January 20, 2017

Ambik angin pantai - Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson

 Assalamualaikum...

Last weekend jenjalan ke PD. Last minute plan, PD bukanlah tempat favourite, tak suka pasal crowded tak kira weekend, apalagi kalau PH atau School Holiday.

Tapi bila pikirkan nak jenjalan ngan si anak buah comei yang keletah dan lasak tu, seronok gak hati ni...bukan senang weekend mama dia nak cuti. Maklum orang kerja shif yang cuti tak tentu masa bukan cam kita yang kerja office hour nih.

Pepagi sabtu gerak dari Kota Dsara ke Senawang. Fetch siibu dan sianak ni, dari Senawang nak ke PD sepelaung jer kot...idok ler jauh sangat, nak balik hari pun boleh tapi alang2 sampai PD kita overnight la, konon dah lama tak berholiday...gituu...

Watak utama dalam cite nih....nama saya Rizqi
Time sampai sini baru pukol 10 lebih tapi cuaca panas berdenting dan berangin. Tak pernah pun ke sini, tapi nampak cam menarik jer dari kejauhan. Syok gak kalau lepak2 ni, dengan angin bertiup nyaman. Terus ke belah kanan pasal nampak ada satu pondok kat situ. Lagipun teringin nak cross jambatan tu ke Pulau Burung.

Lepak kat pondok tu jap, berteduh daripada kepanasan.

Laut membiru, langit membiru...kulihat biruu...

Ready to menapak to Pulau Burung, Cuaca panas bukan halangan. Sikecik tu pun excited terkedek2 berlari. Penat nak mengejar, sikbaik ada anak bujang boleh la harap.

Menara tinjau Pulau Burong dah nampak dari kejauhan



Ramai jugak budak2 bermandi riang


bercinta betul nak ke sana tu, dalam panas begini




Dah half way

Sikecik tu dah kepenatan, kesian pulak dalam panas2 

Dah sampai dah Pulau Burung...

Pokok paya bakau

Menara tinjau tapi tak panjat pun. Ada weeding photoshot masa ni, so tak nak la kacau diorang



Kitaorang pusing satu pulau...best sangat...udara segar nyaman gitu



Anak sape la tu, berlari kegembiraan..comei jer

Siibu berehat di bawah pondok ni, sikecik sibuk nak berlari lagi. Siabang elok je melayan..



Satu pusingan pulau...ni dari arah menara tinjau 

Snap gambar lagi otw keluar ke Pantai

Sibujang duk menunggu. Ibu ni kalau ambik gambar hover sikit. Bukan pro pun saja la dah minat kan..?

Siibu yang over ambik gambar, sibujang tak pedulik pun...tengok la tu, setia menunggu siibu...hahaha...

Langit di pagi itu
Sambung lepak2 bawah pokok sebelum gerak JJCM.




January 17, 2017

MRT, nak naik bayar ler..

Assalamualaikum...

Pagi tadi start melabur dengan Amanah MRT Corp...hahaha..

First day kena bayar, no more free2...

Sempat snap masa nak keluar pagi tadi...RM3 still OK lagi...6 hinggit jer sehari melabur...Syukur lah..


December 30, 2016

Jom naik MRT

Assalamualaikum

Ini la transport saya ke office sekarang. Syukur Alhamdulillah, boleh la berjimat cermat duit parking dan jugak duit tol. Parking dan tol dah RM17 sehari, itu belum kira petrol lagi, waktu tempuhi jem lagi. Bukan lah berjimat untuk kaya raya tapi ini juga adalah salah satu bentuk rezeki yang Allah kurniakan so kenapa perlu menolak rezeki? Bila pilihan dah ada di depan mata, why not kan? Dapat save sehari 10 hinggit pun dah cukup besar. Syukur sangat bila MRT ni dah start beroperasi apelagi sebulan free rides oooolala..sape nak lepaskan peluang kan...?

So sekarang boleh travel to office with peace of mind.
Kota Damansara

Platform 1 to Semantan

Menara Milenium sudah terlindung di balik Damansara City

PBD

Thanks to feeder bas, kalau tak memang jenuh nak menapak dari sini ke Menara Milenium



Luas, cantik dan bersih. Barang baru kan..



Feeder bas from Jalan Damanlela to MRT. 

Nampak la sikit MM tu

Ini View dari station Semantan, boleh la nampak MM dengan jelas

December 15, 2016

Kuih Keria Gula Melaka (antarakami jer bukan antarabangsa)

Assalamualaikum

Viral betul kuih keria Antarabangsa ni sekarang kan, tahun lepas masa kitaorang gi Melaka time tu takde la viral sangat kot, masa kitaorang beli pun Q tidak lah seteruk sekarang. Dengar cite sampai 2,3 jam beratur nak beli keria...humang aiii...

Pendapat ikhlas saya, kalau sesapa yang belum pernah makan mungkin keterujaan tu tersangat melampau di situ tapi once dah makan, rasa untuk repeat dan menempuh seksaan beratur tu tidak la sama sekali kot. Balik rumah beli keledek buat sendiri, InsyaAllah kalau kena gaya dan percaturannya, rasa kurang lebih sama aje...InsyaAllah...lagipun makan banyak2 pun banyak mudarat daripada khasiat...tak gitu? #jangankecamsaya

#Flashback gambar Nov 2015 lepas



Ini keria gula melaka versi saya, adjust sana sini. Malam selasa lepas ada majlis Maulid Rasul kat blok kediaman kami tuh, so jiran2 digalakkan bawak satu hidangan kuih. Memula tu konon nak buat creampuff tapi 'terbuat' lak kuih keria ni untuk minum petang. So 'terbawak' la kuih ini sekali ke majlis tersebut....ok la kan, janji habis lincing..haha..

First batch buat dapat la dalam 40 ketul, so duk pikir takkan nk bawak 30 ketul jer kalau ditolak 10 ketul untuk kami ber3...mana nak cukup kan, lagipun alang2 buat lebih lagi bagus...so siibu ni mengarah lah sibujang pergi beli keledek lagi, bagi duit 10 hinggit. Sekali anak bertuah bawak balik 3 kilo lebih keledek bapok besor dengan harga rm17!!...ermmm...speechless kejap ibu ni...anak aku ni mengamok ke ape..ke nak suruh aku buat banyak2? Jangan buak bijok bak kata mat dang...

Ni la rupa keledek putih yang beso2 tu. Ini balance yang masih ada kat rumah yang tak sempat nak habiskan hari tu. Biasa untuk kuih keria kita guna keledek putih, kalau takde belasah jer la keledek oren ke ungu ker, merah ker..
yang sempat berfoto, dah last2 batch


Selepas digoreng

Selepas disira, time ni baru keluar dari gula panas tu. Bila dah sejuk baru nmpak kerak2 tu sikit

Resepi Azlita ni boleh la dijadikan panduan, tang tepung tu pandai2 la ejas sendiri, kot terlebih kang keras lak, terkurang kang kecut lak jadinya..

Kuih Keria Gula Melaka - Azlita Masam Manis (TQ)

500 gm keledek putih ~ kupas kulit, potong sederhana besar dan rebus bersama air dan sedikit garam
1 cawan tepung gandum
Minyak untuk mengoreng

Bahan Sira

3/4 cawan gula Melaka ~ dihiris
2 sudu besar gula pasir
1/2 cawan air

Keledek di rebus bersama garam hingga empuk
Setelah empuk, di lenyek hingga halus
Capurkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh
Sapukan tangan dengan sedikit minyak dan bentukkan doh seperti roda bulat
Buat hingga habis adunan
Susun keria atas loyang yang di sapukan sedikit tepung supaya tidak melekat

Panaskan minyak dalam kuali
Gorengkan keria hingga keperangan
Angkat dan biarkan sejuk

Dalam kuali yang bersih
Satukan bahan sira
Masak hingga gula pekat
Masukkan keria dan kacau hingga bersalut sempurna dan gula melekat pada keria