August 16, 2011

Bronokku yang enak



kuih beronok manis bergula
enak dimakan ngak terkira
rutin hidup telah bermula
rabok mata dok soh kira..hihihi


Assalamualaikum...hehehe...itulah email pantun yg kuterima dari my sis Jac kat Ganu sinun pada pagi2 arini...

rutin hidup telah bermula
nak buat camane hadap aje ler
kalo tak, nak makan ape
rabok mate, tu dugaan belake...


hehehehe...berpantun lak kiter yer...

tu la rupa bronok ambe
memang sedap anakanda suka
tapi sayang lembik la plak dia
ceduk ngan sudu, kuis2 jer kat kelapa


amacam...?

aritu mintak resepi bronok
dah buat ke belum wahai adinda
buat sendiri leh makan sapa senok
mesti abang bertambah suka...


hehehe...ok la...chow cincau....nk buat kerja lak ni...

Bahan-Bahan:

2 cawan biji sagu
1 1/2 cawan gula
3 sudu besar pewarna merah
2 cawan air
Kelapa parut ambil yang putihnya saja
Secubit garam
Perisa pandan

Cara membuat:

1. Basuh sagu dan sejatkan. Masukkan ke dalam periuk bersama 2 cawan air.
2. Masukkan gula dan perisa pandan menggunakan api yang perlahan kerana sagu mudah melekat pada periuk jika api besar. Kacau tanpa henti hingga ia menjadi pekat.
3. Kacau sehingga sagu kelihatan berkilat.Jika terlalu keras hingga sukar nak kacau,tambah air sedikit dan kacau lagi. Tutupkan api.
4. Tuang ke dalam bekas dan sejukkan.Potong mengikut citarasa. Gaulkan kuih dengan kelapa parut yang telah digaul garam.

No comments:

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...