April 8, 2012

Puding Cendol

Assalamualaikum wbt Salam pagi minggu yang ceria. Puding cendol ni bukan untuk breakfast yer...ni hidangan dessert yang dibuat semalam.
Resepi daripada kak Hanieliza. Nanti letak resepi...nak masak breakfast jap... -tata- As promised, resepi seperti di bawah.. PUDING CENDOL CHEF HANIELIZA Bahan-bahan:- 1/2 paket agar2 [20 gm] 3 gelas air (akak letak 3 1/2 mug) 1 cawan gula 1 cawan susu cair 2 cawan cendul 1 cawan gula merah Cara-Cara:- Rebuskan agar dengan air sehingga mendidih. Masukkan gula dan biarkan mendidih lagi. Tapiskan. Bahagikan adunan pada 3 bahagian. Bahagian 1/3 itu dipanaskan dan masukkan gula merah. Kacau rata dn biarkan mendidih dan tapis. Masukkan sedikit dalam acuan dan biarkan agak keras tetapi jangan ekras sangat nanti adunan tidak melekat. 2 bahagian lagi dipanaskan dan masukkan susu cair dan cendul. Kacau rata dan tuangkan perlahan2 atas adunan gula merah dan sejukkan. Hidangkan. 'Happy cooking'

1 comment:

Nieza said...

sedapnya tgk kek dan puding cendol ni kak..sini tak ada cendol.kalau nak mkn kena buat sendiri la jwbnya tapi tu la kena tunggu angin rajin la kot..hehe

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...