August 9, 2011

Cucur udang


Assalamualaikum...

Salam Ramadhan yg ke 10. Sekejap jer masa berlalu kan..? Semangat nk raya mesti dah berkobar-kobar kan? Pastinya persiapan raya gempak habis tu...dari kirim kad raya, baju raya, kuih raya, duit raya...ermmm...seronok kan...bertambah seronok pada staff2 kerajaan, dapat bonus u....tahniah!! bak kata my sis fadzilah, rezeki untuk semua, yer lar..aku pun merasa gak tempias nya...psl mereka ni order kukis raya denganku...wakaka...haaa...rasa cam lega la sangat, semalam siap semua 150 keping kad raya bos...tunggu bos sign dan post jer...syukur...Allah memberi kesihatan yang baik dan memudahkan segala urusan...

Ok...bercakap pasal cucur udang (pls refer above pic), hehee...itu la rupanya cucur udang pada percubaan pertama. hahaha...lawak betul...tak menjadi dia...bila adunan tu diletakkan dalam senduk, melekat plak dia...pastu aku dah give up, terus aku tuang goreng cam goreng cekodok biasa...so ianya tidak la berupa cucur udang...tapi dah rupa cam lempeng udang...tapi rasanya tetap sedap...rangup2 gitu....anak2 ske sangat tapi diorang ni kalo tak tanya...tk reti nak bagi komen...(erkkk...atau pujian)...hik2...bila tanya baru nak cakap...ermm sedap la bu...tk cukup la...bla..bla...biasa la, budak2 ni janji perut mereka kenyang...maklum seharian berpuasa....kena plak yang siadik tu, dari dulu smpai sekarang tak bangun sahur....kejut la camane pun...bangun la, minum air ker...makan kurma ker....tetap tak nak dia...



dan...taraaa...ini rupa cucur udang pada percubaan ke 2 semalam. Ni kes tak puas hati nyer pasal dan request dari anak2 suruh buat lagi. Alhamdulillah...kali ni buat dengan lebih berhati-hati, tekun dan sabar...syukur...menjadi dengan elok. Siadik turun ke gelanggang gak...dah rasa cam bersilat plak di dapur yang sekangkang keraku itu...apa taknya...udang tu bila dah diletakkan keatas adunan tu, masuk jer lam minyak panas tu terus dia meletup2...mane tak bersilat dan melompat....sayang kulit oooo...kena minyak panas tak pasal2 berparut lak kang....hehehe....

So hasilnya amatlah mengembirakan hati dan mengenyangkan perut. Makan seketui pun dah cukup....tapi rasa yang lempeng udang tu lagi sedap...rangup gitu...tk per la...belajar dari kesilapan dan dapat menikmati makanan hasil air tangan sendiri, itu sudah cukup memberi kepuasan.

Ok...untuk kak nor secubit garam. tq for the recipe...nk copy paste kat sini plak...mintak izin yer...

CUCUR UDANG
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 bj telur
1 sudu teh yis (mjauripan)
1 bj bawang besar ~ didadukan
daun saderi/daun bawang/kucai
taugeh
sedikit kunyit ~ nak kasi cucur kaler kuning
1 sudu teh garam
minyak utk menggoreng
# udang ~ mengikut bilangan berapa bj cucur yg dihasilkan

Cara:
Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Perap sehingga adunan naik sket (dlm 1/2 jam).
Panaskan minyak dlm kuali. Minyak kena lebih ya..
Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas.
Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak seekor udang sambil tekan2 sket (lap kering udang supaya masa menggoreng udang tidak meletup)
Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk.
Goyang2kan sedikit senduk atau kuis jer dgn sudu atau lidi/chopstick supaya ia lekang dr senduk.
Hidangkan dgn sos cili kegemaran atau boleh cucah dgn Sos Cili homemade ni.

No comments:

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...