March 30, 2017

Lemang Tokki, Bentong

Assalamualaikum...

Ni cerita hujung February lepas. Sanggup ke Bentong semata-mata nak makan lemang Tokki, boleh? Dia punya keinginan dan semangat tu kalah nak beli lemang untuk berhari raya. Pukul 9 lebih camtu dah gerak ke Bentong, waze sahaja lah yer, sesampainya di sini, ramainya ummah tengah makan, geng2 bikers jangan kira la, bersusun motor masing2...siap ada live band lagi. Tapi takde lah snap gambar beria, segan aihh...


Kitaorang decide untuk tapau sahaja. Masa tu perut masih kenyang lagi. Beli 4 batang lemang, 2 batang untuk biras yang ke sini pada minggu sebelumnya tapi tak dapat beli cos Q nya sahaja panjang berjela...so teringatkan dia, anak bujang kata, beli la sekali untuk MakNgah, abang belanja...Alhamdulillah...siap beli rendang ayam (actually boleh jer nak jimat masak sendiri tapi biasalah bila benda dah ada depan mata), rendang daging, dan total kerabakan kocek pada waktu itu ialah RM80+. Ok lah kan, dah alang2 datang jauh, makan biar puas hati.


Deretan lemang, tak banyak sangat mungkin hari masih awal pagi dan tak perlu Q pun, datang aje terus dapat apa yang dihajati. Alhamdulillah...

Tapaukan yang ni jugak untuk isi perut di pertengahan jalan. hahaha...sebekas tu RM4.50 kalau tak silap. Overall, lemang dia sedap sangat, lembut dan lemak berkrim, masaknya sekata takde tang keras hangus tu...ermmm dapp...dah teringat balik akan kesedapannya...camane nih? hahaha...harus menerjah Bentong lagi la nih..rendang OKOK jer, boleh laa...
Sedapnyerr

Alang-alang dah mendaki Karak, kami masuk ke sini pulak. Genting Highlands...sakit kaki menekan pedal minyak tapi berdesup jugak siputihku itu naik ke atas.

Tumpang toilet jap kat Resort Hotel ni..sejuk gedi kat atas ni, sapa kata Genting tak sejuk, mai sini try. 

Dapat bermalam sini best gak tapi lemang dalam kereta tu basi nanti...hahaha...



Jalan2 kat luar ambik angin sejuk Genting. Nyaman dan segar tapi kejap jer la, tak tahan hoihh...



Otw turun..1st time drive ke Genting, Ok la tidak lah mencabar mana. Sianak bujang ibunya tak berani nak bagi drive. Belum mahir lagi..

Singgah Mini Cameron ni. Tak banyak benda dan tak ramai orang pun...nothing interesting, kena gi Cameron jugak baru puas hati.

Eskrim stoberi dan stobery cicah coklat
Gambar2 pun tak banyak, tak bawak kamera pun, semua gambar dari HP cap ayam jer...oh yer..lemang tokki ni ada 2 kedai yer kat Bentong. Masa otw balik baru nampak kedai yang satu lagi, kat situ tak ramai sangat orang, next time mungkin boleh pergi situ jer.


















No comments:

Featured Post

Juadah2 Syawal 2017

Assalamualaikum  Syawal 2017 sudah berlalu pergi meninggalkan kita. Semoga dipanjangkan usia untuk dipertemukan Ramadan dan Syawal 2018...