January 19, 2012

che' mek molek, che' mek comei...


Assalamualaikum...

Hi alls...hari ni SH masak bekfast yang special dari negeri Ganu. hehehehe...kuih tradisional yang tak jemu2 untuk dimakan. Kuih che' mek molek, che' mek comei dan yang sewaktu dengannya...janji yang molek2 saje untuk kuih ni...walaupun rupa yang kubuat ni tak berapa nak molek, ada kecik, ada besor...biasalah mood tukang masak di pagi hari...mood yang ngantuk, bila dah ngantuk, tu yang datang mood yang kurang ghajen...kannnn??


Sedap dan senang nak buat...SH main belasah jer sukatan tepung dan keledek tu...tak ikut sangat resepi...main taram jer...bila dah jadi sedapppp...lembut dan rasa keledek dia, tk de la keras kejung rasa tepung jer..

Bahan-bahan
3 biji ubi keledek
2 cawan gandum-tambah atau kurang sekiranya perlu
Inti : gula secukupnya

Cara-cara Ubi direbus hingga lembut dan dikupas. Lenyek hingga betul2 lumat (semasa tengah panas2 lagi) dan dicampurkan dgn gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh. Bulatkan doh kecil2 menjadi bebola. Kemudian doh tadi dileperkan dgn tangan,kalau melekat taburkan sedikit gandum ditangan ataupun minyak masak, kemudian letakkan sedikit gula di tengah dan bentukkan menjadi bujur. Setelah itu bolehlah digorengkan didalam kuali yang berisi minyak yang panas.

No comments:

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...