March 10, 2017

Cerita ceriti buat Passport Malaysia

Assalamualaikum...

Saje la nak share pengalaman buat passport. Ahad lepas, 5 March pergi buat passport kat Jabatan Imigresen Kelana Jaya. Mula2 survey jugak la mana tempat yang lebih cepat dan tak ramai sangat orang pada hari minggu. Ada yang suruh gi UTC Pudu la, UTC Sentul la, Putrajaya la...last2 semua tolak tepi, tak nak pening2, decide terus ke Kelana Jaya, ikut hiway tak sampai 10 minit pun dari rumah.

Punya la gigih lepas solat subuh terus gerak ke sini. Sampai sini around pukol 6.45 camtu. Tengok Q, OK la tidak la panjang sangat, nampak dalam 20 lebih orang camtu. Bila nampak ada yang parking kat tepi jalan, so aku pun ikut la join sekali. Dalam hati tu kata, hari ni hari minggu mesti takde saman menyaman ni kot...hehee...
(alhamdulillah...selamat, tapi mungkin juga kerana pagi tu hujan rahmat turun dengan lebatnya, dengan kilat dan guruh lagi)

Brader ni patut Q depan kitaorang, kepenatan agaknya dia pergi duduk situ. Tempat dia, dia suruh helmet yang Q 

Masih gelap gulita lagi kan. Kitaorang Q kat tiang besar tu. Masa ni anak bujang Q, ibu g duduk bersenang lenang...haha


Masih gelap lagi, Line bertambah panjang...nak menunggu pukol 8am, letih gak tu...aku relax lepak atas tangga
Jam 8am, diorang bukak pintu, hah lega. Dapat la no 26, sibujang no 27. Memang pantas dan cekap lah, sorang customer tak sampai 5 minit kot. Kaunter bukak kalau tak silap 4 kaunter je. 
Oh yer, masa kat rumah, melilau gak la mencari tudung warna hitam bcos setahu aku nak buat passport kena pakai tudung hitam (tahun 2015 pernah tgk kat Imigresen Shah Alam) tapi sekarang tak kisah dah tudung warna apa pun boleh....penat jer mencari tudung hitam (tudung hitam memang x suka). Yang lelakinya pulak,  Ok jer pakai round neck tshirt, tak perlu sarung kot bagai. Mana taknya bila dapat passport, usahkan nak nampak leher baju, tengkuk pun sikit aje nampak, Memang gabak muka aje kat passport tu.


Masa tengah2 Q tu, makcik guard sorang ni akan datang dan bahagi-bahagikan form ni. Saat ni la gunanya pen sentiasa ada dalam handbag. Tak perlu sibuk nak meminjam orang punya.
Isikan siap2, kepilkan sekali dengan IC dan kalau nak renew sekalikan dengan passport lama.

Tak sampai 5 minit pun, cop jari kanan, ambik gambar, cop jari kat form, pastu sekali lagi kat pengimbas cap jari tu, then tunggu no dipanggil untuk membuat bayaran. RM200 jumlahnya yer dan dipagi itu terbang la RM400. Nasib siadik dah ada passport, kalau tak..ermmmm...dah bayar ambik resit dan tunggu la dalam masa sejam untuk collect Passport anda.

Sementara tunggu sejam tu kitaorang masuk kedai makan isi perut dulu. Dah dekat2 sejam baru kami masuk, rupanya kami lambat sikit, passport kami dah siap lama pun. Pasal tu la kami tengok yang Q belakang dah berlenggang jalan ke kereta, rupanya diaorang tak tunggu sejam pun baru masuk, pandai kan..hehehe...

Lama berdiri depan kaunter collect tu, baru la staff tu call, sapa pegang resit 102, 103, passport dah siap. Passport siap, petang nanti boleh la terbang, katanya....humakkk aiii...aku ni buat passport jer dulu dan terbangnya bila pun entahlah....InsyaAllahhh....aaminnn..

Dalam pukul 10 cam tu settle semua. Alhamdulillah. 

*recommended datang ke Kelana Jaya ni pada hari Ahad. Parking tepi jalan InsyaAllah selamat. Tak perlu menapak jauh2 dan kalau nak cepat siap, datang la Q sesudah subuh. Not sure kat sini ada limit No giliran ke tak, cos masa kami keluar tu no dah mencecah ke angka 80 lebih dan yang Q panjang tadi tu semua dapat No masing2..

Semoga bermanfaat.



1 comment:

Anonymous said...

Hi there. Thank you very much for sharing your experience. The latest one for 2017 on Sunday renewal at KJ. Keep up the good work and wish you a wonderful 2017.

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...