April 19, 2010

Roti Paratha telur



First, resepi ni dapat dari dapur kak Nor secubit garam, resepi asal mmng tak tahu dari sape...sorry kepada empunya resepi yer...mmng sedap dan simple sngt nk buat....boleh makan utk dinner or brkfast.....tgk resepi yer...

Bahan:-
• 5 keping frozen plain paratha (jenama Kawan)
• 5 biji telor - dipukul sedikit
• sedikit daun bawang - hiris halus (ni tk letak, tk de)
• 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
• sedikit lada sulah
• garam secukup rasa
• sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha (tk guna minyak pun, grng cm tu jer)
• beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)


Cara-Cara:-

1. Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
2. Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
3. Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
4. Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
5. Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam.


P/s kitaorang makan ngan sardin smbal jer....very nice....

No comments:

Featured Post

Juadah2 Syawal 2017

Assalamualaikum  Syawal 2017 sudah berlalu pergi meninggalkan kita. Semoga dipanjangkan usia untuk dipertemukan Ramadan dan Syawal 2018...