April 17, 2011

Seri Muka Durian


rupa lepas siap dikukus..

Assalamualaikum...

Dah lama nk buat seri muka durian ni...terliur sangat bila tengok seri muka ni kt blog Rima...mintak izin menyalin resepi yer...TQ!..sedappppp sangatt....bangun aje terus ku godek2 kan semua bahan...smua dah mmng ade, siap lebur jer dalam blender....tapi tang tepung tu, rasa cam skit sangat aku letak, tu yg lembik skit adunan atas tu...dah jadi cam makan serawa durian dengan pulut jer....kaler pun lebih kurang kaler serawa...tapi ok la....ciksu pun suka makan bila bawak 5 ketoi, abis gak 2 ketoi dia makan....bila ditanya sedap ker...ok la...aku lapo nih.....hahhaha...kuang asam....


rupa pas bedah siasat

Sementara raja buah masih lagi bermusim ni, insyaAllah nak buat lagi nanti...nak lebihkan tepung dan juga tepung jagung...pastu kaler nak kena kuning lebih sikit....taste dia mmng marveles...manis pun ala kadar aje...hmmmmm....puas ati lah....berseri-seri la muka pas makan nih...hehehe...

Seri muka durian

Bahan-bahan Lapisan Bawah
250g beras pulut - rendam 1jam dan toskan
1/2 sk garam
170ml santan cair
Daun pandan simpul
1/2sk gula - rima tambah

Cara-cara
Sediakan periuk kukusan dan panaskan air. Satukan semua bahan diatas dan gaul sebati. Kemudian kukus lebih kurang 30-35min atau sehingga pulut masak. Keluarkan daun pandan. Masukkan pulut ke dalam loyang yang di alas dengan daun pisang@plastik wrap supaya mudah dikeluarkan. Tekan padat. Ketepikan sebentar.

Bahan-bahan Lapisan Atas
150g isi durian
125g gula
3 biji telur ~ anggaran 30 gm setiap satu
35g tepung gandum
10g tepung jagung
375ml santan pekat
secubit garam
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara
Blend isi durian dengan sukatan air sehingga hancur sebati. Ketepikan.
Satukan telur, gula, tepung, santan, garam dan pewarna. Blend semua sebati.Kemudian tapis ke dalam periuk.
Campurkan isi durian tadi. Dan masak sekejap menggunakan api kecil sehingga agak pekat. tak perlu sampai mendidih. Curahkan adunan ke dalam loyang pulut tadi.
Kukus lebih kurang 30-40min atau sehingga masak. Pastikan tutup pengukus dilapik dengan kain agar air tidak menitik atas kuih.
Tunggu benar2 sejuk baru dipotong.

1 comment:

Nieza said...

sedap kuih seri muka ni...nieza pun dh buat lain dr yg lain..:)

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...