July 25, 2011

Birthday cake


My nephew Aiman, 4 tahun

Aiman's sister Aina 6 tahun


Transfomers cake..


Barbie cake


Cake yang dibuat last weekend, for Aina and Aiman. Aiman dah celebrate birthday aritu 11 June, Aina plak on 30 July ni. Buat cake awal utk dicelebrate kat school. Nanti next week nk puasa lak....hope they will like it. Dua2 moist choc cake..

July 21, 2011

Edisi baking minggu ini


Assalamualaikum

Tat nenas gulung yang dibuat malam tadi kes terliur sangat tengok tat ni kat office. Skrang kan musim orng bagi sample cookies. So masing2 macam2 cookies bawak kt office...yang rasa cam lawak skit tu, tkde yang sudi nak bagi aku rasa cookies diorng...first mmng aku tak akan order pasal kalo untuk cookies simple2 camni, mmng boleh buat sendiri jer....tkper...aku tk kecik ati pun...lagipun aku rasa, daripada aku rasa, pastu tk beli, lebih baik duk diam2...nk makan buat sendiri...betui dak?


Suka buat tat ni letak dalam paper cup. Pasal tat tak akan menlekat kt loyang atau melekat each other, bila kita dah sapu kuning telur kat atas tu, kadang kuning telur tu meleleh, tu yang buat melekat kt loyang tu...so bila letak lam cup camni, lagi mudahkan kerja dan kemas...yang penting tk de tat yang pecah..hehehe


Ini Red Velvet cake yang dioder oleh office untuk farewell 1 of our colleague. Alhamdullillah, actually bos sendiri yang mention suruh order kek dari aku...rasa cam terkejut gak bila, kakak yang nk ode tu cakap camtu...eee...biar bener...betul...bos suruh order dari awak...so kitaorang nk RV la...aritu dah try carrot cake...nk tukar selera lak...hehehe...kecik tapak tangan, stadium sultan mizan aku tadahkan....Alhamdulillah, pas diorang abis meeting dan farewell, chat la ngan diorang nk tanya komen...sedaaaappp...yummmyy....itu jawapan diorang....TQ....muahhhh....lenkali order lagih....

Walaupun agak penat, terkejar2...balik keje, dengan nak hantar anak tusyen, nak buat kek lagi...tapi kepuasan customer cukup untuk bayar segala penat lelah....syukur dengan kurniaanMu, ya Allah....

July 18, 2011

Red Velvet Cupcake


Assalamualaikum

Last minute order from my sis, ciksu yang bertugas kt HKL sana. Call me at 9.30pm, suruh buat cupcake dan suruh hantar keesokan paginya...at first, rasa cam malasnya nk buat, pastu rasa cam kesian la plak...lagipun bahan2 smua dah ade...except fresh milk jer...suruh anak bujang pg kedai beli fresh milk...ketat gak muka bila dah malam2 disuruh...standard la tu...hehehe..

Pagi ni, pepagi terus ke KL. Suruh ciksu tunggu kat LRT Bandaraya sana. Sikbaik dah ade 'lagi best', hehhehe...tak perlu la aku mengharung kesesakan bulatan pahang yg tk pernah surut dengan kenderaan. Alhamdulillah, cupcake ni telah selamat sampai ke empunya diri. Semoga sesiapa yg memakannya akan 'like' pastu leh dapat order lagi....mana tahu....insyaAllah...

Simple deko jer...yang penting rasa, dapat la dalam 25 pcs...alhamdulillah...



Merah yang mengancam kalbu, mengancam selera...

July 15, 2011

oreo vanilla cuppies



Assalamualaikum

Salam pagi Jumaat. Syukur dengan segala rahmat dan kurniaanMu, ya Allah. Alhamdulillah...dah lama nak buat cupcake oreo nih...mmng tk sia2...berbaloi2....sedap sangat...masa dalam oven lagi, bau dia....ermmmm harumnya...harum 1 rumah....yang siabang, suka sangat...tk yah tunggu letak krim, terus makan camtu jer...abis 2 biji...resepi ni utk small portion jer...so dapat pun tk bnyk, dalam 6 biji jer....cream cheese topping tu mmng dah sedia ada dalam peti ais...letak kaler skit utk lebih mengancam....ermmm...puas ati sangat....


Yummmyyy...


violet oreo vanilla cuppies...

July 10, 2011

Lemon Pie Meringue


Assalamualaikum

Selamat berhari minggu...kalau semalam hari penuh dengan debaran dan suspen, arini Alhamdulillah dengan segala rahmat dan kurniaanMu, ya Allah...sesungguhnya hanya Engkau yang maha pengasih dan penyayang, jua perancanganMu adalah yang terbaik buat hamba-hambaMu...

Last Friday, ari yang suspen gak...balik keje punya la takutnya jem disebabkan jalan yang banyak tutup. Ini semua gara2 ramai sangat yang nk tolong BERSIH kan KL...haru biru gak kami para ibu yang bekerja nih....tapi Alhamdulillah, kerana cepat bertindak tk de la aku tersangkut dalam kesesakan...kalau biasa aku slalu masuk tol Sprint hiway tu terus ke NKVE, pada aritu bila tengok aje q yg panjang kt tol tu, aku terus tukar lorong masuk TTDI. Syukur Alhamdulillah, aku sampai rumah seperti biasa....tapi malang buat sorang sahabatku yg ikut jalan NKVE, pukul 7 lebih baru smpai umah.....dugaan...dugaan....


Kesinambungan daripada smpai umah on time, dapat la aku menonton rancangan chef selebriti Sheila Rusly...bila dah tengok tu, mesti la ade resepi dia yang aku sangkut...yang buat cair air liur....haaaa...ni la dia...lemon pie meringue...nmpk sedap dan senang sangat diorng buat.....pastu aku pun pelagi, teringin nk mencuba. biarpun aku tak de acuan pie tu, tapi ape2 pun boleh la...janji ade taste.....

hmmmm....mmmng marvelesnya pie ni.....tapi base aku tu tk berapa nk tebal....but overall, ok la....bestnyaaa....puas ati...kalo aku masuk chef selebriti mesti aku mnang....tapi sayang aku bukan selebriti....ngeh3....


Tengok tu, ade 3 layer....resepi tanya pakcik google jer....dapat dari joy of baking...

July 8, 2011

Roti goreng sardin kentang



Assalamualaikum

Hidangan dinner utk siibu yang tk berselera nk makan nasik. Masak smbal sardin dan kentang untuk anak2, siibu amik seketoi dan lenyek2kan sardin itu. Masukkan dalam roti dan dilipat. Celup dalam telur pastu tekapkan kat breadcrumb...pastu goreng....taraaa....ermmm....sedap dan kenyang sangat...anak2 yg dah makan dinner pun join skali makan roti sardin nih...mmng lama betul tk buat roti sardin ni....

Teringat dulu2 kalo buat roti sardin ni ske bawak bekal kat opis, pastu ade sorang kakak tealady tu ske sangat ngan roti sardin aku ni....slalu tnya, sal, arini tk bawak roti sardin ker....mmng ske betul dengan roti sardin goreng ni tapi dulu tk de la aku celup ngan breadcrumb tu...masa tu rupa breadcrumb pun aku tak tahu.....heheheh.....

selamat mencuba....hehe

July 7, 2011

RV Cupcake


BEFORE;)


AFTER;)




CLOSE-UP

Assalamualaikum...

RV cupcake order. 30pcs by Afida

Thanks Afida, lenkali leh la order lagi, TQ!

July 6, 2011

Blue cupcake



Assalamualaikum

Carrot walnut cupcake. Buat utk habiskan balance cream cheese frosting dalam peti ais...sebelum jadi mangsa cik tong, baik buat sesuatu yg mengenyangkan perut...hehehe...budak2 dah jemu sangat ngan cupcake nih...masuk lam peti ais, mmng diorng tk heran langsung....bawak kt opis, bagi jiran seketoi dua, alhamdulillah...abis gak....

July 2, 2011

puding roti karamel



assalamualaikum...

puding untuk juadah berbuka puasa...alhamdulillah minggu ni dpt berpuasa dengan jaya sekali...ni la kekdahnya kalo last minute baru nk ganti puasa....kan? moral of the story, ganti la puasamu SH, bila saje abis beraya sakan....hehehe



resepi sumber yang diolah sendiri daripada puding caramel yg slalu buat.

Bahan-bahan

* 1 cawan gula pasir
* 1 cawan air
* 5 keping roti sandwich
* 1 sb tepung jagung
* 4 biji telur
* setin susu sejat
* 1 st esen vanila

Cara-cara

1. masak gula pasir hingga keperangan,tuangkan air,teruskan kacau sebentar hingga gula larut.tutup api.tuangkan karamel ke dalam acuan.
2. satukan bahan2 yg lain dalam pengisar.kisar halus,kemudian tuang ke dlm acuan yg berisi karamel tadi.
3. kukus sehingga masak
4. enak dimakan sejuk2...

senang aje kan?

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...