November 18, 2015

Churros SH Cafe

Assalamualaikum...

Jom buat Churros lagi...
Churros fresh from SH Cafe...cafe diri sendiri kat umah...jimat, bersih, segar dan goreng boleh pakai minyak pilihan sendiri yang lebih berkhasiat. Cuba lah...senang sangat. Resepi pada asalnya dapat dari mane dah lupa, kendian pandai2 la adjust sendiri, try and error. Asal resepi guna tepung 1 1/2 cawan...tapi aduan tu akan jadi keras giler...letih nak picit piping bag tu, sekarang stay dengan resepi sendiri ni jer...
Gemuk2 churros nih..
Jangan lupa sebatang sorang jerk...
CHURROS

Bahan-bahan
1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 biji telur - size L
80gm butter
Brown Sugar+cinnamon powder atau chocolate Syrup Hesheys

Cara-cara
Didihkan air dan butter. Kecilkan api, masukkan tepung.
Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2.
Angkat dari api. Sejukkan sebentar baru la masukkan telur dan kacau sebati.
Panaskan minyak.
Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bentuk bintang
Picit dan potong panjang ikut suka, goreng hingga warna keemasan..
Hidang - taburkan brown sugar +cinnamon atau celupkan ke dalam chocolate sauce.

4 comments:

adda syuhada said...

sedapnyer...

SH said...

Cuba lah buat..

Zilla said...

adunan ne mmg lembut ke kak? biasa saya buat adunan keras, jenuh nak picit dari nozzle..kekadang nozzle siap tercampak keluar dari pipping bag huhuhu..

SH said...

Dia x lmbut dan x keras sgt...juz nice bila picit piping bag tu...tp biasa akak lapis 3 piping bag skali..kalo x mmng rabak piping bag tu...haha...

Featured Post

Ho Chi Minh, Vietnam - Day 1

Assalamualaikum... Salam sayang untuk semua readers, Alhamdulillah tak sangka dalam diam ramai jugak yang visit blog ku ini...pageviews...