December 4, 2013

Melaka dan Johor

Assalamualaikum...

Lamanya tak mengarang panjang2...blog SH cam dah tak wujud jer...sign up pun jarang2...bukak tengok pun kadang2...kejam2....
Mungkin takde modal nak bercerita, (lebih baik diam dari omong kosong) nak sembang pasal masakan, dapur pun dah lama tak berasap...hahaha...(dasar ibu mithali), nak sembang pasal baking, oven pun dah lama tak membakar...business dah tutup secara tidak rasmi tetapi rasmi pada aku...(camane tu)...

Melaka destinasi bersama 2 anak bujang tersayang pada 8-9 Nov lepas. Dah beberapa kali ke negeri ini, dah tak leh bilang ngan jari, dah lupa, tak pernah puas ke sini, Negeri bersejarah yang best.

Gerak dari rumah seawal jam 8 pagi. Sampai saje di Bandar Hilir terus parkir kereta di sebelah balai polis berdekatan dengan Muzium Samudera. Terus ke deretan kedai cenderamata di hadapan Muzium Samudera dan isi perut yang berkeroncong lagu dondang sayang. Breakfast cum lunch (lauk ikan merah asam pedas tapi sayang kurang 'kaw' asam pedasnya)...tapi cukup mengenyangkan..(kes lapar yang amat).

Pastu jom jalan2 cum brisk walking...

 Sungai Melaka..


Cruise Sg Melaka, pepagi memang tak ramai orang, tapi plan nak cruise di malam hari la konon...nak tengok lampu2 neon sepanjang sungai tapi lain pulak jadinya...tengok orang Q nak dekat 1km so batalkan niat nak bercruise...ada alasan untuk ke Melaka lagi...
Tumpang lalu, nak ambik gamba jer yer...tak masuk pasal dah masuk dulu...cukup cukup sudah sekali jer...



Istana Kesultanan Melaka...haaa...sini kitaorang masuk. Penuh dengan rombongan budak sekolah. Takper la sesekali rasa diri cam cikgu bawak rombongan...hahaha...
 Kaki yang tak penat berjalan...3 of us...



Pics from google (hujan tak dapat snap)

....tapi kaki itu tetap tahu erti penat dan limit dia, terutamanya siibu yang dah 4 series ini...so nak hilangkan penat, terus check in hotel yang dah dibooked sehari sebelum ke Melaka. Syaz Meridien yang mengadap Selat Melaka tapi sayang kawasan pantai dipagar. Mungkin kerana ada construction going on kat Pantai. Overall hotel ni OK and recommended sangat2 utk low cost Traveller cam saya ni...Cost per night stay RM165. Jarak hotel ni dekat sangat dengan town, dalam 5 minit jer (berkereta) untuk ke Menara Taming Sari dan kawasan sewaktu dengannya. Best...

1 double bed and 1 single bed.

Bilik air pun bersih jer...

Aktiviti malam diteruskan dengan meround Bandar Hilir lagi. Hajat nak naik cruise tak kesampaian....ambik gambar sungai Melaka di waktu malam tapi dengan camera HP sahaja. Semua gambar dengan camera HP cap S4..hehe...aktiviti wajib di Melaka, berjalan2 di Jonker Walk...anak2 bujang yang excited terlebih, borong baju beberapa helai di sini....

Image from Google.

Penat berjalan, terus balik hotel. Sibujang berdua keluar balik ke uptown. Siibu tertidur kepenatan...

 
Esok harinya hujan masih lagi membasahi bumi Melaka. Pukul 9 lebih check out dan breakfast di Mydin. Sedang menjamu selera,  siabang lak melontarkan idea ajak ke JB. Ibu on aje la...patut semalam tu ke JB dulu, pastu baru singgah Melaka...semuanya last minit plan, nak buat camane....destinasinya ke Johor Premium Outlet. Siadik memborong baju dan seluar untuk masuk belajar nanti. Siabang pun sama untuk dipakai masa praktikal nanti, siibu tengok aje ler...rembat 1 wristlet Carlo Rino for my sis birthday gift...

Alhamdulillah...bertolak balik 3pm sampai umah 7pm. Short gateway tapi seronok bersama anak2...spend quality time together.
 
 

No comments:

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...