August 11, 2016

Brownies Best...memang best..


Assalamualaikum w.b.t

Lamanya tak bersiaran di blog ni, hampir lupa ku ada blog..sepi sesepi sepinya...nak kata busy amat life biasa2 aje tapi entah lah, mood ke laut nak menulis dan upload gambar. Kalau ikutkan banyak cerita dan banyak gambar yang nak dikongsi.

Ok..ni nak kongsi brownies best yang memang best sangat, tidak syak lagi...alhamdulillah. Ku suka resepi ni cos dia tak payah pakai cooking coklat/coklat compound ke ape ker...just serbuk coklat sahaja...so ni kira brownies bajet la ni...kalau tak silap resepi ni dapat dari Instagram mamafami. Mohon share di sini untuk ilmu bersama...




BEST BROWNIES
Source : Angie from Allrecipes

Ingredients :

226g butter (i used Planta)
1 cup white sugar (sy guna 1/2 cwn sahaja)
1 cup brown sugar
4 eggs
2 teaspoons vanilla essence
2/3 cup unsweetened cocoa powder
1 cup all-purpose flour
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon baking powder

Method :

1. Preheat oven to 350°F (175°C).
2. Line a 10 inch square pan with greaseproof paper.
3. In a large saucepan, melt 1 cup butter. Remove from heat, stir to cool it down. Stir in sugar, eggs, and 2 teaspoons vanilla.
4. Beat in 2/3 cup cocoa, 1 cup flour, salt, and baking powder. Mix well.
5. Spread batter into prepared pan.
6. Bake in preheated oven for 30 minutes. Do not overbake

April 14, 2016

Eskrim Sumi Jelly

Assalamualaikum

Dah lama buat ni, baru nk hapdate sini...terjebak lah jugak tapi buat half resepi aje....nak rasa ape la yang istimewa nau eskrim yang viral sangat nih...dah rasa OK la...sesuai sangat untuk kanak2 riang ria...yg tua2 sila ketepi, x memasal potong kaki kang...

Bahan - bahan :

2 paket sumi / jelly
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
4 tin air 
secubit garam

Cara penyediaan :

1. Masak susu cair, susu pekat, air dan garam dalam periuk hingga mendidih. Tutup api, sejukkan sebentar.

2. Buka dan asingkan sumi / jelly di dalam bekas. Potong2 kasi kecik sikit

3. Sudukan sumi / jelly ke dalam plastik aiskrim secukupnya. Nak lagi senang guna jag. Kemudian masukkan campuran susu tadi, ikat, goncang dan baringkan atas pinggan supaya sumi / jelly tadi serata. 

February 12, 2016

Kek Birthday

Happy Birthday to Us!
Anak bujang 26 Jan, dah 22 tahun dan ibu pulak 10 Feb, 22 x 2. hahaha...dah tua sangat kurasakan diriku ini...namun syukur Alhamdulillah....untuk segala rahmat dan kurniaan Allah...
 Kek sebijik cukup la...
Alhamdulillah...


Semoga Allah meredhai, merahmati dan melindungi kami sentiasa. Aaamin...

February 3, 2016

Mango Panna Cota

Assalamualaikum, Selamat pagi yang nyaman

Alhamdulillah, setiap kali menikmati panna cota ni pasti akan terpana seketika. Sedapnyerrr... nyamannya anak tekak, dengan rasa manis, masam dan manis mashmellow tu...ermmm...tak terkata. 

Menggoda tak? Puree tu anak bujang yang sediakan. Tak sabar tunggu ibu lambat sangat.

MANGO PANNA COTTA 

Bahan2:
2 cawan susu fresh milk
1 cawan whipping cream
2 1/2  sudu besar gelatin + 1/2 cawan air panas
1/2 cawan gula
1 sudu kecil esen vanila

Utk puree mangga:
2 bj mangga masak
4 sudu kecil gula
sedikit perahan lemon (tak letak pun tkper)

Cara:
Masukkan gelatin ke dalam air panas, kacau dan biarkan dia sebati
Masak susu, whipping cream dan gula dgn api sederhana hingga kelihatan buih2 kecil di tepi periuk.
Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan esen vanila, kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
Tuangkan ke dalam bekas acuan yang sesuai
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
Sementara itu bolehlah disedikan puree mangga.
Blend buah mangga hingga halus, kemudian masukkan gula dan perahan limau/lemon.
Kacau hingga sebati. Sejukkan dlm peti ais sebelum menghidang.
Utk menghidang, tuangkan puree mangga ke atas panna cotta tadi.

Hiaskan dengan hirisan mangga atau ape2 shj mengikut citarasa sendiri


January 27, 2016

Kek Carrot Walnut kukus

Assalamualaikum

First time buat carrot cake kukus, ermmm sedapnya...lembut sangat, lepas sepotong, sepotong masuk mulut...sampai lupa diri...huhu...
Mula2 tengok padat semacam je rupanya, tapi bila dah dipotong...ermmm lembut dan gebu gebas gitu. Alhamdulillah...


CARROT CAKE SURIA  
4 biji telor (asingkan putih & kuning)
1 cawan minyak
100g gula halus
140g gula perang
1 cawan carrot yang diparut

250g tepong + 1 sudu the baking powder
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh garam
100g walnut cincang

Pukul kuning telor, campur minyak, gula, carrot dan
kacau sebati dan masukkan walnut dan akhir sekali
masukkan bahan-bahan kering yang lain.

Di mangkuk lain, pukul putih telor sampai kaku dan
campurkan ke dalam adunan tadi.
Gaul sebati dan boleh la bakar/kukus.

January 4, 2016

Selamat Datang 2016

Selamat Tahun Baru 2016

Tuan rumah fokus pandang ke depan untuk 2016 yang lebih baik dan penuh keberkatan, rahmat dan lindungan Allah...mudah-mudahan...insyaAllah...
tak pandang belakang dah...hahaha...bye2 2015







December 23, 2015

DSRKL - lena diulit intan


Damas Suites and Residence, Plaza Damas
#complimentarystay - 18 Dec to 19 Dec


Biar gambar berbicara