March 30, 2010

Carrot cake



Last nite projek, carrot cake wit cheese frosting. ode dari kak Saidah my opismate....TQ kak...lenkali ode lagih...

March 29, 2010

Yeyy..dapat adiah...



TQ...

Marble cheese Brownies




Yessss....ni la projek ari minggu semlm...tk smpai 24 jam, brownies ala2 SR ku ini, licin dingap oleh anak bujangku....hmmmm....sedapnyer....hepi sngt ngan projek arini....berbaloi2....TQ sesangt for my sis fren yang kat Dungun sana for the resepi....as well as my sis yang introduce me to this cake last year raya...mmmnngg sedap....

Ni resepinyer...cuba jangan tk cuba

BAHAN2 (Lapisan Brownie)
150 gram coklat
60 gm butter
60 gm gula perang
2 biji telor
1 sudu kecil esen vanilla
50 gm tepung (blue key – tepung kek)
1 pek kacang cashewnuts tong GARDEN (hok kecik jer..)
1 kotak kismis LEGO (hok kecek jer)

BAHAN2 (lapisan cheese)
400 gm cream cheese
100 gm gula
2 biji telor
200 gm yougurt asli
1 sudu besar tepung jagung

BAHAN2 Toping
1 sudu kecik serbuk koko
2 sudu kecik air

KAEDAH2
1.Lapik Loyang (kut panda mg ar size menda) dgn aluminium foil.Panaskan oven 180c.

2.Untuk buat lapisan brownie (PERHATIAN!!!!!KACAU DENGAN SENDUK,)
- cairkan coklat dan butter secara double boil.
- setelah cair angkat dan campur dengan gula perang.
- kacau sehingga gula perang hampir cair.
- masukkan telor dan esen vanilla.kacau sehingga sebati.
- kemudian masukkan tepung, gajus dan kismis.kacau sehingga sebati.
- masukkan ke dalam Loyang tadi.
- bakar selama 20 minit.setelah masak sejukkan.

3.Untuk buat lapisan cheese (GUNAKAN MIXER)
- Pukul cream cheese dan gula sehingga lembut.
- kemudian masukkan telor 1 per 1.pukul sehingga kembang dan sebati.
- kemudian masukkan yougurt dan tepung jagung.pukul sehingga sebati.
- asingkan satu sudu besar adunan cheese selebihnya tuangkan ke dalam lapisan brownies tadi.

4.Untuk buat toping.
- campurkan bahan2 toping dengan satu sudu besar adunan cheese yang telah diasingkan tadi.
-gaul sebati.
-corakkan sesuka hati diatas adunan tadi.
-sedia untuk dibakar selama 30 minit. Suhu 180c.

Setelah masak sejukkan kemudian simpan dalam peti ais.. selamat mencuba!!!
Jgn lupa hulur2 kat I ckit yer.

March 26, 2010

Moist choc cake - bakar version



Finally, dapat gak resepi kek coklat bakar yg simple and very2 nice...pas ni akan stick to this resepi...compared to kek coklat kukus, kek ni tk cerewet langsung...50 min baking time...letak dlm oven, den boleh relax...the taste is so chocolatey....

Rupa kek yang dideco ngan buttercream and ganache...


Order dari ofismate, TQ Sham...lenkali ode lagi...

Resepi di bawah, dpt dari cariforum. TQ kepada empunyer resepi....

Kek Coklat Bakar/Kukus[lotus_e05]

bahan:
1 3/4 cwn tpg gandum
3/4 cwn serbuk koko
1 cmt baking powder
1 cmt bikarbonat
* ayak bahan tersebut

2 cwn gula
1 cwn myk masak
1 cwn susu cair
2 biji telur
secubit garam
1 cwn air panas

cara:
masukkan sume bahan kecuali air panas dlm mangkuk mixer..putar beberapa minit sampai pekat.
baru masukkan air panas..pukul kejap biar sebati..
alas loyang dgn ketas myk..base saja..sapukan jgk myk msk pd loyang..
bakar/kukus 45mim atau sampai masak..

Very the easy kan?

March 25, 2010

Carrot Cupcakes





malam tadi membaking lagi...anak2 request buat carrot cake so nk jimatkan skit masa mem'burn' aku pun buat la versi cupcakes....resepi yang sama, rupa jer lain skit...rase cam biasa la tetap vogue gitu...w/pun deco nyer tidak seberapa, but Ok lar....for the beginner...next time buat lagih...

Ni resepinyer....from cari.com...Cik Sarah....TQ

4 biji telur ( diasingkan)
1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil ( darurat minyak masak pun
boleh)
150g gula castor
150g brown sugar
1 1/2 cawan carrot (diparut)

diayak

250g tepung gandum
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 1/2 sudu teh baking soda
1 sudu teh garam

100g walnut ( dicingcang, wajib ada baru sedap)

Cara

1. Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua2 jenis tu) dan carrot. Kacau sebati, masukkan pula walnut dan akhir sekali masukkan adunan bahan2 kering yg diayak tadi. Kacau perlahan guna senduk kayu.

2. Pukul putih telur sampai betul2 kembang, soft peak form(ni penting!) & masukkan dlm adunan kek.

3. Bakar pada suhu 180c selama 45 min.

tips: bila dah masak dan cucuk dgn lidi tengok betul2, kadang2 bila
cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak pada lidi means
belum masak betul, kena betul2 licin lidi tu baru masak.

frosting ( ni wajib buat baru ngam dgn cake carrot)
120g butter
250g cream cheese tartura
120g icing sugar

pukul semua aduan hingga sebati & ringan. Dan boleh dihias di atas kek & tabur kacang walnut.

March 21, 2010

Stew daging



slurrppp....hmmm...lazat berkhasiat betul resepi Stew daging kak Nor http://secubitgaramnor67.blogspot.com/...TQ Kak Nor, sorry cos menciplak tanpa kebenaran...pepepun mmng delicious...budak2 suka, ibu budak pun suka....daging beli kt pasar dungun, 1/2 kilo jer...hehehe....tp lain skit pasal kami mkn dengan nasi impit....rasa cam mkn soto plak....

March 20, 2010

Ni version cup cakes...

Ni dak opis tempah tuk anak dara cenonet dier...



Ni saje utk jamu kekawan kt opis...





Chocolate cake Version kukus...


Mmng crazy giler ngan coklat kek kukus ni....godek2, cover ngan aluminium foil...den letak dalam pengukus...pahtu lepak depan tv...dalam masa 45 min, bukak pengukus, cek kek dah masak lum.....den siapppppp.....very the easy...but d taste is so marvelousss....resepi akan di attach later2....hi3...









March 19, 2010

im in Ganu kiter....nanana



figure 3.2 ini bkn pantai ganu tau...janji there is a sand, sun and sea....


syioknyer....sedut udara segar...nyaman....rasa tenang sikit pkran yg berserabut sejak 2 menjak ni......dats y sometimes we need a break.....kg is the right choice to tenangkan pkran.....skrang, ombak masih lg bergelora...mula2 plan nk g pulau kapas, tk jadi, ombak, angin kuat sangat...insyaAllah next school holiday...


Carrot cake wit chis frosting




1st attempt lagih for carrot cake...dimana ada kemahuan di situ ade jalan...bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian...yerr...mmng senang, aku tk yah susah2 pi beli lagi carrot cake....godek2...taraaa....dah jadi.....syukurr...anak2 bujangku pun like it so much...dan ibunyer...almost every week membake carrot cake....camane la badan tak super powerr.....hi3....pepepun....layan jer la......

marble cake !


Salam...

Taraaa...nk present kan marble cake yg tk seberapa nih...1st attempt consider ok la kan?
hehehe....resepi cam biasa la cilok kt cari.com, resepi kak hanieliza, TQ kak Liza...

Featured Post

Surabaya - 1 - 4 Sept 2017

Assalamualaikum... Alhamdulillah, satu daripada impian dan angan2 sudah tercapai. Terima kasih Allah kerana mengizinkan kami menjejakka...