June 17, 2012

Pasta Carbonara Udang

*****Buongiorno!!***** Wahhh....dah cakap Italia gitu, mentang-mentang pagi ni breakfast Italian Food...yummyy...pasta carbonara udang...errmmm...sedapnya...sesekali ubah selera untuk breakfast, kalau tak asyik nasi lemak, roti canai, mihun goreng...bosan jugak kan..? Syukur pagi ni hujan turun sekejap membasahi bumi, semoga hari ni hari yang ceria dan santai bersama family... Untuk resepi pasta ni, cam biasa la, SH guna Carbonara Mushroom tin biru tu...dah ada mushroom kat dalamnya so tak payah letak mushroom pun tak ape...dah sedap, dah cukup pekat, SH suka kuah yang agak cair sedikit, so cuma tambahkan air sedikit. Cantik shape pasta tu kan? Rebus sehingga lembut dan masukkan sedikit mentega supaya dia tidak melekat each other. Untuk resepi kuahnya, SH dadukan 2 ulas bawang putih, 1/2 biji bawang besar, dan kalau suka pedas, hiris halus cili api. Tumiskan bahan-bahan ni dan SH masukkan jugak sehelai daun basil. Pastu masukkan sos carbonara dan sedikit air, masukkan udang, kalau ada cendawan butang, masukkan cendawan, masak sehingga udang masak dan pekat. Jangan lupa garam, perasa dan SH masukkan juga sedikit serbuk lada putih. Taburkan dengan sedikit parsley flakes semasa menghidang. Sedia untuk di ngappp... Pekena pulak dengan white coffe Ali Cafe...ermmm...recomended white coffee dari SH. Tolong rekomen jer pasal ianya memenuhi citarasa anak tekak SH dan anak2...tak dapat komisyen pun..hehehe... Haa...ni lah dia pasta yang SH guna tu. Harga masih ada lagi kat situ, murah aje harganya kan? Beli kat Bagus Bakery kt sini. ******Arrivederci****** (Italian language got it from Google...hehehe...)

1 comment:

Nieza said...

wahhh sedap ni.pasta carbonara memang my fav.lama dah tak buat:)

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...