April 5, 2017

Random photos - food photos

Assalamualaikum w.r.t

Wordless Wednesday. Tak perlu kata apa2 namun syukur Alhamdulillah, masih bernafas hari ini, syukur dengan segala rahmat dan nikmat yang Allah berikan yang tak terhitung banyaknya. Alhamdulillah..
@ Sogo Food Court

Pertama kali beli dan makan HBCT ni. Biasa beli King's Confectionary punya. Overall rasa lebih kurang sama jer and King's Confectionary much cheaper than HBCT ni.


Cheese leleh habis. Cukup seketul jer masuk mulut, itupun dah muak sangat, lain kali boleh cuba perasa coklat dan durian pulak

Dah lama teringin nak makan meatball IKEA ni, dah lamaaaaa sangat tak makan, bukan jauh beno dari rumah tapi tiap kali pergi Ikea terpaksa lupakan niat tu bila tengok Food Courtnya yang sentiasa padat. Bila keinginan dah tak dapat dibendung lagi apa jua halangan tetap kutempuhi...haha...dramatic la sangat.. 

Popia tu pun sama tapi kali ni pergi dah tak sedap. Tak ranggup macam dulu, liat

Ini keria gula melaka bukan keria antarabangsa Melaka tu yer tapi sedapnya lebih kurang lah...so tak payah pergi jauh2 kalau nak makan, order jer dengan staff kat office ni

Nasi lemak Little Penang cafe IOI Mall Putrajaya, harga boleh tahan tapi rasanya biasa2 aje...

tapi char kuey tiow dia ni meletop2 sedap pada aku yang gemar CKT nih...terbaik 



Hari minggu lepas berLATE lunch anak beranak kat kedai Asam Pedas kat TBS...Speciality kat sini dah tentu lah asam pedas, dah nama kedainya pun asam pedas kan? so kami 3 beranak order set asam pedas untuk lunch pada pukul 4 ptg tu...kat luar gelap gelita hujan turun dengan lebatnya. Budak2 bertambah nasi. Dalam menu, set asam pedas ikan dan ayam RM10 each. Set termasuk nasi dan ulam-ulaman dan sambal belacan tu not sure FOC ke charge. Nasi tambah 2 pinggan, Telur masin 1/2 biji, dan air barli ais, lemon ais dan air suam. Bila masa membayar bagi duit RM50, bakinya 35sen sahaja. Tanpa resit dan anak bujang pulak tak mintak resit. So tang mana yang jadi balance 35 sen tu entahlah...banyak sangat TAX kot.

Asam pedasnya biasa2 sahaja. Moral of the story, beli ikan masak sendiri lenkali yer...

Cute kan fruit tart ni...tak cukup satu you tapi dah itu rezeki orang bagi, bersyukur lah...

Tak payah pergi zoo nak tengok Panda you, beli jer kat kedai...hahhaa...sedap sangat aiskrim ni, perisa vanila coklat. Pandai lak anak bujang ambik hati beli kan aiskrim...haha...sesekali boleh la, kalau selalu mau terdiabetis kang...

Suka makan cakoi tak? Haa ni la cakoi terpanjang yang pernah saya makan...inipun rezeki orang bagi...sedap dan ranggup...Alhamdulillah...

Dan rezeki pagi itu bukan setakat cakoi, nasi lemak lagi 3 bungkus tapi sebungkus pun sudah cukup mengenyangkan, Alhamdulillah.

Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan? Ar-Rahman

March 30, 2017

Lemang Tokki, Bentong

Assalamualaikum...

Ni cerita hujung February lepas. Sanggup ke Bentong semata-mata nak makan lemang Tokki, boleh? Dia punya keinginan dan semangat tu kalah nak beli lemang untuk berhari raya. Pukul 9 lebih camtu dah gerak ke Bentong, waze sahaja lah yer, sesampainya di sini, ramainya ummah tengah makan, geng2 bikers jangan kira la, bersusun motor masing2...siap ada live band lagi. Tapi takde lah snap gambar beria, segan aihh...


Kitaorang decide untuk tapau sahaja. Masa tu perut masih kenyang lagi. Beli 4 batang lemang, 2 batang untuk biras yang ke sini pada minggu sebelumnya tapi tak dapat beli cos Q nya sahaja panjang berjela...so teringatkan dia, anak bujang kata, beli la sekali untuk MakNgah, abang belanja...Alhamdulillah...siap beli rendang ayam (actually boleh jer nak jimat masak sendiri tapi biasalah bila benda dah ada depan mata), rendang daging, dan total kerabakan kocek pada waktu itu ialah RM80+. Ok lah kan, dah alang2 datang jauh, makan biar puas hati.


Deretan lemang, tak banyak sangat mungkin hari masih awal pagi dan tak perlu Q pun, datang aje terus dapat apa yang dihajati. Alhamdulillah...

Tapaukan yang ni jugak untuk isi perut di pertengahan jalan. hahaha...sebekas tu RM4.50 kalau tak silap. Overall, lemang dia sedap sangat, lembut dan lemak berkrim, masaknya sekata takde tang keras hangus tu...ermmm dapp...dah teringat balik akan kesedapannya...camane nih? hahaha...harus menerjah Bentong lagi la nih..rendang OKOK jer, boleh laa...
Sedapnyerr

Alang-alang dah mendaki Karak, kami masuk ke sini pulak. Genting Highlands...sakit kaki menekan pedal minyak tapi berdesup jugak siputihku itu naik ke atas.

Tumpang toilet jap kat Resort Hotel ni..sejuk gedi kat atas ni, sapa kata Genting tak sejuk, mai sini try. 

Dapat bermalam sini best gak tapi lemang dalam kereta tu basi nanti...hahaha...



Jalan2 kat luar ambik angin sejuk Genting. Nyaman dan segar tapi kejap jer la, tak tahan hoihh...



Otw turun..1st time drive ke Genting, Ok la tidak lah mencabar mana. Sianak bujang ibunya tak berani nak bagi drive. Belum mahir lagi..

Singgah Mini Cameron ni. Tak banyak benda dan tak ramai orang pun...nothing interesting, kena gi Cameron jugak baru puas hati.

Eskrim stoberi dan stobery cicah coklat
Gambar2 pun tak banyak, tak bawak kamera pun, semua gambar dari HP cap ayam jer...oh yer..lemang tokki ni ada 2 kedai yer kat Bentong. Masa otw balik baru nampak kedai yang satu lagi, kat situ tak ramai sangat orang, next time mungkin boleh pergi situ jer.


















March 10, 2017

Cerita ceriti buat Passport Malaysia

Assalamualaikum...

Saje la nak share pengalaman buat passport. Ahad lepas, 5 March pergi buat passport kat Jabatan Imigresen Kelana Jaya. Mula2 survey jugak la mana tempat yang lebih cepat dan tak ramai sangat orang pada hari minggu. Ada yang suruh gi UTC Pudu la, UTC Sentul la, Putrajaya la...last2 semua tolak tepi, tak nak pening2, decide terus ke Kelana Jaya, ikut hiway tak sampai 10 minit pun dari rumah.

Punya la gigih lepas solat subuh terus gerak ke sini. Sampai sini around pukol 6.45 camtu. Tengok Q, OK la tidak la panjang sangat, nampak dalam 20 lebih orang camtu. Bila nampak ada yang parking kat tepi jalan, so aku pun ikut la join sekali. Dalam hati tu kata, hari ni hari minggu mesti takde saman menyaman ni kot...hehee...
(alhamdulillah...selamat, tapi mungkin juga kerana pagi tu hujan rahmat turun dengan lebatnya, dengan kilat dan guruh lagi)

Brader ni patut Q depan kitaorang, kepenatan agaknya dia pergi duduk situ. Tempat dia, dia suruh helmet yang Q 

Masih gelap gulita lagi kan. Kitaorang Q kat tiang besar tu. Masa ni anak bujang Q, ibu g duduk bersenang lenang...haha


Masih gelap lagi, Line bertambah panjang...nak menunggu pukol 8am, letih gak tu...aku relax lepak atas tangga
Jam 8am, diorang bukak pintu, hah lega. Dapat la no 26, sibujang no 27. Memang pantas dan cekap lah, sorang customer tak sampai 5 minit kot. Kaunter bukak kalau tak silap 4 kaunter je. 
Oh yer, masa kat rumah, melilau gak la mencari tudung warna hitam bcos setahu aku nak buat passport kena pakai tudung hitam (tahun 2015 pernah tgk kat Imigresen Shah Alam) tapi sekarang tak kisah dah tudung warna apa pun boleh....penat jer mencari tudung hitam (tudung hitam memang x suka). Yang lelakinya pulak,  Ok jer pakai round neck tshirt, tak perlu sarung kot bagai. Mana taknya bila dapat passport, usahkan nak nampak leher baju, tengkuk pun sikit aje nampak, Memang gabak muka aje kat passport tu.


Masa tengah2 Q tu, makcik guard sorang ni akan datang dan bahagi-bahagikan form ni. Saat ni la gunanya pen sentiasa ada dalam handbag. Tak perlu sibuk nak meminjam orang punya.
Isikan siap2, kepilkan sekali dengan IC dan kalau nak renew sekalikan dengan passport lama.

Tak sampai 5 minit pun, cop jari kanan, ambik gambar, cop jari kat form, pastu sekali lagi kat pengimbas cap jari tu, then tunggu no dipanggil untuk membuat bayaran. RM200 jumlahnya yer dan dipagi itu terbang la RM400. Nasib siadik dah ada passport, kalau tak..ermmmm...dah bayar ambik resit dan tunggu la dalam masa sejam untuk collect Passport anda.

Sementara tunggu sejam tu kitaorang masuk kedai makan isi perut dulu. Dah dekat2 sejam baru kami masuk, rupanya kami lambat sikit, passport kami dah siap lama pun. Pasal tu la kami tengok yang Q belakang dah berlenggang jalan ke kereta, rupanya diaorang tak tunggu sejam pun baru masuk, pandai kan..hehehe...

Lama berdiri depan kaunter collect tu, baru la staff tu call, sapa pegang resit 102, 103, passport dah siap. Passport siap, petang nanti boleh la terbang, katanya....humakkk aiii...aku ni buat passport jer dulu dan terbangnya bila pun entahlah....InsyaAllahhh....aaminnn..

Dalam pukul 10 cam tu settle semua. Alhamdulillah. 

*recommended datang ke Kelana Jaya ni pada hari Ahad. Parking tepi jalan InsyaAllah selamat. Tak perlu menapak jauh2 dan kalau nak cepat siap, datang la Q sesudah subuh. Not sure kat sini ada limit No giliran ke tak, cos masa kami keluar tu no dah mencecah ke angka 80 lebih dan yang Q panjang tadi tu semua dapat No masing2..

Semoga bermanfaat.



February 23, 2017

Jom Melaka! Jom Hatten Hotel!

Assalamualaikum

Jom ke Melaka. Trip 2D1N ke Melaka. Trip pada cuti Thaipusam lalu, 9 Feb 2017. Kebetulan pulak 10 Feb was my birthday dan dah 2 tahun ni memang akan ambik Annual Leave pada hari lahirku. Bukan nak celebrate tiup lilin dan potong kek bagai tapi memandangkan hari istimewa bagi diri sendiri (biar bukan pada orang lain) so better treat and pamper myself on this day. Lagi pun ini AL pertama untuk tahun 2017. Asyik orang jer ambik cuti, kita pun nak bercuti jugekk..

Motif utama ke Melaka kali ni bukan nak berjalan dan meround sakan ke tempat2 bersejarah, masuk muzium2 lagi ke, cam last visit 2015, Tidak. Tujuan nak rehat dan JJCM sahaja. Shopping pun not in the list. Rehat, santai2, tidur baring kat hotel jer, bila lapar keluar carik makan. Hatten Hotel ni ada link bridge ke Hatten Square, Dataran Pahlawan Megamall dan kalau tak silap ke Mahkota Parade kot. so senang sangat kalau nak shopping from 10am to 10pm pun silakan. 
Sesampai jer terus meluru ke Coconut Shake Klebang ni, cuaca panas berdenting alangkah nyamannya bila sidia ni masuk ke anak tekak. Nasi lemak bungkus kat sini sambal dia sedap...segala jenis kuih muih pun ada. Boleh la try sesapa yang plan nak ke sini. 
Sampai di Bandar Hilir around 1pm so masuk aje parking kat Hatten Hotel. Mula lah menapak di dalam Mall tu untuk cari lunch.  Berjalan dalam air cond tak la terasa panas dan letih melampau, tiba2 je dah sampai ke hujung Dataran Pahlawan Megamall. Alang2 ajak sibujang menapak ke AFamosa, tempat wajib singgah kalau ke Melaka. Boleh la posing sedas dua...hehe 

Belum pernah try lagi naik beca kalau ke Melaka. Bukan apa, takut beca tu tak bergerak dan kesian pulak pada yang mengayuh tu nanti...hahaha...

Jom ke sana...cuaca panas dan tak ramai orang walaupun hari cuti. Melaka cuti Thaipusam gak kan?

Dataran Pahlawan Megamall

AFamosa

Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan
Usai lunch asam pedas claypot yang cair kat Dataran Pahlawan Mall, kami terus gerak ke Hatten. Masa tu baru jam 2pm. Check in time pukol 3pm tapi cuba aje lah, kot2 boleh check in sejam awal. Rupanya takde masalah pun dan time ni pun orang masih tak ramai, tak payah Q terus je ke kaunter. Semua. OK je dapat bilik kat Tingkat 19. Jom kita ke bilik...(bila p holiday tang ni yang paling suka, excited nak masuk bilik nak tengok rupa bilik camane)...betui dak? Booking thru booking.com RM190. Bila dah dicampur 16% tax dan cukai warisan total semua RM221.00

Kaunter check in check out. Semuanya smooth takde masalah. Staff2 senyuman manis jer semuanya

Lobby yang besar dan cantik. Dah lama tak stay kat Hotel berbintang2 ni, sesekali teruja la jugak. Biasa ambik hotel murah2 sekadar tempat untuk bermalam jer kan.  Lagipun Hatten ni tidak lah mahal sangat dan kali ni punya pasal cari lah hotel yang bukan macam rumah sendiri. hehee...

Lobby lagi

Lobby 

Ni lobby nak ke lift. Lift pun Ok je, takde la lama menunggu. Idak la cam review yang aku baca sampai kena tunggu lif setengah jam. Sekejap aje menunggu dah sampai ke bilik at Level 19.  

Bukak pintu aje nampak sofa ni and TV di depannya. Biasa lah, acara wajib ambik gambo bilik sebelum bilik itu jadi kapal karam. 

Ni pandangan biasa kat Hotel, tiada yang istimewa pun. Lain lah kalau ada free maggi cup ker, chips ke, kacang ker...kannn? hehehe

Toilet bersih kemas. Tuala pun semua cukup. Air laju. Tiada masalah di situ

Semua ada, face towel, berus dan ubat gigi, sewing kit dan lain2

Shower room

Sofa ni lagi, leh sandar2 cam orang have2 sambil tengok TV. 

Anak bujang tengok TV depan katil ni. Dah diletak 2 TV so kena la fully utilised. Yer dak..?

Katil yang empok, bantal yang besar dan 2 lak tu. Aku memang particular sangat pasal bantal ni cos aku tak boleh tidur dengan bantal sebiji yakni kepala rendah. Kurang2 2 bijik bantal. Kalau baik hati bagi bantal peluk lagi nyaman. hehee...banyak songeh betul kan

Nice

Layan movie je la kerjanya. Aku layan handphone jer cos WIFI dia laju giler. Seronok weih, 

Pintu ke toilet. 


Semua ada tapi tak guna pun. Iron jer wajib guna kalau tak shawl kedut seribu  

Awal pagi esoknya lepas breakfast baru gi meninjau kawasan. Pool ni kat Level 12. Masa ni pool belum bukak lagi. Boleh la berswafoto sekeping dua. Nice. 

Teringin nak posing atas kerusi kuning tu tapi memang idak la nak basahkan baju semata2 untuk itu. Tengok pun dah cukup lah




Dari atas ni (tingkat 12) boleh nampak area A Famosa tu dengan jelas. NI gambar pandangan zoom. Awal pagi tiada siapa kelihatan di situ, semua masih enak dibuai mimpi

Ni  gambar pandangan sebenar. 
Alhamdulillah tak rugi ambik Hatten ni. Best sangat cam takde lak yang buruknya, yang baik2 jer semua. Buat review pun yang baik2 jer (macam ada share lak kat Hotel ni). Tidakk...benda betul buat apa nak bohong kan? Berbaloi dengan harga yang dibayar. 5* untuk Hatten Hotel. Nanti nak cerita pasal breakfast kat Hatten lak.

p/s...murah atau mahal sesebuah hotel itu tidak bermakna kalau tidur pun tak lena. Quality of sleep and sweet dreams yang diharapkan. So terpulang kepada memasing kalau travel samada nak hotel bajet atau mewah, yang penting dapat rehat dan tidur dengan nyenyak. 






Featured Post

Random photos - food photos

Assalamualaikum w.r.t Wordless Wednesday. Tak perlu kata apa2 namun syukur Alhamdulillah, masih bernafas hari ini, syukur dengan segala...