April 13, 2010

Choc chips cookies






Ni first time buat...

Ni projek last wekend, dalam pada tk sihat tu, kuatkan diri gak buat cookies ni...feveret anak2..lagipun bile dah pandai buat sendiri ni, rasa cam cuak jer nk beli kt kedai punyer....hehehe...anyway...resepi ni dpt dari dapur hana's family...tp ade gak yg diubah ikut citarasa sendiri....cuba lah...


Bahan-bahan
• 1 cawan gula- hana tak buh!
• 1 cawan padat gula perang * - tapi hana lbhkan sedikit gula perang
• 1 cawan mentega
• 1 cawan minyak
• 1 telor
• 1 sb susu segar
• 4 cawan tepung gandum
• 1 sk garam *
• 1 sk cream of tartar- hana gune emplex
• 1 sk baking soda
• ½ cawan walnut cincang - hana gune badam cincang
• 2 cawan semisweet chocolate chips
• 1 sk vanilla extract

Cara-cara

1. Pukul gula, mentega, minyak, telor, susu and vanilla hingga sebati.
2. Masukkan bahan2 kering, walnut dan chocolate chips
3. Adunan nampak lembik, sudukan satu sudu kecil ke atas dulang pembakar, tak perlu di gris.
4. Bakar pada suhu 350 ‘F (175’ C) dlm 10-15 minit (bergantung pada jenis oven)
5. Nota * Rasa agak manis, boleh kurangkan gula perang kepada ½ atau ¾ cawan. Jika mentega dah masin kurangkan garam kepada ½ sk.
6. Cookies ini agak peroi, jika suka keras sedikit, lebihkan tepung ikut kesukaan.
7. Walnut boleh diganti dengan kacang jenis lain.

No comments:

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...