April 22, 2010

Puding karamel



Salam....hmmmmm lamenyer tak buat puding karamel ni.......rindunyer nk makan tapi skrang sejak pengukus dah digantung kt dinding, tu yg lazyyyy sangat....las nite...tgk semua bahan2 ade...pelagi....rajin la kaki tangan aku ni mengorak langkah.....senang sngt nk buat ni.......

bahan2..

sediakan pengukus
gula - 1 cawan
air- 1 cawan
telur - 4 biji
tepung jagung - 1sb
susu sejat - 1 tin
esen vanilla - 1 sk

cara..
masak gula dalam kuali smpai cair dan kekuning-kuningan...(karamel)
bila dah cair tuang air dlm karamel tu,...proses ni akan membuatkan gula tadi tu brketul skit but don worry...masak jer smpai gula tu cair dan warna dia kuning skit lagi

den pada masa yg sama, beat telur, masukkan esen vanila, masukkan tepung jagung and lebur jer susu sejat dalam tu...bila gula tadi dah masak, tuang la dalam adunan telur tadi tu...

den leh la tuang dalam loyang yg disukai...den masukkan dalam pengukus yg telah dipanaskan atas dapur...kukus la sesuka hati smpai masak...

Selamat mencuba dan selamat beramal!

No comments:

Featured Post

Juadah2 Syawal 2017

Assalamualaikum  Syawal 2017 sudah berlalu pergi meninggalkan kita. Semoga dipanjangkan usia untuk dipertemukan Ramadan dan Syawal 2018...