July 27, 2017

Juadah2 Syawal 2017

Assalamualaikum 

Syawal 2017 sudah berlalu pergi meninggalkan kita. Semoga dipanjangkan usia untuk dipertemukan Ramadan dan Syawal 2018 pula. InsyaAllah, aamin

Nak postkan makanan yang menjadi juadah kami di Syawal 2017 kali ini. Untuk kenangan di sini.
Alhamdulillah dengan rezeki Allah kepada kami. Rezeki masih berselera makan, rezeki wang ringgit dan segala macam kurniaan lain yang tak terhitung banyaknya. Alhamdulillah..

Ketupat palas mok antara juadah terbaik setiap kali raya. Nak buat sendiri setakat mengadun dan mengukus pulut tu boleh la tapi tang nak membungkus ketupat tu, itu yang kurang arif sikit. Cara bungkus ketupat palas Terengganu ni tidak sama dengan cara bungkus ketupat orang PJ, KL atau negeri2 lain yer...beza sama sekali. Kalau bungkus cara sini, rasanya saya pun boleh buat kot...


Ketupat palas yang digoreng garing. Ermmm rindunya
Ada yang baik hati sponsor Satay. Semoga Allah murahkan rezekimu, anakku
BBQ di syawal ke 2
Nasi minyak air tanganku
Lontong, nasi himpit sambal telur dan sambal udang 
Nasi tomato dan ayam masak merah versi saya
Kek lapis Sarawak
Pulut kuning
Roti jala aka lempeng...hahaha
Kari ayam untuk pulut dan roti jala. Kari kurang cantik kejadiannya cos pakai santan kotak kot. So tak pecah minyak dan berkilat cantik. Huhu
Ni ole2 yang sempat anak bujang beli masa berbisnes trip ke Sarawak hari tu. Walaupun hanya one day trip, pergi pagi balik malam tapi sempat gak dia grab ni kat Airport untuk ibu ni. Terharu gitu...
Carrot cake, lamanya tak membaking carrot cake. Bake sebijik untuk dibawa ke open house adik ipar. Lebihan sikit masukkan ke dalam paper cup, dapat la merasa sebijik. Ermmm yummmynya dengan topping yang mewah dengan cheese. Siap sagat cheedar cheese lagi kat atas tu kasi leleh lagi. Hehe
Ni paling win masa open house umah sis in law hari tu. Tak puas makan masa bulan puasa so kita makan puas2....makan free maa...Alhamdulillah
Alhamdulillah untuk segala nikmat yang Allah berikan. 

No comments:

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...