February 17, 2011

Tiramisu



bahan2 yg diperlukan



gelas dessert ade 2 jerkk...hehehhe...lum smpat nk tmbah koleksi lagih...





close-up after post mortem...mmng yummy...bwak kt opis, kawan2 smua kata sedap...siap oder lagi...hehehh

السلام عليكم

Alhamdulillah..syukur dapat gak buat Tiramisu yg diidamkan nk buat sejak drama Tiramisu bermula smpai la dah abis drama tu....buatnyer senang sangat, ingredients tk banyak (sila rujuk gambo), tapi ingredients mahal skit la....whipping cream tu rm6.20 (250ml), tartura cream cheese (250gm)-rm6.00 dan biskut finger lady tu rm9.30...hehehe...siap ngan harga sekali u...For your info my sis, Jac. so dpt la 2 cwn tu, dan satu lagi masukkan dalam bekas square..ok la...lebih dari cukup utk kami bertiga....

oh yer...alang2 masuk n3 pasal kek, ade la sorang silent reader blog aku ni (ofismate) tanya aku, u ni slalu buat kek jer, tk takut ker syik makan manis2 jer?...ahahha....nk trgelak pun ade, terharu pun ade psl ade gak member yg prihatin...tp FYI, tk bermakna aku buat kek aku 'ngap' tk henggat....leh control lagi...insyaAllah..maner yg baik, mane yg tk baik...kadang aku buat tu bkn nk mkn sngt tapi saje nk test power and excited wanna see the result...dan 1 more thing, beruntung kalo jadi neighbour i tau...slalu leh dpt mkn kek free..hehehe..nyway...thnks a lot atas keprihatinanmu....

Ok...utk sesapa yg nk cuba buat Tiramisu, sila la...tk nyesal buat....sedapppppp sangat....1/2 hour b4 makan Tiramisu makan la garlic oil 2 bijik atau pastu mkn la bubur oats, atau minum teh natural Clenx Tea...elok utk buang lemak2 gituh...

ni resepinyer..

Bahan-bahan

.2 packet biskut lady's finger
•250ml whipping cream
•250gm cream cheese
•1/2 cawan gula halus
•1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
•1 sudu makan serbuk nescafe
•serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara

1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4. celupkan sekejap biskut ladyfinger
5. susun dalam bekas
6. then sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut
7. Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td. sejukkan...
9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...enak skali dimakan sejuk2...cam mkn aiskrim gitu...

1 comment:

Nieza said...

Assalam SH...wah sedapnya tiramisu ni...nieza teringin nk buat tapi tak ada pula biskut tu...hmm..byk menu best2 dh kat sini..lately ni tak sempat nk bw...hari ni baru ok skit.

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...