April 20, 2010

Puding roti...



taraaaa....salam my sis jac...jadi tak projek puding roti semalam? mesti jadi kan? i pun balik umah, cam tingat2 jer kt resepi puding roti yg i forward kt u tu...so apelagi tnpa melengahkan masa, i pun test power la....hmmm...2 budak itam gelak jer...ape ibu nk buat tu...? hi3...so bile da msak rasa cam tawar la skit...tk manis sngt...so i makan jer ngan sos coklat....hmmmm terangkat bebb...

Sumber resepi asal...tak tahu ambik dari mane...sorry pada tuan empunyer resepi yer...lenkali kena tulis source dia la...

PUDING ROTI

10 kpg roti (tk smpai 10)
500ml susu fresh (dlm 300ml jer kot)
4 sudu besar gula halus (2sb...padan la tk manis)
4 sudu besar butter (ni tk letak)
3 bj telur (2 biji jer)
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar tepung jagung (tk letak)
sedikit kismis dan choc chip

Roti dipotong 4 dan susun ke dlm loyang yg dah disapukan butter.
Masukkan susu, gula, telur, vanila dan tepung jagung ke dalam sebuah bekas dan kacau hingga sebati.
Kalau masih ada butter yg berketul, biarkan aje.. nanti akan cair gak bila dlm proses membakar.
Tuangkan adunan ni ke atas roti yg dah disusun td dan biarkan meresap lebih kurang 10 minit.
Taburkan kismis dan choc chip ke atas roti td. (kalau nk letak kismis dan choc chip ni selapis demi selapis masa menyusun roti pun ok gak.. terpulang la ya)
Bakar puding roti dm oven yg dah dipanaskan (175 -180C) lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.
Sejukkan seketika baru lah di potong dan dihidangkan begitu saja atau dgn aiskrim atau dgn sirap coklat

No comments:

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...