October 19, 2012

Tart Shell (Crust)

Assalamualaikum w.r.t

Salam pagi Jumaat yang penuh berkat dan rahmat. Syukur dengan segala kurniaan Allah..

Projek malam tadi, tart shell untuk projek esok. Bila dah siap crust ni rasa lega sangat, InsyaAllah esok boleh continue projek untuk piping filling kat dalamnya....kerja jadi mudah dan cepat...


Banyak gak dapat, berbagai saiz dan bentuk. Corak pun lain tapi rasa tetap sama....untuk crust ni, SH stick to 1 resepi dari dulu...kalau sesapa nak buat, resepi kat bawah....TQ kepada empunya resepi.


TART SHELL (Sumber Resipi : Mamafami ( Spice n Splendour )
Ingredients :

(A)
  • 100g icing sugar
  • 200g butter
  • 1/4 teaspoon vanilla essence
(B)
  • 1 egg
(C)
  • 420g flour
  • 1 tablespoon milk powder
Method :

1. Beat (A) till soft. Add in B and continue beating till well mixed.
2. Add in (C) to form a soft and smooth dough.
3. Take a bit of dough and press it onto the tart casing.
4. Poke the base with a fork. Bake for 12 minutes or till golden brown. Remove from oven and let it cool. -
kita bakar dgn suhu 140 C

Note : Tart shells must be kept in an airtight container







1 comment:

Acik Erna said...

Assalam SH..rajin nya buat banyak2..acik pernah juga cuba buat.tapi tak tahan duduk lama2..tu yang nak beli aje tu

Featured Post

Juadah2 Syawal 2017

Assalamualaikum  Syawal 2017 sudah berlalu pergi meninggalkan kita. Semoga dipanjangkan usia untuk dipertemukan Ramadan dan Syawal 2018...