Loading...

October 29, 2014

Kek coklat berlapis cheese, bertopingkan blueberry..

Assalamualaikum...
 


 
Recommended kek segera. Ikut jer arahan kat kotak tu. Rasa dia marvelles dan tak perlu susah nak sukat2 barang bagai. Bancuh sahaja. Kemudian bakar atau kukus. Kek di atas tu kukus. Kemudian lapiskan dengan aduan cream cheese yang telah dipukul sebati dengan gula, telur dan sedikit tepung jagung.
 
Cuba lah..

September 29, 2014

Candy Buffet

 
Assalamualaikum...
 
Dah lama pasang angan2 nak buat Candy Buffet ni...akhirnya tercapai juga di majlis adik sendiri. Happy dan bersyukur sangat2 walaupun keadaan kesihatan yang tidak begitu baik pada pagi majlis perkahwinan. Nasib baik kek dan cup kek sempat dideko dengan jayanya sebelum menggigil dan diserang demam tiba2. Dekoration table tu simple2 jer, memang tak plan nak buat grand pun, sekadar nak memeriahkan majlis untuk santapan kanak2 riang.
 

Syukur alhamdulillah, buffet ni licin dalam sekelip mata. Dah memang tak boleh nak kontrol dah, masing2 (dewasa dan kanak2) duk berkerumun meja ni jer...yang last tinggal hanyalah RV kek tu jer...itupun pasal tidak dipotong. Lepas aje dipotong, semua hilang...
Meja ni sentiasa dikerumun mungkin juga pasal guest book ada di situ. So masing2 busy nak menandatangi kedatangan.
Hidangan Candy Buffetku, Chocolate Cupcake, RV Cake, Mashmallow, Jelly Bean, Lolipop, Gummy and Jelly Stick. Jelly stick tu sikit sangat sampai ada budak yang menangis tak dapat.
Overall happy dengan candy buffet ni tapi agak disappointed dengan parents yang tak melarang anak mereka mengambil makanan dalam jumlah yang agak banyak. Kesian yang lambat tak merasa. Siap tapau pun ada. Props photo tu pun ada budak2 ambik bawak balik...huhu...pengalaman betul kan...nak marah, al maklum lah...Next time nasihat saya untuk yang plan nak buat candy buffet ni, table tu biar lah ada yang jaga. Bukan kerana kedekut makanan, tapi supaya lebih organize dan teratur.
 
Namun syukur la, candy buffetku TERLAJAK LARIS..
 
k bai..

September 25, 2014

Big day sibongsu (Suehatta)

 
Assalamualaikum.
Alhamdulillah syukur, semuanya berjalan dengan lancar seperti yang dirancang...dalam rahmat dan berkah dari Allah swt. Alhamdulillah...
Kejadiannya di Jalan Pantai, Kg Sura Hujung, Dungun.
Selamat datang ke majlis perkahwinan, Sue dan Hatta, 20 Sept 2014.
Pada sebelah malamnya majlis akad nikah...akhirnya sah Sisue menjadi suri kepada jejaka pilihan hatinya. Bercinta sedari sekolah menengah, begitu kuat jodoh mereka. Harapan semoga bahagia hingga ke Jannah.
Majlis persandingan pada hari Sabtu, dan pada sebelah malamnya pula majlis bertandang di rumah pengantin lelaki/hantar menantu.
Gambar kamera HP jer...tnggu gambar dari photog bertauliah pulak...
 
 
 
 

August 29, 2014

Belanja Resepi Aglio Olio dan Bread Butter puding.

Assalamualaikum...
 
Maka tersebut la kisah, memakan Aglio Olio sehari sebelum Ramadan yang lalu di The Manhattan Fish Market. Biasa ambe ni kurang gemar spagheti kering2 camni, ambe tersangat la suka carbonara spaghetti tu...tapi pas makan Aglio kat situ rasa sedap la pulak pada anak tekak ambe yang cukup terlatih makan Italian food nih....cehhhh....pasal makan pree pun yer gamaknya...
 
So 2 hari lepas bila keinginan untuk memakannya tiba2 datang, ambe pun dengan rela hati turun ke gelanggang dapur sekangkang kucingku itu. Alhamdulillah...lahir la Aglio ini yang rasa nya lagi terangkat dari TMFM tu...(dah terangkat diri sendiri la pulak)...sesiapa yang nak mencuba persilakanlah...resepi jengok2 meminta pertolongan pakcik gugel tapi banyak resepi yang mcm2 bahannya, so ambe olah dan campak mencampak aje apa yang ada.
 
 Terliur tak...?
Mula-mula rebus spagheti, sejat dan ketepikan. Panaskan sedikit minyak zaitun, tumis bawang putih, crush kan jer, cili api (potong kecik2-tekak melayu haruslah pedas). Dah berbau wangi, masukkan udang dan sotong, garam gula pak aji.  Pastu masukkan la spagethi yang dah direbuskan tadi, cili flakes dan jugak serbuk lada hitam. Kacau sebati dan siap untuk dimakan. Walla...alhamdulillah...Mudah sangat kan..?
Ini pulak bread butter puding yang akan terhasil bila roti kat umah tu dah expired, 1,2 hari expired camtu...tapi bukanlah expired dah berkulat dik oi...lagipun roti letak dalam fridge kan...masih elok dan selamat dimakan. InsyaAllah. Resepi dia main campak ikut kepala ambe jugak. Dah save dalam kepala untuk resepi ni. Yang perlu dicari hanyalah fresh milk.
 
6 keping roti, susu segar sebotol kecik tu (not sure berapa ml), 2 biji telor, 2 sudu besar gula, 1 sudu teh esen vanila, butter sikit, kismis, badam slice, choc chips. Ini semua lebihan buat cookies untuk hari raya tu.
untuk sos - 1/2 tin susu cair, 4 sudu besar gula dan 1/2 sudu besar tepung kastad. Campurkan semua bahan dan masak hingga agak pekat. Sos kastad ni agak kekuningan, tak tahu naper, mungkin bergantung kepada jenama tepung kot...
 
Koyakkan roti dan susun dalam loyang. Ambe guna mangkuk kaca 4 segi tepat IKEA tu..pastu tuangkan susu dan rendamkan roti ni. Sesekali tekan2 kan dia supaya dia lembut dan bergaul sebati dengan susu.
 
Gaul rata gula, esen, telur dan butter. Pukul manja sedikit. Pastu tuangkan ke dalam roti tadi. butter tu kalau berketul...its ok, bila bakar nanti dia akan cair. Pastu taburkan kismis, badam dan chocolate chips. Terpulang pada kehendak masing2 la, kalau nak tabur berlayer2 dalam roti tu pun, no hal. Ok jerkk....Selamat mencuba...
Ini 2nd time buat biskut lidah kucing Lebaran hari tu...suka dengan kombinasi kaler kali ini...
 
Have a nice Weekend.
 
Bai..

August 20, 2014

Cerita raya 2014 (sikit jer, ambik bau Syawal)

Assalamualaikum.
 
Syawal 2014 yang penuh kenangan pahit manis...pahit akibat terperangkap di dalam JEM ke Ganu Kita..Tak pernah lagi sepanjang 23thn duduk di Lembah Klang, balik raya jem seburuk ini. Sekarang bila ingat balik rasa seronok dan lucu pun ada. Tolak campur journey nak balik raya tahun ni ialah 27 jam...tak percaya? percayalah...
 
Gerak dari Kota Dsara seawal jam 4 pagi Sabtu. Kekonon awal la sangat tu...situasi jem tak perlu la diceritakan, rasa sesiapa pun yang balik ke Pantai Timur tahu camane situasi hari Sabtu tu. Gedebak gedebuk lebih kurang 13 jam jugak untuk kami melepasi zon selamat iaitu Tol Kuantan. Itupun setelah lembik dan letih mengharungi jem masa nak check out Jabor, lepasi Jabur, masuk pulak LPT2 Cheneh, konon tak nak sangkut kat Cherating to Kemaman. Sekali Uturn balik ke LPT cos minyak kete dah blinking, amik keputusan yang amat tepat, keluar tol Kuantan. Lepas isi minyak, cari Hotel di Kuantan. Check in...luruskan kaki, luruskan badan, tidur dengan nyenyak malam itu. Esok pagi Ahad, jam 4 gerak ke Dungun. So total journey kitaorang, kurang lebih 27 jam...hehehe...adventure dan pengalaman sungguh...

5 kereta anak di perantauan pulang dengan selamat ke Kampung w/pun pulang dengan bermacam cerita jem dan keletihan. Alhamdulillah. Motor nak menyempel jugak, pasal empunyanya pun orang Lembah Klang.
Situasi petang sehari sebelum raya. Chep Mohamad nak membako lemang tahun ni. Kita bagi la dia can jadi chep kali ni. Tengah sediakan tempat untuk membako.
 Dah ready dah tempatnya.
 Sambil2 tu snap apa yang ada di sekitar rumah mok.

 Si jantung pisang

Ni la rupa buloh lemang yang cam kemetot sikit. Buloh ni abang ipar tolong belikan kat pembuat2 lemang di tepi jalan di Kijal sana nun. Rumah dia dekat dengan gerai2 ni, so dengan murah hati dia mengoffer untuk belikan.
Proses pembakaran sedang berlaku. Juadah di pagi raya, cam biasa lah ketupat palas mok dan nasi minyak. Tak lupa lemang 'kesihatan' ni...dipanggil lemang kesihatan kerana kurang garam atau dengan kata lain tawar hebbe...tapi bila dicicah rendang dan kari daging, rasanya meletup2 di dalam mulut...gitu...(bangga chep Mohamad)
Dah nak masak. Tunggu raya baru leh makan.


Ni di pagi raya. Cumel dan cuwitttt sangat anak2 buahku ini. Yang pompuan walaupun kecik lagi semangat menutup aurat. Semoga semangat tu sampai meningkat remaja dan dewasa. InsyaAllah...aminnn....
 Moh kita pergi berayer....

Gambar raya banyak tapi biarlah untuk kenangan dan koleksi peribadi sendiri.  InsyaAllah, semua adik beradik akan berkumpul kembali di kampung pada 19 September nanti untuk si bongsu Wedding Day. Semoga Allah permudahkan segala urusan dan sentiasa dalam rahmat dan berkat serta izinNya. Amin yarabbal alamin...

Merenung masa depan yang bakal di lalui bersama. InsyaAllah...semoga bahagia.



August 18, 2014

Marble Cheese Cake

 
Assalamualaikum...
 
Lama betul tak jengok dan update sini. Sepanjang Ramadan takde ape2 entry, Syawal pun dah nak ke penghujungnya...biasalah bila penyakit M melanda...ingat nak lupakan terus jer blog ni, tapi sayang pulak...banyak kenangan sejak berkecimpung dalam dunia blogging tahun 2011. Bukan nak buat duit atau kumpul followers pun, untuk kenangan diri sendiri dan anak-anak bujangku jer. Pada yang sudi baca dan bertandang ke sini, kira satu bonus la tu...i appreciate that.
 
Mood raya punya pasal, jom kita mengecis kek. Dah lama tak buat cheese cake, semalam bila ada beberapa kerat kawan2 dan jiran2 yang sudi memerah tenaga dan membakar keringat mendaki tangga menjengok rumah kayanganku itu....ermmm...seronoknya rasa hati. Bertambah seronok bila tengok diorang makan..exspecially budak2...dikutip satu persatu coklat kat atas tu. Dah lama coklat tu kat dalam fridge (tapi tk lah expired - hehe), siabang yang membeli di Candylicious tapi katanya tak sedap, so terbiar tanpa ada yang makan. Al maklum la, pemakan kat umah ni, ai sorang jer...huhu. Ada la 'seorang' lagi, tapi yang tu tak main la coklat2 ni, dia suka Royal Canin jer...maklum lah..keturunan raja2...hahaha....
Resepi kek tu cam biasa jer, cuma ai tambahkan topping coklat cair kat atas tu dan dideko dengan coklat bulat2 tu. Lupa ape nama coklat tu.

k bai..;)

May 21, 2014

Pemandulan kucing

Assalamualaikum...
 
Nak cerita pengalaman memandulkan KC, makhluk Allah kesayangan aku kat umah tu...Alhamdulillah KC dah sihat sepenuhnya walaupun pada mulanya cuak jugak bila KC sakit, terkurung dalam cage, mengiaw nak keluar dari kurungan.
 
Plan nak mandulkan KC ni dah lama, dari tahun lepas lagi tapi naluri manusia aku ni rasa kesian. Maklumlah...fitrah hidup binatang yang sememangnya boleh bebas bergaul dan bersosial...ermmm...
 
Selepas meeting dengan anak2 so we decided nak Spay kan KC ni...sebabnya aku tak perlu terangkan kenapa cos automatically orang akan tahu kenapa kita mandulkan kucing. Jangan aku dituduh kejam...cam kawan anak2 aku kutuk diorang kejam. After operation, bila pergi amik KC kat Klinik, ya Allah...rasa kesian sangat...balik umah letak dalam cage, aku duk mengadap muka dia, menangis aku depan cage tu...huhu...naluri aku tersentuh dan sedih giler...padahal KC relax je...cuma dia masih mamai selepas operate.
 
Bermula episod menjaga KC yang sakit ni, tapi selepas 3 hari dia dah mengamuk nak keluar dari cage. Tak sanggup duduk dalam sangkar emas tu...kami keluarkan dia sekejap untuk merayau2 dalam rumah lepas tu masukkan balik...syukur alhamdulillah, dalam masa 5 hari KC dah aktif semula...dah sihat sepenuhnya dah pada hari ke 14 hari tu, aku mandikan dia, biasa takut air tapi hari tu ok jer....tak mengiaw langsung kena mandi...haha...
 

Resit ni untuk kenangan. Bukan untuk tayangkan berapa aku spent untuk KC. Rezeki dari Allah untuk kongsikan bersama, walaupun dengan binatang. Untuk mandulkan sahaja RM150, Vaccin - RM45. Sesiapa yang nak mandulkan kucing, boleh la contact Klinik di atas kat Kota Damansara. Vet (melayu) dia baik dan peramah.
 
Progress KC lepas dah mandul ni, KC dulu bukanlah yang sekarang...hahaha...kalau dulu sombong susah nak dipegang, sekarang dia yang datang melepek kat kita dan duduk atas riba....manja giler, asyik mengiaw cam orang ajak borak...ade ker...kahkah...semoga KC akan bertambah berat badan...dapat makan Royal Canin lagi...(doktor dan kawan2 yang rekemenkan food tu)...
 
Ni hukum mandulkan kucing/binatang. FYI...
Fatwa Jakim Mengenai Mengembirikan Binatang Peliharaan

Jakim telah pun mengeluarkan satu ketetapan pada tahun 2002, yang menyebut :
Bahawa mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah diharuskan dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah.
All pets like cats and dogs are allowed to be neutered or spayed in order to maintain the health and welfare of both the animals and the community.
After studying the messages of the aforementioned mazhab’s and the medical viewpoint, JAKIM has decided that neutering of cats for reasons of ‘maslahat’ is acceptable. It is in agreement with ‘qaedah’ (way) Fiqhiyyah which states “To choose the lesser of two evils”. - Felinemalaysia.com