June 24, 2015

Aneka roti.

Assalamualaikum...
Moh kiter meroti. Just guna resepi basic doh pastu buat la beraneka roti ikut selera sendiri.
Mexican bun paling meletop sekali. Resepi semua hasil carian google sahaja.
 

June 4, 2015

Langkawi lagi....selepas setahun..

Assalamualaikum..
Langkawi 28-30 May, selepas setahun, aku datang lagi, kali ni bersama dengan 2 anak bujang tersayang. Alhamdulillah..
Bumi Langkawi dari udara

May 7, 2015

Sunset di Pantai Jeram

Assalamualaikum. 
Tak pernah dapat peluang untuk ambil gambar sunset secantik ini...SUBHANALLAH. ..indahnya langit Allah...
Waktu ini tengah dinner bersama anak2 di Aroma ikan bakar, sanggup basuh tangan jap stop makan untuk momen yang indah ini....kagum..

Masa datang dulu belum diextend sampai sini..sekarang bertambah luas dan banyak tempat duduk

April 30, 2015

Sekinchan - tengok padi



Assalamualaikum...

Sekejap ada, sekejap takde, biasa la...mek biskut. Ada modal baru boleh bercerita. Ni cerita Ahad lepas, saje jejalan ke Kuala Selangor, memang dah pasang niat nak gi tengok bendang orang..hehe...bukan bendang saya...

Gerak dari rumah dalam kol 11 lebih camtu, memang matahari tengah panas cing2...sampai Kuala Sgor kurang lebih pukol 12pm. Terus pecut ke Tanjung Karang, masuk kat area Sawah Sempadan. Masa ni dah kecewa sangat dah, kerana semua batas padi dah kering kontang, padi semua dah dibajak. Aikk, biar bener, kalau ikut kata kawan yang memang orang area2 sana, time ni padi tengah menghijau.

So tanpa berputus asa, teruskan perjalanan ke Sekinchan. Masa otw to Sekinchan baru lah nampak sawah terbentang luas di kanan jalan (arah dari Kuala Sgor). So masa ni happy la memasing, excited tak usah cakap la tapi relax dulu kata si ibu. matahari tengah panas membahang ni, kita cari tempat relax lain dulu.

Misi mencari sawah padi yang menghijau.
Teruskan perjalanan ke Pantai Redang tapi tak seindah Pulau Redang. Jauh panggang dari api. hehe...kawasan ni penuh dengan orang cina, jangan terkejut pulak tengok diorang tengah menjamu selera dan bersantai bersama keluarga. Tak Nampak pemandangan lain dah. Masuk toilet pastu terus chow dari situ..Misi mencari pokok makanan asasi diteruskan..
Rumah batu di tengah sawah
Bak hamparan permaidani
Jalan Tali Air 4
Padi belum masak
Indah saujana mata memandang
Nice
Subhanallah
Menunggu masa untuk dituai
Tak puas rasanya menikmati kehijauan bendang terbentang luas...kalau tak kerana cuaca panas membahang mahu kami berkelah kat tepi pokok padi tu...hehe.. kami pun gerak balik ke Kuala Selangor untuk lunch dan check in Hotel (pelancong la sangat) hahhaa...InsyaAllah hajat nak datang lagi waktu padi menguning...

April 7, 2015

Chocolate cake with blueberry topping


Assalamualaikum...

Di suatu petang Ahad yang sejuk dan nyaman dek hujan lebat yang menyimbahi bumi, di sebuah rumah di satu daerah di Petaling Jaya, tinggal seorang ibu tua yang kelaparan untuk minum petang dan mengidam seslice kek chocolate. Tapi siibu ini begitu malas nak keluar untuk mencari dan membeli mengenangkan nanti kena bayar GST...huhuhu...

Hahaha...so apalagi, siibu yang memang sedia rajin ni, terus la singsing lengan ke dapur. Tengok bahan2 semua dah ada, Alhamdulillah...lagi bersemangat la...So ini lah hasilnya....

Topping with Blueberry filing. I likeee...
 
RESEPI KEK COKLAT KUKUS ZAIMA

Bahan-bahan
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair@ susu segar
  • 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate
  • 3 biji telur
  • Saya tambah walnut...bestt
Cara-cara
Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam. Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak. Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan jeTutup loyang dengan aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .

Haa...ambikkk...kan main besar slice siibu ni makan...

March 24, 2015

Swan cream puff

Swan la sangat...sekali tengok cam itik jer...tertunduk malu gitu...
Hasil x seberapa..janji menjadi...hati happy...