December 30, 2010

Carrot cake





Order from my office mate for Christmas...naik flight cake i ni ke Sarawak....komen dari dia tunggu after she come back from holiday....basket weave tu blajo dari youtube...bkn dari maner2 guru masakan...tu yg tk berapa nk lawo...tk per..yg penting rasonyer sodap...hehehe...

December 29, 2010

Triffle






Alkisah nk buat triffle ni kerana butter cake yg kubuat terlampau la manis sesangat....so tk tahu nk buat ape,tkkan nk buang plak kek tu kan? so tiba2, toing timbul idea nk buat triffle ni....so tinjau2 la resepi kt tenet...skali sangkut ngan resepi bawah ni....

TRIFLE

Bahan-bahan ( 5-7 )
• 1 tin susu cair
• 1 sd besar gula
• 4 sd besar tepung kastard
• 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
• ½ biji kek gulung sederhana saiznya (butter kek, potong kecik2)
• 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya (tropical fruits)
• 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
• 1 mangkuk air panas
Cara-cara

1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis. (saya tuka, step ni ke no 5, step 5 ke 4- hehehe...)
5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan

December 21, 2010

Mini Blueberry Cheese Tartlet







Mini tartlet ni oder dari my officemate for Christmas....rupa2nye penat betui buat mini tat...masa yg diambil umpama emas dirompak orang...lamanyer berdiri smpai sakit bahu aku...trpaksa makan anarex nak hilangkan sakit....huihhh...dasat tul penangan mini tat ni....mengenangkan dah amik oder, tk nk hampakan orng, aku teruskan jugak buat....hope they enjoy on Christmas day...

p/s yg besar tu utk tukang masak, lepaskan geram...hahahha

December 16, 2010

Puding roti...




Masa kt opis duk trbayang2 nk buat puding ni...rasa cam sedappppp sngt...so balik keje pelagi terus la pi kedai beli roti...bahan2 lain semua dah ade...masak jer terus ngappp tk nyempat2 nk buat sos kastard..tiga2 orng kat umah ni same jer...hehehhe....mintak izin kpd empunyer resepi nk paste kt sini...dh luper resepi ni kepunyaan sape...pasal main copy paste jer...kalo tk silap dari forum cari....halal yer....TQ!


PUDING ROTI

10 kpg roti (6 keping jer)
500ml susu fresh (sya guna susu cair carnation)
4 sudu besar gula halus (sya letak 3 sudu jer)
4 sudu besar butter (2 sudu jer)
3 bj telur ( sebijik jer)
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar tepung jagung ( 1sudu jer)
sedikit kismis dan choc chip

Roti dipotong 4 dan susun ke dlm loyang yg dah disapukan butter.
Masukkan susu, gula, telur, vanila dan tepung jagung ke dalam sebuah bekas dan kacau hingga sebati.
Kalau masih ada butter yg berketul, biarkan aje.. nanti akan cair gak bila dlm proses membakar.
Tuangkan adunan ni ke atas roti yg dah disusun td dan biarkan meresap lebih kurang 10 minit.
Taburkan kismis dan choc chip ke atas roti td. (kalau nk letak kismis dan choc chip ni selapis demi selapis masa menyusun roti pun ok gak.. terpulang la ya)
Bakar puding roti dm oven yg dah dipanaskan (175 -180C) lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.
Sejukkan seketika baru lah di potong dan dihidangkan begitu saja atau dgn aiskrim atau dgn sirap coklat

December 15, 2010

Ernst & Young Annual Dinner 2010




Hehehe...sesekali tuan umah nk menempel....
@ Kuala Lumpur Convention Centre, KL...

December 10, 2010

Cupcake




Order dari my office mate - Su, TQVM su....hope you and your mum in law xpecially, like it so much....
Yg pink tu saje suka2...

December 9, 2010

New Kitchen Gadget





Tengok tajuk cam gempaq giler...hahhaa....ni dek kerana rasa tercabar masa ari deepavali aritu so aku pun zaaas gak gadget ni kt Bagus...tercabar nk makan buatan sendiri...dan plak seperti kata kwn aku Amer, kalo u boleh bake a cake, tkkan muruku u tk boleh buat....hahahha....

Masa aku nak beli gadget ni kt Bagus, anak2 gelakkan aku...buat aper la susah2 nk buat muruku, beli aje bu...aku lak jwb...kalo buat sendiri dah tentu2 bersih, minyak yg kita goreng pun minyak yg fresh....yg beli tu ntah minyak ape, roper hitam ker kuning ker, diorng guna...yer dak...dan kerana ke'excited'an aku ni la....akhirnya berjaya gak merealisasi impian nk buat muruku sendiri w/pun tepung muruku tu ready made punyer.....tunggu bancuh jer....ape susah2...ia sedap, ia mudah, ia lazat dan senang disediakan cuma perlukan lebih tenaga utk menekan acuan ni, itu tanggung beres, anak bujangku yg gagah perkasa tu ade....dan plak aku ni jenis yg simple so corak muruku ni pun aku pakai taram jer yg paling senang dan simple....tk payah la aku goyang gerudi utk buat muruku yg cantik2 bulat melingkar tu....janji sodapp....masuk perut hancur gak kan? hahhahha...ni la hasilnyer...dah 4 paket tepung babas ni aku zassss....resepi bawah ni yer

Sepeket tepung muruku babas 500gm (rm3.55 kt Speedmart)
Sesame seeds
Butter 2 sudu besar
Air secukup rasa adunan

December 7, 2010

Red Velvet Cupcake





Salam...

Alhamdulillah...leganya...kerana sempena Maal Hijrah arini, berjaya jugak aku berhijrah buat cupcake plak...rasa cam tk percaya bila my colleague nak oder red velvet cupcake nih...aku pun pd mulanya cam tk yakin nk buat cupcake nih...maklumlah deko2 ni aku fail skit...tp...tkper la...no harm trying, lagipun rupa tk cantik tak per janji rasa dia marvelles...itu yg kita mahu...

Yezzaaa....so pasni, hopefully akan ade lagi order...insyaAllah...tinggin sngt nk buat fondant tapi malassss sngt....1 day mesti buat...barang2 semua dah ade, tunggu start enjin jer...

Keknyer blum smpai ke tuan empunyer diri so tunggguuuuu...gambonye akan diupload later...hehehehe...

taraaaa....hope tuan empunyer ske rasa dan ruper....insyaAllah

Salam Maal Hijrah 1432




Semoga Allah akan sentiasa memberkati dan melimpahi rahmat kesihatan, kebahagiaan dan ketabahan serta keimanan yang teguh untuk tahun baru ini...Amiin...

December 4, 2010

Nasi Dagang Ganu kiter...



Dah lama nasik dagang ni, dah jadi bahan kumuhan dah...tp nk gak tayang kt blogku ini...utk tatapan sahabat2 yg sudi mnjengok....resepi main campak jer...ingat2 luper camane mok buat...kari tu pakai rempah kari ikan babas, masak cam kari biasa jer....boleh la w/pun tk sama rasa ngan nasi dagang tulen kt ganu...tp ok la...as long as nasik tu masak ngan elok tk rasa mentah...hehehe....

December 3, 2010

Mini blueberry cheese tart




Buat ni utk makan2 kt opis...yg mini gak jadi pilihan semua...dah ade order for Christmas...syukur...

November 29, 2010




Yess...hari2 hujan...hujan yg memberi seribu rahmat dan berkat...cam musim tengkujuh lak...rindu kt kg lamangku, ganu darul imang.....

November 26, 2010






Dapat inspirasi nak mengepuff ni dari K nor http://secubitgaramnor67.blogspot.com...tgk cam sedap sangt...jenuh gak la mencari pastry puff kawan ni....bagai nk rak cari kt giant...tk de...frust dah time tu..so masa ariraya aji...orng lain sibuk duk rebang, aku dan konco2 (anak bujang, ciksu dan pok de) smpat gak berkorban duit ke Tropicana Mall...so aku pun per lagi..teruskan misi pencarian puff ni...akhirnya jumpa la gak...alhamdulillah...

Basic sama je...tang filing tu aku letak blueberry dan yg 1 lagi coklat...dlm kepala nk buat macam2 tp sayang, tak menarik perhatian selera anak bujang yg lg sorang...huhuhu...penat rsa masak kalo anak2 tk makan...

Marble cheese cake




nice cheesecake...forever...alamakkk...mane resepi ni...dah letih selongkar tk jumper nih...rasa ada lam pc opis kot...nanti letak yer....

November 25, 2010

Red Velvet Cake



First time cuba cake yg menjadi bualan ramai skrang ni...not bad for the 1st attempt tapi colour tu tk braper nk red bcos takut nk letak kaler banyak2...hehehhe...tapi rasa dia marvellous....pujian2 dari jiran2ku, kak sarah dan k ija yg dapat merasa kek sibaldu merah ini....

Resepi Red Velvet Cake - source Bakerella.com

Ingredients
2 1/2 cups all purpose flour
2 cups sugar
1 Tablespoon cocoa
1 teaspoon salt
1 teaspoon baking soda
2 eggs
1 1/2 cups oil
1 cup buttermilk
1 Tablespoon vinegar
1 teaspoon vanilla
2 oz. red food coloring

Method

Preheat oven to 350 degrees.
Grease and flour two 8 inch cake pans.
Lightly stir eggs in a medium bowl with a wire whisk. Add remaining liquid ingredients and stir together with whisk until blended. Set aside.
Place all the dry ingredients in your mixing bowl and stir together really well with another wire whisk.
Add wet ingredients to the dry ingredients and mix on medium-high for about a minute or until completely combined.
Pour into cake pans and then drop the pans on the counter a few times to release any air bubbles.
Bake for about 30 minutes or until a toothpick inserted comes out clean.
After about ten minutes, remove from pans and cool completely on a wire rack. I also cover in plastic wrap while the cakes cool.
Then make the crème cheese frosting. Spread the coconut kering on top of the cake.

October 25, 2010

Orange cake




Salam

hehehe...malunyer nk tunjuk roper kek orenku yg buruks ini....tapi pepepun dah yellek...da licin da...roper aje tak lawa tapi rasa dia ummmphhhh bangat seh....hahahha....resepi sumber dari my opismate....sukatan pun main agak2, mengikut kehendak hati sendiri....

Oren kek

Butter - 150gm
gul 1/2 cawan
telo - 4 biji
tepung naik sendiri (brand nona) - 1 cawan
kulit oren (diparut) 3 sudu kecik
Jus oren sunkist - 3 sb
kaler kuning sket.


Cara2..

Pukul butter dan gula sampai kembang. Pastu masukkan telur...masukkan tepung, jus dan juga kulit oren...pastu masukkan dalam loyang yang telah dialas ngan aluminium foil. Bakar 45min...suhu 170

Untuk cream

secawan gula icing
2sb butter
3 sb jus orange
kelapa kering

Cara...

Pukul semua (kecuali kelapa) sampai halus mulus. Sapukan pada kek dan tabur kelapa kering...

Siap untuk dihidangkan....yummmyyyy....

August 15, 2010

Blueberry muffin and blueberry cheese cake






lamanyer tk menghapdate blog ku ini....rindu sungguh rasanyer...pasni leh la hapdate selalu yer..so kalo ade ape2 pertanyaan psl resepi, leh la sesapa yg brkenaan tu jengok kt sini...hihihi...tk yah la susah2 call or sms....yer...muffin ni dah lama gak buatnih...sedapppp...skrang serba kek nk boh blueberry...mmng giler blueberry betul sejak 2 menjak nih....hahahah

June 11, 2010

Blueberry Cheese Tart lagi...






2nd attempt....last nite, syukur jadi cantik and sedap...
attached below is the resepi...dapat ni dari dapur Mamafami...mintak izin nk CnP kat sini....TQ kepada mamafami....tart ni marveles sangat...

Sumber Resipi : Mamafami ( Spice n Splendour )

Blueberri cheesetart

Bahan-bahan:
• 250g Philadelphia cream cheese
• 60g sugar - kita letak 25g utk 1/2 resipi
• 20g butter
• 1 egg
• 2 - 3 tablespoons whip cream - kita ganti dgn plain yogurt
• 1-2 tablespoon sunquick - kita ganti dgn jus lemon
Filling of your choice : Mango, Strawberry and Blueberry

Method :

1. Cream the Philadelphia cream cheese, sugar, butter and egg together.
2. Add in whip cream and sunquick and continue beating till smooth.
2. Arrange the tart casings on a tray.
3. Pipe a bit of cream onto the casings. Put a bit of filling on top and cover it with more cream mixture.
4. Put a tiny bit of filling on top of the cream and using a toothpick, just sketch on the filling to create lovely design.
5. Bake in a preheated oven at 180 for 10 - 13 minutes.

THE SHELL
Ingredients :

(A)
• 100g icing sugar
• 200g butter
• 1/4 teaspoon vanilla essence
(B)
• 1 egg
(C)
• 420g flour
• 1 tablespoon milk powder
Method :

1. Beat (A) till soft. Add in B and continue beating till well mixed.
2. Add in (C) to form a soft and smooth dough.
3. Take a bit of dough and press it onto the tart casing.
4. Poke the base with a fork. Bake for 12 minutes or till golden brown. Remove from oven and let it cool. - kita bakar dgn suhu 140 C

Note : Tart shells must be kept in an airtight container

Featured Post

Ho Chi Minh, Vietnam - Day 1

Assalamualaikum... Salam sayang untuk semua readers, Alhamdulillah tak sangka dalam diam ramai jugak yang visit blog ku ini...pageviews...