February 12, 2016

Kek Birthday

Happy Birthday to Us!
Anak bujang 26 Jan, dah 22 tahun dan ibu pulak 10 Feb, 22 x 2. hahaha...dah tua sangat kurasakan diriku ini...namun syukur Alhamdulillah....untuk segala rahmat dan kurniaan Allah...
 Kek sebijik cukup la...
Alhamdulillah...


Semoga Allah meredhai, merahmati dan melindungi kami sentiasa. Aaamin...

February 3, 2016

Mango Panna Cota

Assalamualaikum, Selamat pagi yang nyaman

Alhamdulillah, setiap kali menikmati panna cota ni pasti akan terpana seketika. Sedapnyerrr... nyamannya anak tekak, dengan rasa manis, masam dan manis mashmellow tu...ermmm...tak terkata. 

Menggoda tak? Puree tu anak bujang yang sediakan. Tak sabar tunggu ibu lambat sangat.

MANGO PANNA COTTA 

Bahan2:
2 cawan susu fresh milk
1 cawan whipping cream
2 1/2  sudu besar gelatin + 1/2 cawan air panas
1/2 cawan gula
1 sudu kecil esen vanila

Utk puree mangga:
2 bj mangga masak
4 sudu kecil gula
sedikit perahan lemon (tak letak pun tkper)

Cara:
Masukkan gelatin ke dalam air panas, kacau dan biarkan dia sebati
Masak susu, whipping cream dan gula dgn api sederhana hingga kelihatan buih2 kecil di tepi periuk.
Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan esen vanila, kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
Tuangkan ke dalam bekas acuan yang sesuai
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
Sementara itu bolehlah disedikan puree mangga.
Blend buah mangga hingga halus, kemudian masukkan gula dan perahan limau/lemon.
Kacau hingga sebati. Sejukkan dlm peti ais sebelum menghidang.
Utk menghidang, tuangkan puree mangga ke atas panna cotta tadi.

Hiaskan dengan hirisan mangga atau ape2 shj mengikut citarasa sendiri


January 27, 2016

Kek Carrot Walnut kukus

Assalamualaikum

First time buat carrot cake kukus, ermmm sedapnya...lembut sangat, lepas sepotong, sepotong masuk mulut...sampai lupa diri...huhu...
Mula2 tengok padat semacam je rupanya, tapi bila dah dipotong...ermmm lembut dan gebu gebas gitu. Alhamdulillah...


CARROT CAKE SURIA  
4 biji telor (asingkan putih & kuning)
1 cawan minyak
100g gula halus
140g gula perang
1 cawan carrot yang diparut

250g tepong + 1 sudu the baking powder
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh garam
100g walnut cincang

Pukul kuning telor, campur minyak, gula, carrot dan
kacau sebati dan masukkan walnut dan akhir sekali
masukkan bahan-bahan kering yang lain.

Di mangkuk lain, pukul putih telor sampai kaku dan
campurkan ke dalam adunan tadi.
Gaul sebati dan boleh la bakar/kukus.

January 4, 2016

Selamat Datang 2016

Selamat Tahun Baru 2016

Tuan rumah fokus pandang ke depan untuk 2016 yang lebih baik dan penuh keberkatan, rahmat dan lindungan Allah...mudah-mudahan...insyaAllah...
tak pandang belakang dah...hahaha...bye2 2015







December 23, 2015

DSRKL - lena diulit intan


Damas Suites and Residence, Plaza Damas
#complimentarystay - 18 Dec to 19 Dec


Biar gambar berbicara












December 10, 2015

Kacang Pool lalalala...

Assalamualaikum

Sapa pernah makan kacang pool lalala...Larkin? haha..kalau pernah, mesti tahu keenakan rasanya kan..? Sh pernah makan sekali je pun dah jatuh cinta, anak bujang lebih2 lagi la...suka terlampau la pulak mamat nih. Aritu dah try buat sekali, kali ni anak bujang request lagi, lagipun stok kacang masih ada lagi setin. So semalam, ibu yang baik hati ni pun process la kacang ni demi anak terchenta. Dan hasilnya amat lah tidak mengeciwakan, syukur alhamdulillah...Nak resepi, ini lah resepi yang paling ringkas yang pakcik gugel kasi..pastu main campak aje tak ikut sukatan sangat pun...

Watak utama dalam kacang pool ni adalah telur mata tu....haha...kacang poolnya tak nampak sangat....pastu lupa lak nak posing ngan kawan dia roti bakar...

KACANG POOL 

1 tin kacang pool - kacang parang dalam tin Medammas Foul kimball

(saya hancurkan dulu kacang tu, tapi jangan terlampau halus)
200 gm daging cincang Ramly
Selabu bawang merah besar - potong dadu
2 ulas bawang putih

2 sudu besar serbuk kari daging babas
1 tin (tin kacang pool tadi) air
Minyak sapi untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Tumiskan bawang2 tadi sehingga naik bau, masukkan serbuk kari
Masukkan daging dan kacau hingga masak dan empuk
Bila daging dah empuk, masukkan semua kacang pool
Tambahkan air dan masak hingga kuah sedikit pekat.
Rasakan garam dan gula secukup rasa


Aksesori yang wajib ada 
Lada hijau - dihiris
Bawang besar - di hiris dadu
Roti - di bakar dengan sedikit planta
Telur mata lembu
Limau kasturi


#selamatmencubamemasak

December 2, 2015

Hotel Sentral Riverview Melaka

Assalamualaikum

Hotel ni 3* je...cukup la sekadar untuk melelapkan mata buat semalaman. Booking cam biasa di booking.com. Masa booking, ambik standard room je, twin bed RM130 w/out bfast. Cam biasa kalau travel dengan anak bujang untuk 1 malam aku prefer amik 2 katil jer...(travel bajet) pastu sorang tidur kat bawah, mengemis la blanket and pillow extra. So far tak pernah lak kena charge bila mintak extra. Siap tanya lagi, nak 1 aje ker?
Hotel ni takde la kat town sangat yang mane boleh berjalan jer untuk ke Bandar Hilir tu. Dulu dah pernah stay kat tengah Bandar Hilir so kali ni bertukar angin stay outskirt of town sikit. 

Check in awal sejam, bilik ready so ok jer. Staff2 ok..ramah tamah. Lepas dah buat pembayaran, time bagi kad pintu, reception tu cakap diorang upgrade my room to Suite Executive without any extra cost. Wahhh...ini sudah bagus...alhamdulillah...happy..happy...Cam tahu2 jer kami ber3..hahha...So maka ini lah biliknya. Spacious betul kan..? aku rasa muat untuk seludup 5 orang lagi ke bilik ni tapi kena bawak toto sendiri la yer..hahaha..
Furniture tu opkos la lama dan outdated dah..tapi what do you expect, ni bukan 5* hotel. Janji bersih, bilik air tak berbau, arah kiblat ada, itu dah cukup menyenangkan kalau stay kat mane2 hotel. Parking pun tkde masalah, free parking kat belakang hotel ada disediakan. Don't worry. 

Ini lah sofabed, dapat lah sorang tido kat sini. Mintak blanket extra dan 'kain' extra yang aku suka bawak bila pergi travel. Ada selai shawl ni memang satu kemestian aku bawak. Senang leh buat sejadah dan extra kain sarung (batik) sudah semestinya. Stok mak cik2 sangat kan...? Hade saya kesah...

Bantal peluk pun ada...anak bujang cakap geli nak guna bantal peluk tu, ntah sape2 la guna sebelum tu tapi kalau difikirkan bantal2 tu pun apa kurangnya, kalau diorang tak basuh cover tu ada ko tahu? takkan la diorang tak basuh cover tu kan? Cerewet sangat lenkali bawak bantal senirik...Pikir baik2 jer la...

Iron and iron board, safety box dan small fridge semua ada dalam almari tu, tapi satu pun tak terusik. 
See..see...luas betul kan? Bilik corner lot lagi nih...selamat duit, kalau tak bilik Executive ni harga RM249 dalam booking.com. Tu la dah namanya rezeki. Nampak tak sofabed tu, nun jauh di sudut sana leh tido tanpa gangguan. 

Berus gigi pun ada..tapi 1 jer la...
Toiletries warna merah dan hair dryer pun ada. Bunga pun ada

Layan hindustan di petang Sabtu. Hujan time ni so rilex jer dalam bilik.

Check out time pun ok, tak sampai 5 minit. Deposit RM20 dipulangkan dan print resit...dah settle.