October 4, 2012

Fruits Tart


Assalamualaikum w.b.t

Wahhhh....'kalerpul' gitu...pilih...pilih...2 singgit...2 singgit...;p...ni la menu tuan rumah untuk potluck kat office hari ni. Selama 3 hari ni kami ber'potluck' dan hari ini tiba giliran tuan rumah untuk buat dessert. Mula-mula plan nak buat dessert dan bawak buah, sekali terpikir why not dessert dan buah tu digabungkan sekali...2 in 1...so terhasil la fruits tart ni....bijak tak...bijak tak...? ngeee....


Yang besar dapat sebijik sorang jer yer...nak menyiapkan crust dengan filling tu ambik masa ok...? Penat menggentel crust tu sambil mata melayan masterchef, camane nak siap dengan cepat..

 Comei tak saya...?
Ni mini tartlets...mereka sangat kiut dan berwarna-warni kan...? (perasaan kejap)...Jual 2 singgit mesti berebut orang beli nih...hahaha...
Dah siap dipacking. Yang besar letak kat dalam casing dia tu...nanti berebut pulak kang...kena siap bahagi-bahagikan....

Sesiapa yan berminat nak buat sendiri, resepi di bawah yer...
Dipetik daripada blog mama fami...TQ kepada empunya resepi

FRUIT TARTLET
Souce : Chef Alex Goh

THE SHELL
Ingredients :

(A)
200g butter
100g icing sugar
1/4 teaspoon vanilla essence

(B)
1 egg

(C)
420g flour
1 tablespoon milk powder

Method :

1. Beat (A) till soft. Add in B and continue beating till well mixed.
2. Add in (C) to form a soft and smooth dough.
3. Take a bit of dough and press it onto the tart casing.
4. Poke the base with a fork. Bake for 12 minutes or till golden brown. Remove from oven and let it cool.

Note : Tart shells must be kept in an airtight container.

CUSTARD FILLING
Source : Rinn

Ingredients :

2 tablespoons flour
2 tablespoons custard powder or cornflour (I used cornflour)
8 tablespoons sugar
2 cups (500ml) fresh milk
2 eggs
2 tablespoons butter

Method :

1. Mix flour and custard powder/cornflour in a pot and add 2 tablespoons fresh milk. Stir to mix.
2. Add in egg and mix.
3. Add in balance of the milk.
4. Cook on low fire and stir continuously till the mixture is smooth and not lumpy.
5. Once the mixture thickens and shiny, it's ready. Remove from fire and allow to cool. Ready to use

1 comment:

Acik Erna said...

sedapnya..kegemaran seisi rumah acik ni

Featured Post

Juadah2 Syawal 2017

Assalamualaikum  Syawal 2017 sudah berlalu pergi meninggalkan kita. Semoga dipanjangkan usia untuk dipertemukan Ramadan dan Syawal 2018...