March 30, 2011

kek pelangi



assalamualaikum....

tak perlu cite panjang2...layankan aje la kek pelangi versi pastel kaler....buat utk makan2 kt opis lagi....sesaje suka2 tk de function ape2 pun....aku ni kalo dalam seminggu tk 'membakar' memang tak senang duduk....bahan2 smua dah ade...budak2 plak ske makan kek2 camni....alamak!! tertonggeng la plak gambo...hehehe..



pucat jer kaler kek nih...

March 26, 2011

Kek batik coklat



Assalamualaikum w.b.t

Nk tayang gak ruper kek (kek ker nih) yg buruk nih...cara buatnya yg teramat senang sesangat...resepi dapat daripada blogresepi.com...resepi akan dipastekan kemudian.



coklat yg aku guna, coklat collata, milk chocolate....

March 24, 2011

Kek gulung kasih

Assalamualaikum w.b.t


ni ruper pas kua oven...pas diterbalikkan..



saat disapukan strawberry filing...

ruper pas digulung...blury image...biasalah kamera ayam brand....



ok...nak cite skit pasal kek ni...kek ni asalnya terpandang kt dapur dayangjack...pastu tgk kt umah Ilham dapur pun ade...tk tahu susur galur resepi ni asal dari sape....sorry yer...cos bila dah tgk sesuatu resepi tu, kalo aku rasa menarik, hati berkenan nak mencuba...aku terus copy paste resepi, kadang tk sempat nk baca...


ruper tk cam bergulung pun..hehhe...lenkali leh buat lagi..masa membakar pun skjap sngt, tk smpai 20 min...angkat terus terbalikkan...tk tunggu sejuk pun terus sapu filing strawberry...pastu terus gulung....hahaha...tk nyempat2 nk test power dan nengok hasilnya....



Alhamdulillah, 1st attempt rasa boleh la...sedap, gebu..aku pakai loyang swiss roll yg medium tu jer...sori luper size la plak...so kejadiannye tidak la besar maner...dan bila dipotong dapatlah dalam 10 slice gitu....ok la...tk sempat nk posing, anak bujang yg adik tu tk sabo betul nk makan....

March 21, 2011

Puding roti sos kastard



Assalamualaikum...

Puding yg telah tersenarai dalam list favourite anak2 dan aku...senang nk buat dan sedap...tk perlu buat manis2 sngt...bila mkn ngan sos kastard yg melimpah ruah tu....hmmmm...wallla....



Resepi ni dapat dari blog Hanamemories.blogspot.com. Mintak izin copy paste sini. TQ!

Bahan-bahan
• 8 keping Roti
• * 500 ml Susu segar
• * 4 sudu besar Gula halus
• * 2 sudu besar Butter- cairkan
• * 2 biji Telur
• * 1 sudu teh Esen vanilla
• * 1 sudu besar Tepung Jagung
• * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
• 2 sudu besar Kismis

Untuk Sos Kastard
• 1 tin susu cair
• 2 s/b tepungkastad- hana ltk 11/2 sb je..
• 2 s/b gula

Cara-cara

1. Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
2. Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
3. Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
4. Taburkan kismis diatas adunan.
5. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
7. Tuang ke atas puding roti tadi.

March 18, 2011

kek alunan kasih


assalamualaikum..

kek ni telah diproses malam tadi untuk makan2 sempena meraikan sahabat yg akan bercuti selama 2 bln...kalo private cuti 2 bln dah tentu2 cuti bersalin kan...? hehee



tk beralun cantik, tak per...janji sedap...



utk memastikan diet aku kali ni berjaya, kek ni belum lagi kumasukkan ke mulut ku....tk tahu camane rasenya...tp anak2 bujangku kata sedap amat....gebus gitu...hahhaha...
Resepi kek ni asalnya dari resepi sicilian orange cake (ni kes ingat2 lupa) so basicnya aku guna aje resepi tu...tapi tang kaler2 dan buat line tu semua mmng copy paste dari kak nor secubit garam punye blog...TQ k nor...nice cake, gud taste...dah ade kawan opis order...hehhe..

March 17, 2011

mee rebus ala pak harungg



Assalamualaikum w.b.t

nama gempak betui kan? agaknya ini lah penangan mee rebus pok harungg yg ditunggu2 selama 3 malam, pasai kedai tutup takut tsunami kt dungungg aritu...hehehe....so malam before balik kl esoknye dapat la merasa mee rebus pok harung yg glamer dan sedap ni, menurut kata tourist guide aku, my sis Ja...chewahhh...

bila makan mee rebus tu, kalo kt kl ni aku rasa orng panggil mee sup kottt....kt ganu lain, rupa sama ngan kl tapi nama lain...masa mkn tu, aku study gak la ape bahan2 dan apa yg dia letak dalam tu....rasa senang sangat nk buat...so utk orang yg baru start enjin nk berdiet ni...elok la makan dinner cenggini...tapi mee kuning tu, aku gantikan ngan spageti....utk my sis ja...kalo rasa nk resepi, kabo yer....ruper dah hampir sama ni, rasa dia pun....boleh laaaa....



kang tetiba i bukak kedai makan kt dungun, camane....boleh?

March 11, 2011

Edisi penyejuk tekak



Assalamualaikum...

Lama tk masuk n3 baru, ni kes dapur kurang berasap la ni...lagipun most of my n3 kek aje...kalo stakat lauk2 yg simple cam malas jer tayang...hehehe..n3 ni pun simple but i like it...seharian berpuasa, alangkah enaknya kalo puding yg sejuk2 camni masuk tekak kan? Alhamdulillah, balik keje smlm terus godek puding ni dulu sblm masak juadah2 lain..actually, puding ni puding instant Konnyaku Jelly (Jela)tu...kotak kaler hijau, tertulis kt kotak tu perisa buah kiwi...tp bila aku bukak, kaler oren..kalo oren dah tentu2 la perisa oren kan....haii...tkkan silap packing kottt...pepepun..layankan aje la...tkkan nak frust plak atas kesilapan teknik mereka...yer dak...kebetulan lak, kt umah ade fruit cocktail dalam tin tu..so tuangkan aje dlm loyang, curahkan ngan puding yg dah masak...hmmmm matching plak kaler puding ngan buah2an tu...hehhehe


dah nama puding instant, resepinyer tentu la semudah a,b,c,d...jerangkan air 500ml...tunggu mendidih, tuang puding, dan kacau slama 2,3 minit...tuangkan kedalam acuan kegemaran anda....sejukkan....siap utk dimakan...

March 7, 2011

Carrot cake walnut




Carrot cake walnut with cheese topping
Order from kak Vani...offismate...tq, akka...

March 2, 2011

Marble cheese cake


Yang ni kasi posing ngan strawberry filing....ermmmm....


Assalamualaikum w.b.t

Ni kes baru terperasan yg yogurt beli kt C4 aritu da nk expired hari ni...nasib la aku tertengok expiry date dia...kalo tk membazir jer...seketoi yogurt to 1.59...kalo 2 dah beraper....hehehe....bahan2 lain cam biasa la, sentiasa ade kt umah ni...kalo tk de mesti slalu tambah stok...mane tahu emergency orng ode kek, tk la terkejar2...kan...?


Baked marble cheese cake ni mmng favourite...bila makan cam tak henggat camtu....tapi leh brek lagi la...takut gak mkn cheese ni bnyk2...kalo ikutkan nafsu...smua sedap belaka...anak2 bujang mmng ske kek ni...tk smpai 2 hari mesti licin nih...



untuk resepi, dipastekan kat bawah ni, source dia da luper....kalo tk silap amik dari forum cari.com...kpd empunyer resepi, mintak halal yer...sharing is caring maaa..

Marble Baked Cheese Cake

Ingredients:
A - 500g Cream cheese (saya guna 25ogm)
150g fine sugar (saya letak 75gm)
B - 6 eggs (yolk) (2 biji jer..putih n kuning)
C - 50g Corn flour (1 sudu besar jer)
D - 150ml Thick Cream (tk letak, ganti ngan fresh milk, 100ml)
150ml sour cream (tk letak, ganti ngan plain yougurt, 2 bks kecik tu)
E - 5gm Cooa powder

Cake Base:
200g Digestive Biscuits (crumbled) ( sya pakai Ritz - blender kering)
100g Melted butter
30g Corn flour
50g Roasted walnut (chopped)

Directions:
A - Cream the cheese and sugar till soft.
B - Fold in egg yolks bit by bit.
C - Put in the corn flour.
D - Pour in thickened cream and mix for 2 min. Add the sour cream and mix for 1 min.
E - Mix cocoa powder in about 100g of the cheese mixture for the marble effect.

Featured Post

Ho Chi Minh, Vietnam - Day 1

Assalamualaikum... Salam sayang untuk semua readers, Alhamdulillah tak sangka dalam diam ramai jugak yang visit blog ku ini...pageviews...