August 13, 2015

Red Velvet Layer Cake

Assalamualaikum...

First attempt, alhamdulillah menjadi, boleh la...walaupun tak la neat sangat macam expect buat. 


Resepi: Sury Abil

Saiz loyang: 8" x 8"

Bahan-bahan:

Adunan merah
-250 gram mentega (saya pakai Anchor)
-5 biji telur ay am gred A
-235 gram tepung gandum - diayak bersama serbuk koko
-2-3 sudu makan serbuk koko
-175 gram gula kastor
-150 gram susu pekat manis
-1 cup mixed berries yogurt (berat bersih 135g) ( aku letak yg plain )
-1 sudu teh ovallette
-pewarna merah (aku letak 1 1/2 sudu besar )

Adunan Cheese
-500 gram cream cheese
-3 biji telur ayam gred A
-120 gram gula kastor
-sedikit esen vanila

Cara-cara 
Adunan Merah: Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang. Masukkan ovallette, telur satu persatu, putar sehingga sebati dan kembang. Masukkan susu pekat manis dan putar lagi sehingga sebati. Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum dan serbuk koko yang sudah diayak. Putar sehingga semuanya sebati dengan kelajuan yang perlahan. Campurkan yogurt bersama pewarna merah, gaul sebati dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi, putar lagi dengan kelajuan yang perlahan sehingga adunan bertukar warna merah sepenuhnya.
Adunan Cheese: Putar cream cheese sehingga lembut, kemudian masukkan gula, putar lagi sehingga sebati. Masukkan telur dan esen vanila. Putar sehingga adunan sebati dan bahagikan siap-siap kepada tiga.
Panaskan oven 170-1 90'C. Griskan loyang dan alas dengan baking paper. Mulakan membakar adunan merah dahulu sebanyak 3 lapisan, setiap lapisan merah tu tak perlu bagi perang sangat. Bila dah nampak kering dan masak bolehlah sudukan satu lagi lapisan, sebany ak 5 sudu makan sehingga 3 lapisan, baru masukkan bahagian pertama adunan cheese pula. 3 lapis adunan merah, 1 lapis adunan cheese, 3 lapis adunan merah dan seterusnya....lapis sampai habis.
 

Terima kasih kepada empunya resepi..

July 28, 2015

Biskut Kacang Mazola

Assalamualaikum..



Biskut Kacang Mazola

1 cwn kacang tanah (sangai dan bersihkan kulit - blend - sederhana)
1 cwn tepung gandum
sedikit tepung jagung (ni pepandai sendiri letak)
1/2 cwn gula kastor (atau gula halus)
Minyak mazola secukupnya (sehingga adunan boleh digentel)
Secubit garam
Kuning telur untuk sapuan
kacang tanah cincang utk hiasan

Cara2

Gaul sebati tepung, tepung jagung, kacang dan gula garam
sebatikan dengan minyak jagung mazola
Gentel2 kan ikut kemahuan hati sendiri
sapukan kuning telur
taburkan kacang tadi
bakar suhu 160 darjah selama 20 min

Mudah bukan? Biskut nostalgia yang hanya sedap bila dibuat sendiri..







July 27, 2015

My sayam..KC

Assalamualaikum...

Ini lah my sayam, my laling, my intan payung...sayang KC ketat2...
Time hujan ribut, bole la buli dia ni puas2...sure x marah punya...pasal penakut sangat dengan hujan...time hujan baru la nak melepak manja2 dengan tuan dia...

Binatang tiada akal tapi ada perasaan..so sayangi lah mereka...


July 13, 2015

Kukis Raya 2015 (as at today)

Assalamualaikum...

Projek bermula Sabtu lepas, so setakat hari ini, ini aje la yang termampu. Takde dalam gambar Popia Neslick dan popia simpul. Cukup la untuk buah tangan balik kg..insyaAllah..

 Tart Nenas Gulung
 Lidah kucing pelangi

 Biskut dahlia susu
Florentine cookies

July 8, 2015

Langkawi May 2015

Random photos - Langkawi Permata Kedah
Trip on - 28 - 30 May 2015

Pantai Kok - my favourite beach
Pantai Kok
Pantai Tengah
 Pantai Tengah
 Pantai Tengah
 Pantai Porto Malai


 Pantai Airport
 Look out Tower Gunung Raya
Gunung Raya
 Cenang Area di awal pagi

June 24, 2015

Aneka roti.

Assalamualaikum...
Moh kiter meroti. Just guna resepi basic doh pastu buat la beraneka roti ikut selera sendiri.
Mexican bun paling meletop sekali. Resepi semua hasil carian google sahaja.
 

June 4, 2015

Langkawi lagi....selepas setahun..

Assalamualaikum..
Langkawi 28-30 May, selepas setahun, aku datang lagi, kali ni bersama dengan 2 anak bujang tersayang. Alhamdulillah..
Bumi Langkawi dari udara