April 26, 2012

Yogyakarta (Part 1 - Borobudur)

Assalamualaikum w.b.t *******Alhamdulillah...bertapa leganya rasa di hati. Setelah lama mencari akhirnya dengan jayanya aku bertemu juga. Puas diselongkar segala mak nenek dalam drawer kat office tu, akhirnya ketemu jugak dengan CD gambar2 kenangan di Jogjakarta ni. Maklumlah time tu, belum ada blog, mukabuku jauh sekali so nak senang burn aje gambo dalam CD tapi tak save kat komputer. Pernah la muat naik gambar Jogja ni kat sini, tapi tak banyak gambarnya so kali ni nak upload semua untuk kenangan di blogku yang tersayang nih...
Naik burung besi AA jer....
Dari atas udara...
Jengok2 kat bawah cuci mater...
Selamat mendarat kat airport Adi Sucipto, Jogjakarta. Jarak dari tempat landing tu ke arival hall tu dekat sangat...boleh bilang berapa langkah berjalan...taklah macam LCCT nak ke plane AA tu...jenuh menapak...
Pak supir dah sedia menunggu, naik Kijang untuk ke Hotel Hyatt Regency di Jalan Palagan Tentera. Terus check in, masa sampai tu dah sore, dah tak sempat nak gi mana2...rehat2 sementara tunggu malam untuk keluar makan.
Sekitar hotel...snap2 gamba..
 
Bilik hotel tempat kami menginap untuk 3 hari 2 malam kalau tak silap. Lagi 3 hari tukar hotel bajet lak kat Bandar Jogja. Kedudukan Hyatt Regency ni lebih kurang 30 minit ke bandar Jogja. Itupun kalau tak macet la....
The next day, Candi Borobudur destinasi pertama. ni otw to Borobudur.
Tiket masuk USD yer...untuk rakyat dia boleh la bayar dalam rupiah. Untuk tourist kena la bayar dengan harga yang begitu pricy. 4 adult dan sorang tu kanak2 riang....tapi rasa siadik tu dah umur 13thn masa tu...tak tahu la naper dia kira USD 6 jer...
View Borobudur dari jauh. Mas ni tengok rasanya cam gayatnya nak panjat. Boleh ker naik sampai atas ni...hehe...tu belum nak panjat gunung kinabalu lagi tuh...
Siadik dan siabang. Bare in mind yer, siadik tu sekarang tingginya dah mencecah 171cm yer....muka pun dah matured sangat dah...
I like this photo very much...1st holiday (oversea la konon) dengan bonda tersayang. Rezeki bonda untuk sama2 ditaja oleh insan yang berhati mulia...

Tak larat nk menaip banyak sangat. lagipun line BB kat umah ni slow gilos. Letih den..untuk kenang-kenangan biarpun trip ke Jogja sudah lama berlalu. Jogja pun mungkin dah banyak berubah selepas meletusnya gunung Merapi beberapa tahun lepas (lupa tahun apa-kena gugel dulu)..salah satu yang berubah, semua visitors ke Borobudur diwajibkan memakai kain batik sebelum masuk ke Borobudur. Apa tujuannya idak la diketahui tapi mungkin gak nak tunjukan yang batik tu asal dari negara diorang. Itu yang diorang berebut sangat dengan Malaysian kan...? sedangkan masing2 punyai kreativiti tersendiri dalam menghasilkan corak dan design batik... Ok...nanti akan ada part 2,3...banyak sangat gambar, so tak leh buat 1 episod jer...tungguuu....

No comments:

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...