikit esen vanila

Cara2
Didihkan air bersama butter dan garam. Bila dah mendidih, kecikkan api dan masukkan tepung, kacau cepat2 sehingga bergaul sempurna dan masak adunan tadi sehingga agak kering dan tidak melekat di periuk.
Tunggu sejuk dan baru lah masukkan telur 1 persatu dan esen vanila. Pukul hingga sebati. Masukkan dalam piping bag dan picitkan atas dulang pembakar. Kecik besar terpulang pada citarasa masing2...bakar pada suhu 200 selama 30 minit. 15 minit akhir tu slow kan lah sikit suhu tu yer...pandai2 lah ejas jangan hangus lak..

Kastard cream

fresh milk 1 cawan
Gula 2 atau 3 sudu besar (saya suka sedikit manis, kerana puff tu agak tawar)
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu tepung jagung
esen vanilla
butter sikit utk kilatkan dia
Campurkan semua bahan dan masak sehingga pekat. Kacau selalu supaya tak berketul. Masukkan dalam piping bag dan sedia untuk dipaip ke dalam cream puff.
Cream puff yang menjadi bila ianya kering dan berongga. Untuk masukkan cream tu, cuma perlu gunting sedikit sahaja dan pipe kan cream ke dalamnya.

Selamat mencuba






January 20, 2015

Roti Sarang Lebah (BHB)


Assalamualaikum...

Lama tak dapat update blog. Bila dah dapat ni abis la projek2 masakan 2,3 bulan lepas kena selongkar balik. Niat nak share ilmu jer, bukan nak tayang makanan yang tak seberapa menjadi ni pun..tapi first time buat roti ni, Alhamdulillah menjadi la kot. Entah! tak pernah makan roti ni daripada air tangan orang lain, first time makan daripada air tangan sendiri so tak boleh nak compare rasa camane.

Sebelum di tuang sos. Fresh from the oven

Ermm..sedap sangat. Lembut dan gebu gebas..

Close up sikit

Lagi..

Keratan rentas tak berapa nak elastic, elastic ke plastic ker, janji lembut dan sedap...
 
  • Bahan-Bahan:
  • Bahan untuk doh roti:
    • 2 cawan tepung gandum.
    • 1/2 sudu kecil serbuk yis
    • 1/4 sudu kecil garam halus
    • 1/2 sudu kecil baking powder
    • 1 sudu besar gula halus atau gula kastor
    • 1/4 cawan plain yogurt
    • 1/4 cawan minyak jagung
    • 1/2 cawan air suam
  • Bahan untuk taburan/hiasan:
    • 1 biji kuning telur dicampur 1 sudu kecil air, untuk disapu
    • sedikit sliced almond
    • bijan hitam
    • biji labu atau biji bunga matahari
  • Bahan untuk sos butterscotch:
    • 25 gram butter
    • 1/2 cawan gula perang atau brown sugar
    • 1/2 cawan whipping cream
    • 1/4 sudu kecil garam
    • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • Cara Penyediaan:
  • Cara untuk Roti:
    • Campurkan tepung gandum, serbuk yis, baking powder, gula halus dan gaulkan sebati. Kemudian masukkan garam. Sebab kenapa garam dimasukkan kemudian adalah kerana yis tidak boleh bersentuhan dengan garam, boleh mengakibatkan yis rosak.
    • Tuang yoghurt, minyak dan air suam, kemudian kacau dan uli sehingga lembut dan sebati. Doh ini agak lembik, jangan cuba untk menambah tepung. Cukup sekadar sedikit taburan tepung supaya doh tidak melekat di tangan. Uli selama 5-10 minit.
    • Jika anda gunakan breadmaker, sila ikut arahan aturan bahan mengikut breadmaker anda.
    • Rehatkan doh sehingga kembang dua kali ganda. Keluarkan doh dan tumbuk2 keluar gelembung udara. Bahagikan doh kepada 12 atau 16 bahagian atau ikut kesukaan anda. Bulatkan doh dan susun di atas baking tray. Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda. Sapu bahagian atas dengan telur dan hiaskan dengan bahan taburan.
    • Panaskan oven kepada 160 darjah celcius, bakar selama lebih kurang 20-25 minit, atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan. Tuang sos butterscotch di atas roti sebelum dihidang.

  • Cara untuk sos butterscotch:
    • Di atas api yang perlahan, panaskan mentega dan gula perang, kacau seketika. Masukkan pula whipping cream, garam dan esen vanilla. Kacau sehingga sos pekat sebati. 
    • Credit untuk link bawah ni..