Loading...

May 21, 2014

Pemandulan kucing

Assalamualaikum...
 
Nak cerita pengalaman memandulkan KC, makhluk Allah kesayangan aku kat umah tu...Alhamdulillah KC dah sihat sepenuhnya walaupun pada mulanya cuak jugak bila KC sakit, terkurung dalam cage, mengiaw nak keluar dari kurungan.
 
Plan nak mandulkan KC ni dah lama, dari tahun lepas lagi tapi naluri manusia aku ni rasa kesian. Maklumlah...fitrah hidup binatang yang sememangnya boleh bebas bergaul dan bersosial...ermmm...
 
Selepas meeting dengan anak2 so we decided nak Spay kan KC ni...sebabnya aku tak perlu terangkan kenapa cos automatically orang akan tahu kenapa kita mandulkan kucing. Jangan aku dituduh kejam...cam kawan anak2 aku kutuk diorang kejam. After operation, bila pergi amik KC kat Klinik, ya Allah...rasa kesian sangat...balik umah letak dalam cage, aku duk mengadap muka dia, menangis aku depan cage tu...huhu...naluri aku tersentuh dan sedih giler...padahal KC relax je...cuma dia masih mamai selepas operate.
 
Bermula episod menjaga KC yang sakit ni, tapi selepas 3 hari dia dah mengamuk nak keluar dari cage. Tak sanggup duduk dalam sangkar emas tu...kami keluarkan dia sekejap untuk merayau2 dalam rumah lepas tu masukkan balik...syukur alhamdulillah, dalam masa 5 hari KC dah aktif semula...dah sihat sepenuhnya dah pada hari ke 14 hari tu, aku mandikan dia, biasa takut air tapi hari tu ok jer....tak mengiaw langsung kena mandi...haha...
 

Resit ni untuk kenangan. Bukan untuk tayangkan berapa aku spent untuk KC. Rezeki dari Allah untuk kongsikan bersama, walaupun dengan binatang. Untuk mandulkan sahaja RM150, Vaccin - RM45. Sesiapa yang nak mandulkan kucing, boleh la contact Klinik di atas kat Kota Damansara. Vet (melayu) dia baik dan peramah.
 
Progress KC lepas dah mandul ni, KC dulu bukanlah yang sekarang...hahaha...kalau dulu sombong susah nak dipegang, sekarang dia yang datang melepek kat kita dan duduk atas riba....manja giler, asyik mengiaw cam orang ajak borak...ade ker...kahkah...semoga KC akan bertambah berat badan...dapat makan Royal Canin lagi...(doktor dan kawan2 yang rekemenkan food tu)...
 
Ni hukum mandulkan kucing/binatang. FYI...
Fatwa Jakim Mengenai Mengembirikan Binatang Peliharaan

Jakim telah pun mengeluarkan satu ketetapan pada tahun 2002, yang menyebut :
Bahawa mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah diharuskan dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah.
All pets like cats and dogs are allowed to be neutered or spayed in order to maintain the health and welfare of both the animals and the community.
After studying the messages of the aforementioned mazhab’s and the medical viewpoint, JAKIM has decided that neutering of cats for reasons of ‘maslahat’ is acceptable. It is in agreement with ‘qaedah’ (way) Fiqhiyyah which states “To choose the lesser of two evils”. - Felinemalaysia.com
 
 
 

May 16, 2014

Tengok Gajah @ Kuala Gandah

Assalamualaikum..
 
Last minute plan dengan anak2 pada Mother's day yang lepas...luangkan masa bersama mereka berjalan mengenali tempat orang dan semestinya mengenali gajah.
 
Tak susah pun nak ke sini...perjalanan dalam sejam setengah, Karak Hiway pastu masuk LPT exit Lanchang. Dah bayar tol terus, masuk kanan ada signboard pastu follow jer signboard tu...dalam 12KM dari tol Lanchang. Jom layan gambar...
 
Masuk dalam tu dulu untuk register. No entrance fee tapi sedekah la untuk gajah seikhlas hati...

Selamat datang ke Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan..


kalau lapar boleh singgah sini makan...Local fried rice dia sedap...RM5 kalau tak silap.
Pintu masuk..

Banyak pondok camni kat tempat ni...kalau datang awal, ada la port untuk lepak, santai2...

Nampak tak gajah sana tu...tu baby elephant.

Ni yang 1 kaki cacat ni..dia guna belalai dia untuk support badan yang berat tu...kesian sangat.

Ni yang paling baby rasanya...comei sangat...

Semua tak sabar nak makan

Tebu seikat RM3. Ada jual pisang gak..


Yang berpagar tu laluan gajah untuk ke Sungai...jom kita tengok gajah mandi.

Dia mai dah...6 ekor betina dan sekor jer jantan. Ini menurut kata penunggang gajah tu la...sebelum show pada pukul 2pm, diorng dibawak ke sungai dulu untuk sejukkan badan...maklum cuaca hari tu panas amat.
eee tak sabar nak berendam ni..

3 ekor dah turun mandi di sebelah sana, tak nampak. Yang ber4 ni pulak sebelah sini...leh la amik gambo deme...hehe...

Cari port cantik dulu...

Duduk...duduk..mendengar kata gajah2 ni tau..

Gosok jangan tak gosok. Sayang tuan dia kat makhluk Allah ni...

Oiiitt....duk ngintai gajah mandi ekkk...masa ni dah tak tahan panas...tu cari tempat berteduh...siap berpayung bagai..


Mereka ber7 tengah buat show. Tak tengok sangat pasai tak berapa nak nampak...ramai betul ummah time ni...lagipun panas tak tahan...

Cuaca hari itu...
Seronok dan enjoy..sesekali back to nature. Alhamdulillah...gerak balik 4.30pm. Lenkali boleh datang lagi...

 
 

May 7, 2014

Biskut lidah Pelangi

Assalamualaikum...
 
Camane la leh terjebak dalam membuat kukis ini, walhal kalau food yang banyak colouring ni kurang sedikit mengundang minat..tapi inilah penangan biskut lidah kucing pelangi...asal namanya lidah kucing tapi why kucing? Aku tengok lidah kucing kecik jer....cam lidah manusia ada la...jangan marah ehh, memandai lak....
 
Top betul kukis ni sekarang...for me bila dah buat sendiri ni baru lah boleh review apa yang patut. Overall tiada yang menarik pun, cuma tang kaler2 tu bagi budak2 memang boleh menarik tertarik la tapi bagi aku...kenapa lah nak menambahkan lagi mudarat kepada makanan yang akan masuk perut kita? Opss Sorry...kang tak pasal aku kena bambu lak kang...tak pun kena hentam cam Jamie Oliver. Kihkih...
Loyang khas untuk kukis ni boleh dibeli di mana-mana kedai Bakery. Haritu siap suruh sorang staf Bagus reservekan untuk aku...dia kata tak ada stok pasal bila masuk aje laku cam goreng pisang panas. Berebut2 orang beli...aku pulak tengah semangat berkobar-kobar nak mencuba nih...bukankah penantian itu suatu penyiksaan...so dengan gigih dan semangat membaranya kuterjahi jua Bake With Yen kat SS2 pada Sabtu lepas. Sebelum terjah tu harus lah call dulu kan..."amoi ada tak loyang lidah kucing?" "hah...ape? loyang ape tu?"...hampehh...kikiki...kerja kedai Bakery tapi tak tahu loyang lidah kucing tu ape.....pastu dengar dia bertanya kat staff2 kat situ..."loyang lidah kucing tu apa? Ada tak?" Dengar suara sorang budak ni menyahut, "ada banyak". "Ada..ada...u mari sini.."...ngeh2...akhirnya dapat lah ape yang dihajati, tapi yang buat aku tersenyum harganya murah yang amat...yang 32pcs hanya rm12.50. Sedangkan kedai yang lagi satu tu, rm23 untuk 24pcs punya...so nilaikan sendiri...di zaman yang serba serbi mahal ni, kenalah 'berkira' sedikit..kalau ada tempat yang lebih murah, why not...
So malam tu ape lagi...bahan2 semua dah ada...kita zassss saje la...letih oooo buat menda alah ni rerupanya....nampak dalam piping bag tu cam sikit kan....tapi entah berapa kali aku duk paipkan 6 adunan kaler tu ke dalam loyang...sampai sakit tengkuk aku ni...huhh...bila merungut sakit dan penat, anak bujang aku membebel marah kat aku...nape la ibu gi buat kukis entah pape ni...sape nak makan banyak2 nih...baik ibu buat cheese cake jer,...lagi sedap kita ngapp...huhhh...merengus lagi..tak baik kan??
Dan inilah hasil dan ropernya..mungkin tak secantik dan sekemas the expert but for 1st attempt ok la kot...Nora bagi 3 bintang...yeahyeah..rasa dia, lebih kurang rasa butter kukis tu jer, cam semperit pun ada...cuma dia colourful...my advice...kalau nak buat gak kukis ni tak payah la colourful bagai, takat 2 kaler pun dah cukup tapi terpulang jugak pada selera masing2 kan..? InsyaAllah raya ni kita buat lagi...perisa lain lak...no more rainbow2....
 
Resepi main gugel2 sahaja...pastu adjust sana sini apa yang patut, terutama bab kemanisan gula tu. Rasa kalau gugel resepi ni semuanya dari source yang sama...terima kasih berbanyak kepada empunya resepi.

April 29, 2014

Karipap gergasi rangup

Assalamualaikum..
 
Nama karipap cam takut lak nak makan...marah dek gergasi nanti...lama takde edisi masak memasak ni...dapur 2 hari berasap, 2 hari tak berasap...konsep dia sama dengan catuan air la...2 hari ada, 2 hari takde...haruslah bertabah kan....

Karipap gergasi aka karipap orang malas biasa la kan....makan nak, ikut citarasa sendiri, inti tu kalau boleh nak ikut selera sendiri bukan selera tahap kat gerai2 tu, tapi nak buatnya banyak la pulak vitamin M dalam badan...haiyohh...rindu karipap inti yang sedap......karipap Ikea sekarang dah rasa kurang menyengat lak...kulit dia tu dah tak ranggup cam dulu...naper ek...?



Cakap banyak pun tak guna, resepi karipap rangup ni kat bawah yer...tuan2...puan2..
Resepi kulit yang ranggup tu digugel sahaja. Terima kasih kepada empunya resepi.

Sumber resepi dari : Kak Alongroz Home Kreation
Karipap Rangup
Bilangan 36 ketul
BAHAN2:
500g Tepung
50g Tepung Beras
50g Tepung Ubi
1 sb Gula
1 st Garam
2½ sb Majerin*
¼ cwn Minyak* (* panaskan)
Air ( ros guna air sejuk yang dalam peti ais)
CARA2:
1. Campurkan kesemua bhn2 kering.
Tuangkan minyak panas & gaul rata.
Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.
 
2. Bahagi dok kpd bebola kecil.
Leperkan & isi dgn inti kesukaan (Along guna inti keledek+daging).
Buat sehingga habis.
3.Goreng dgn minyak dalam sehingga garing.
(Along goreng separuh masak & bekukan utk hidangan kemudian).
Nota: Selepas doh di uli, ros perap doh ni dalam peti ais selama satu jam, baru keluarkan pada suhu bilik, langkah ini penting supaya semua bahan dalam adunan nye mesra dan membuatkan adunan lebih rapuh.
 
Untuk inti, karipap ni pakai inti ikan Ganu stail. Resepi main campak2 edisi mok di kampung...
 
**tata**
 

April 25, 2014

Seberang Pintasan Dungun...

Assalamualaikum...
 
Apa khabar. Salam Jumaat, penghulu segala hari. Semoga hari ini lebih ceria dan indah daripada semalam. InsyaAllah...tiada apa yang menarik cuma nak share gambar yang cantik ni...credit pics to my son, Adam. Cantik sangat...

Jambatan ni menghubungkan Bandar Dungun dan Seberang Pintasan, Dungun. Kalau sebelum ada jambatan nak cross ke Pasar Dungun kena lah naik penambang/sampan. Masa zaman sekolah dulu bayar 50 sen jer untuk naik sampan kolek ni. Sejak ada jambatan ni, syukur alhamdulillah, nak cross ke Seberang Pintasan tu tak sampai 5 minit berkenderaan. Kalau dulu terpaksa melalui jalan yang agak jauh di Tanjung Jara sana..sekarang dah maju...
Pics ni si Adam snap dari arah/atas jambatan ni la...macam tak percaya....nice huh!!..walaupun adalah diedit sikit sebanyak, tapi still ori...
Sampan2 berwarna-warni....cantik...

Ohhh....my Ganu....

April 4, 2014

Destinasi wajib sokmo...

Assalamualaikum...
 
Alhamdulillah...hari Jumaat pertama di bulan April, Jumaat Penghulu segala hari...hari yang penuh berkah dan rahmat harapannya. Hari yang paling best pasai esok tak gheja...
 
Sabtu 22hb, kami balik Ganu lagi...kg halaman tetap menjadi pujaan. Walaupun umah sendiri di Kota, Desa jugak segalanya...Short vacation selama 3 hari sahaja, pulang perantau atas urusan penting adik beradik. Seramai 8 orang adik beradik (diperantauan 5 orang) bertemu di desa tercinta...chewwahhh....alhamdulillah....biasa berkumpul di hari raya, kali ni di hari 'penting' ini pula...
 Sunrise di LPT. Gerak seawal 4.30 pagi untuk kejar 'majlis' lepas zohor.


 Subhanallah..
dah kebetulan anak2 balik, mok mengajak teman dia ke kenduri kawen anak sepupu. Si comei kat atas tu tengah makan dessert. Nana suka bubur ni...hehe
 Gambar wajib...ohh my hometown...
 Buah pauh tengah berputik...tengok da kecur liur...
 Angan2 minah jenin suatu hari untuk kumiliki rumah sebegitu di tanah ini...insyaAllah....aminn...
Lepas Zohor ke Kuala Terengganu, bukan ke Kepong, KL. Tapi ke daerah Serada di KT...jangan cari Masjid itu di Kepong, KL yer...konvoi 4 biji kereta, dengan membawa 1 hajat. Semoga Allah permudahkan untuk urusan2 seterusnya...aminn...
Usai majlis, ke Pantai Teluk Ketapang untuk ICT (ikan celup tepung) yang best2...namun sedikit kecewa kerana kedai yang nak dituju penuh dengan ummah. Hari Sabtu, cuti sekolah lagi...
 No choice terpaksa ke kedai yang tak berapa ramai orang ini....
 Sotong ni sepinggan rm6 untuk seekor sotong jer rasanya...yang lain penuh dengan serdak tu jer....
Ikan ni rm5 seekor...total makan di sini, RM180plus....no wonder tak ramai pelanggan di kedai ini....pada mereka yang nak ke sini, hati2 memilih kedai, survey jugak kedai yang harga berpatutan dan sedap.
Gerak balik Dungun menjelang maghrib...singgah sini untuk tunaikan kewajipan....Masjid terapung, Kuala Ibai..

Must eat in Ganu...
 Alamak gambar terbalik....sata...freshhhh....yummy...
Lokasi - Pasar Besar Dungun...pakcik bermotor ni start meniaga pukul 10 sehingga stok masih ada. Sekali makan mesti nak lagi...
Lompat tikam...paling syahdu makan ni....sedapnyaaaa.....dengan lemaknya, dengan bau daun pandannya....ermmm...sehingga menjilat sudu...soal manis tolak tepi jap...tapi sebekas tu share 2 orang....

Ganuku....Negeri cantik, Budaya Menarik, orang baik-baik...

****** Welkang to Ganu******