December 10, 2013

Desa Dairy Farm, Mesilau, Kundasang

Assalamualaikum...

Letih dan lelah dah hilang, so jom kita jalan2...time tu dah agak lewat, gamble jer pergi sini, ngam2 kitaorang smpai kat pondok tiket tu setengah jam jer lagi nak tutup. Lega dan gembiranya hati bukan kepalang...tapi cuaca sebelah petang agak berkabus, tak dapat menikmati pemandangan yang cantik waktu ni...entrance fees -rm4 per head.
 
Ladang Desa Dairy ni memang destinasi popular di kundasang. Kalau dah sampai kundasang rugi kalau tak melawat lembu2 yang comel dan gebus di sini. Bayangkan juga anda berada di ladang tenusu New Zealand, fefeeling sesekali ape salahnya...hehe..
 
Jalan masuk ke Desa Dairy ni agak teruk, berbatu2 besar kecil dan tajam, silap haribulan boleh pancit tayar. Lori lalu lalang ke tempat construction di dalam tu..tu jer yang spoilkan mood nak ke sini, kalau ikut hati nak pergi lagi pada keesokan harinya tapi takut sangat nak ligan siviva tu, dah la kete lowered amat, asyik bergesel dengan jalan jer...pengalaman betul..

Menoleh ke arah jalan yang bakal dilalui ke Desa Dairy Farm...(kalau dapat ligan kete depan tu kan best...leh lasak skit...)

Jalan masuk ke DDF...jalan berbatu dan berdebu...bawak kete 20km/h sambil menikmati pemandangan yang berkabus...kalau ada kete yang nak laju sangat tu, bagi jer laluan kat dia...

 Dropkan anak bujang kat sini..depa nak ambik gamba lembus tu...so kasi can la...
Adalah jugak dia ni ha....walaupun tak banyak sangat berkeliaran, boleh la...asalkan ada watak utama ni dalam cerita ini...
 Watak no 2...Fresh milk ni jangan lupa beli yer....terbaik dan segar dari ladang...

Masuk dalam ni beli susu dan gak fridge magnet. Takleh duduk lama2 nanti semua benda nak diborong..


Kalau cuaca bagus leh nampak Gunung kinabalu...kalau datang pagi best la kot,  lembus yang dilepaskan lebih banyak berkeliaran memagut rumput di padang...haha...
 
Dah puas melihat sekeliling dengan udara yang sedikit tercemar dengan perfume semulajadi lembus, time to gerak back to KPR. Hari pun dah senja, terpikir nak dinner ape malam ni yer...
Singgah KFC kat pekan Kundasang, borong KFC barang seketoi dua...hahaha...malas nak explore pekan mencari makanan lain...tu jer yang mudah, fast food.
Adventure betul turun tangga ni nak ke bilik kami. Kesian mok...laluan menurun bukit tu lebih ok tapi saje nak lalu sini...
Watak no 2 yang menang dalam cerita ini....lazat dan berkhasiat. Tak cukup sekotak sorang...

to b continue...sabah bah...

2 comments:

Zilla said...

memang teringin sangat nak singgah di sini tapi sampai la ne hajat tak kesampaian huhuhu

SH said...

InsyaAllah...mungkin 1 hari..

Featured Post

Juadah2 Syawal 2017

Assalamualaikum  Syawal 2017 sudah berlalu pergi meninggalkan kita. Semoga dipanjangkan usia untuk dipertemukan Ramadan dan Syawal 2018...