April 24, 2011

Kuih Bakar Labu



Assalamualaikum w.b.t

Inilah hidangan minum petang utk ptng Ahad yang damai ini...orng sibuk masak lunch aku sibuk menggodek kuih bakar nih...ini kes nk habiskan labu yg dibuat sayur lemak smlam...ternampak resepi ni kt blog CMG, rasa terliur gak nk merasa, camane ruper kuih bakar labu ni....



Sedap..lemak2 manis gitu...tk manis sangat, kurangkan gula skit dan santan pakai 200ml jer...300ml lagi air...tepung 200gm, gula 150gm, telo 4 biji, labu (pumpkin)- rebus dan lenyek, garam dan esen vanilla....blender semua bahan dan tapiskan ke dalam labu yg telah dilenyek tadi. Kacau sebati dan tuang ke dalam loyang yang telah disapu butter...kalo suka bijan nk tabur bijan pun leh gak...tk jadi masalah yer..bakar slama 45min...dah siap, tunggu sejuk, pastu leh la potong dan hidangkan...Alhamdulillah...kenyang...



satu loyang ni dapat banyak sangat..tk mampu nak dihabiskan oleh kami bertiga...pasal tu kuih2 camni susah sikit aku nak buat selalu...hehhe...prefer beli aje 40 sen seketoi...tp kuih bakar labu ni lain sikit, mane ade jual kat mana2...susah nak dapat...yer dak...? dah buat tu, makan aje la yer...

1 comment:

Nieza said...

sedapnya...lama tk mkn ni..

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...