December 6, 2013

KUL-BKI (Sabah bah)

Assalamualaikum...

Trip ke Kota Kinabalu, Sabah pada 16 Nov-19 Nov. Tak terlintas di hati nak bercuti lagi tapi ajakan anak2 yang beria mahu ke Sabah setelah menonton Munir dan Diana Amir (TV Alhijrah) mendaki gunung Kinabalu. Cair gak hati ibu ni, bukan selalu pun dapat bercuti dan bersama anak2 (waktu untuk berkumpul begitu hanya pada cuti sem sahaja)..tambah2 lagi siadik yang akan masuk belajar pada 26 Nov. Trip ini juga bagi menggantikan plan trip ke Langkawi yang terpaksa dibatalkan atas sebab2 tertentu. Bila kata putus dicapai, bonda dari kampung akan datang ke KL pada 14 Nov...ooohh cantik sangat...first thing, tempah belon dulu untuk ke sana, so flight ditempah dengan bonda tercinta sekali...4 of us...
 
Bila dah plan last minute, mane tak kelam kelibut jadinya siibu ni..nak mencari info pasal hotel (booking 2 hari sebelum ke sana), pasal kereta sewa, pasal tempat2 menarik nak pergi, serba serbi la...semuanya last minute dalam masa seminggu jer study pasal Sabah. Maklumat dah tentu di hujung jari sahaja. Syukur semuanya berjalan lancar dan hotel yang diidamkan pun masih lagi ada kosong. Intenary semua buat sendiri dan berpandukan sedikit info dari blog2 travellers yang dibaca.

Ini kali ke 2 ke Negeri di bawah Bayu, pertama masa join office trip pada tahun 1998 dahulu...hahaha...lama betul tu, semuanya dah samar2...KK mesti dah banyak berubah..tapi akan kami cuba terjah bah...

Awan nano di ruang udara Sabah. Flight seawal 6.45am dan selamat mendarat pada pukul 9.20am...Cuaca cantik...subhanallah...
Pulau ape ntah ni, siadik yang snap gamba ni pasal dia duk tepi tingkap.

Selamat mendarat di KKIA, terus sms En Shahril empunya kereta yang telah ditempah untuk 3 hari. Mana dapat info pasal En Shahril ni? Bila digoogle, nama En shahril ni begitu popular dikalangan bloggers yang dah ke Sabah. So tanpa berfikir panjang terus jer SMS dan begitu cepat dapat jawapan dari dia. Cuma bagi nama penuh, waktu ketibaan. Urusan mudah yang amat, En Shahril cuma ambik gambar ic dan lesen menggunakan hp dia, pastu bayar dan kemudian serah kereta. Tak perlu sign menyain bagai. Ambik kereta, minyak masih lagi ada half tank (kami pulang kereta dengan half tank jugak)..

Trip ni memang redah kasi pecah jer...hahaha...semuanya mengharap pertolongan GPS hp...80% bergantung kepada Gps Hp..so kena makesure power bank pun penuh dengan power.

Rumah Terbalik,Tamparuli

First stop on the way to Kundasang. Rumah terbalik yang agak unik tapi tak menarik minat nak masuk ke dalam. Entrance fees - RM10 per person so ambik gambar dari luar sudah memadai. Tujuan singgah yang utama mesti lah nak mengisi perut yang dah lapar yg amat. Kami brunch di Mango Garden Restaurant. Layanan bagus, kedai bersih dan harga cam KL la lebih kurang.

 Rumah terbalik dari luar.
 Kancil terbalik. Sikbaik tak pening sang kancil tu...
 Mango Garden ni sebelah rumah terbalik.

Nasi goreng kampung Sabah...rm8. Ni jer yang sempat disnap. Total makan untuk 4 RM54.

Perut dah kenyang kami pun bergerak ke Kundasang. Pemanduan yang akan mencabar dengan keadaan jalan yang mendaki dan menurun bukit, berselekoh tajam. Jalan agak sibuk dan sesekali terpaksa mengekor lori yang memanjat bukit. Semakin menghampiri Kundasang, semakin dingin dan nyaman udaranya...singgah di Kinabalu Park seketika...fees masuk rm4 per person. View Gunung Kinabalu tidak kelihatan kerana dilitupi kabus. Masing2 dah penat so jom kita check in...

Kinabalu Pine Resort, Kundasang.

Kali ke 2 di daerah ini. Tak sangka dapat jejaki buat kali ke 2...alhamdulillah...tahun 1998 ikut office trip, masa tu stay kat Perkasa Hotel, Kundasang. Hotel ni cuma 100m dari KPR. So ubah selera ke Resort yang menjadi idaman sejak dari Semenanjung lagi. Last minit booking so yang ada cuma Standard Room dengan harga Rm210 per night. Ok la...grab aje la...untuk semalaman aje pun...janji impian terlaksana...haha...

Jom layan KPR.

 Jalan masuk ke KPR. Reception di situ..
 
Salah satu blok bilik di KPR. Kami dapat block D, terpaksa menuruni bukit atau menuruni anak tangga dari blok atas tu. Walaupun berada agak ke bawah, tapi tetap dapat menikmati view Gunung Kinabalu yang superb. Indah sungguh kejadian Alam...Subhanallah... Tangga dari atas untuk turun ke bilik kami.
 Blok D


Katil queen...boleh request extra blanket. Diorang tak kedekut, dapat 2 extra blanket. Suasana malam yang riuh rendah dengan suara guest. Kitaorang jer melepak dalam bilik berselimut kesejukan.
 Lupa nak buat lawatan sambil belajar ke rumah rabbit ni....
Pilihan ke 2, dari Reception, menuruni jalan ini untuk ke Blok D...turun ok, naik tercungap2 sudah semestinya..
Rumah orang kampung yang mengadap blok kami.
 Jalan masuk ke KPR.

 Masing2 sibuk dengan hp. View point KPR. Petang yang berkabus...
Siabang dan siadik..
View Mount Kinabalu dari KPR. Waktu ni pagi dalam pukul 8 camtu so boleh nampak Gunung Kinabalu dengan jelas sebelum dilitupi kabus. So nice view...subhanallah...
 View from KPR
 View from KPR

 View from our room.
Bunga2 mekar di KPR...tapi jangan cuba untuk memetiknya, kerana ianya telah disembur racun (amaran dari KPR)...
Jalan utama ke Ranau dan Sandakan...pagi Ahad yang agak lengang...
 
Bersambung untuk aktiviti seterusnya di Kundasang..
 












No comments:

Featured Post

Juadah2 Syawal 2017

Assalamualaikum  Syawal 2017 sudah berlalu pergi meninggalkan kita. Semoga dipanjangkan usia untuk dipertemukan Ramadan dan Syawal 2018...