September 8, 2017

Surabaya - 1 - 4 Sept 2017

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, satu daripada impian dan angan2 sudah tercapai. Terima kasih Allah kerana mengizinkan kami menjejakkan kaki ke sini...










 



July 27, 2017

Juadah2 Syawal 2017

Assalamualaikum 

Syawal 2017 sudah berlalu pergi meninggalkan kita. Semoga dipanjangkan usia untuk dipertemukan Ramadan dan Syawal 2018 pula. InsyaAllah, aamin

Nak postkan makanan yang menjadi juadah kami di Syawal 2017 kali ini. Untuk kenangan di sini.
Alhamdulillah dengan rezeki Allah kepada kami. Rezeki masih berselera makan, rezeki wang ringgit dan segala macam kurniaan lain yang tak terhitung banyaknya. Alhamdulillah..

Ketupat palas mok antara juadah terbaik setiap kali raya. Nak buat sendiri setakat mengadun dan mengukus pulut tu boleh la tapi tang nak membungkus ketupat tu, itu yang kurang arif sikit. Cara bungkus ketupat palas Terengganu ni tidak sama dengan cara bungkus ketupat orang PJ, KL atau negeri2 lain yer...beza sama sekali. Kalau bungkus cara sini, rasanya saya pun boleh buat kot...


Ketupat palas yang digoreng garing. Ermmm rindunya
Ada yang baik hati sponsor Satay. Semoga Allah murahkan rezekimu, anakku
BBQ di syawal ke 2
Nasi minyak air tanganku
Lontong, nasi himpit sambal telur dan sambal udang 
Nasi tomato dan ayam masak merah versi saya
Kek lapis Sarawak
Pulut kuning
Roti jala aka lempeng...hahaha
Kari ayam untuk pulut dan roti jala. Kari kurang cantik kejadiannya cos pakai santan kotak kot. So tak pecah minyak dan berkilat cantik. Huhu
Ni ole2 yang sempat anak bujang beli masa berbisnes trip ke Sarawak hari tu. Walaupun hanya one day trip, pergi pagi balik malam tapi sempat gak dia grab ni kat Airport untuk ibu ni. Terharu gitu...
Carrot cake, lamanya tak membaking carrot cake. Bake sebijik untuk dibawa ke open house adik ipar. Lebihan sikit masukkan ke dalam paper cup, dapat la merasa sebijik. Ermmm yummmynya dengan topping yang mewah dengan cheese. Siap sagat cheedar cheese lagi kat atas tu kasi leleh lagi. Hehe
Ni paling win masa open house umah sis in law hari tu. Tak puas makan masa bulan puasa so kita makan puas2....makan free maa...Alhamdulillah
Alhamdulillah untuk segala nikmat yang Allah berikan. 

July 6, 2017

Cerita ceriti sebelum Syawal 2017


Assalamualaikum

Cerita ceriti sebelum raya. Tahun ni cam biasa dah lama tak open order untuk cookies tapi bila pos kat FB ramai jugak yang nak order. Ambik mana yang dirasakan mampu buat aje lah. Tart nenas untuk mereka yang berkenaan sahaja. Tak larat sangat nak menekan adunan tart tu, renyah sangat rasa buat tart nih. 
Chocolate chips cookies, ada almond nibs, walnut dan choc chips. Ramai jugak yang order 


Golden pineapple jem
This is my way, orang lain tak tahu la buat camane
Golden pineapple tart. 
Penat jugak nak menyiapkan tapi bila dapat pujian dari customer, tu yang buat happy sangat. Alhamdulillah
Proses tart nenas keju untuk diri sendiri. Kepingin nak buat dah lama, kali ni usahakan buat jugak
Gabak2 gitu, makan sebijik pun dah kenyang
Ini buat special untuk anak buah buahan di kampung. Bahan2 simple tapi nak membuatnya renyah giler, perlukan kesabaran yang tinggi ni. Adunan ni terkeras sikit pasal tu dia tak merebak dengan cantik. Kenapa keras? cos resepi sukatan timbang tapi saya convertkan ke sukatan cawan. Gugel info utk convert tapi still tak sama dengan sukatan timbang. Penimbang pulak rosak masih belum berganti
Tapi Alhamdulillah, ya Allah happynya bila tengok diorang makan. Syukur Alhamdulillah, semua suka, dari yang kurang berselera makan pun boleh makan dengan banyak

Dah siap berkukis baru kelam kabut nak cari baju raya. Last minute betul baru pikir nak kaler apa, nasib baik baju melayu anak bujang senang dapat di Jakel. Baju ibunya dah la plus size, nak pulak colour hijau emerald, memang susah lah last minute nak dapat. Mula2 ke Sumayya, dah memang regular customer Sumayya sejak tahun 2013 lagi, dapat lah sepasang tapi colour tu cam lari la pulak dari tema. Tak puas hati betul. cari2 lagi kat FB. Sekali terpikir why not beli jubah (long dress) kat Thaheerah, nampak cantik2 dan harga pun OK la...so minggu akhir before raya terus ke Denai Alam ke Thaheerah ni. Alhamdulillah dapat la yang dihajati walaupun colour a bit lari tapi still masuk dengan baju anak2...melayang duit untuk 2 helai jubah.
Duit dah berhabis untuk beli baju, sampul duit ni simpan untuk kenangan aje lah...hahaha
Sehari sebelum balik kampung, berlari ke Jakel lagi untuk beli kain tudung. Betul2 kerja giler la, semua last minute nih...Alhamdulillah sempat lah jahit tudung 2 helai. Kelam kabut betul tahun ni tapi semua kelam kabut tu dibayar dengan kesihatan yang tidak berapa baik sepanjang di kampung. Pakai baju setakat untuk bergambar sahaja, rumah sedara mara satu pun tak pergi. Jumpa mana yang datang beraya rumah mok sahaja. InsyaAllah, panjang usia dan dimurahkan rezeki, semoga bertemu lagi Ramadan dan Syawal 2018. Aaaminn

July 4, 2017

Salam Aidilfitri 2017


Assalamualaikum

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.

Alhamdulillah, setiap tahun tidak perlu untuk bergaduh berebut nak balik raya di kampung mana. InsyaAllah inilah satu2nya kampungku, Kampung Sura Hujung, Dungun Terengganu. Syukur dapat beraya pada tahun ini dan berkumpul adik beradik seramai 7 orang. Seorang adik tidak dapat cuti dan hanya pulang beraya pada hari raya ke 5. Tahun ni meraikan kedatangan anak buah baru yang baru aje 2 minggu melihat dunia. Welcome to the world baby Rania. 







Terima kasih Allah untuk segala rahmat dan pemberianmu. Terutama dengan rahmat kesihatan buatku dan anak2...walaupun diuji dengan demam dan tidak sihat sepanjang berada di kampung, kutetap syukuri atas setiap pemberian dan dugaanMu, Ya Allah. Semoga segala amal ibadahku diterimaMu sepanjang Ramadan yang lalu...Aamin...harap hati ini terus tabah dan cekal untuk menghadapi apa jua dugaan dan ujianMU. 

#Syawal2017
#titipkan di sini untuk kenangan
#setiap apa yang berlaku ada hikmah dan rahmat yang tersurat

June 5, 2017

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum

Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseorang. Tak perlu ke Kula cakes bagai, kita buat aje sendiri yer, Alhamdulillah

Senang dan puas la makan. Ini lah juadah berbuka di hari minggu yang lalu.



Featured Post

Surabaya - 1 - 4 Sept 2017

Assalamualaikum... Alhamdulillah, satu daripada impian dan angan2 sudah tercapai. Terima kasih Allah kerana mengizinkan kami menjejakka...