July 6, 2017

Cerita ceriti sebelum Syawal 2017


Assalamualaikum

Cerita ceriti sebelum raya. Tahun ni cam biasa dah lama tak open order untuk cookies tapi bila pos kat FB ramai jugak yang nak order. Ambik mana yang dirasakan mampu buat aje lah. Tart nenas untuk mereka yang berkenaan sahaja. Tak larat sangat nak menekan adunan tart tu, renyah sangat rasa buat tart nih. 
Chocolate chips cookies, ada almond nibs, walnut dan choc chips. Ramai jugak yang order 


Golden pineapple jem
This is my way, orang lain tak tahu la buat camane
Golden pineapple tart. 
Penat jugak nak menyiapkan tapi bila dapat pujian dari customer, tu yang buat happy sangat. Alhamdulillah
Proses tart nenas keju untuk diri sendiri. Kepingin nak buat dah lama, kali ni usahakan buat jugak
Gabak2 gitu, makan sebijik pun dah kenyang
Ini buat special untuk anak buah buahan di kampung. Bahan2 simple tapi nak membuatnya renyah giler, perlukan kesabaran yang tinggi ni. Adunan ni terkeras sikit pasal tu dia tak merebak dengan cantik. Kenapa keras? cos resepi sukatan timbang tapi saya convertkan ke sukatan cawan. Gugel info utk convert tapi still tak sama dengan sukatan timbang. Penimbang pulak rosak masih belum berganti
Tapi Alhamdulillah, ya Allah happynya bila tengok diorang makan. Syukur Alhamdulillah, semua suka, dari yang kurang berselera makan pun boleh makan dengan banyak

Dah siap berkukis baru kelam kabut nak cari baju raya. Last minute betul baru pikir nak kaler apa, nasib baik baju melayu anak bujang senang dapat di Jakel. Baju ibunya dah la plus size, nak pulak colour hijau emerald, memang susah lah last minute nak dapat. Mula2 ke Sumayya, dah memang regular customer Sumayya sejak tahun 2013 lagi, dapat lah sepasang tapi colour tu cam lari la pulak dari tema. Tak puas hati betul. cari2 lagi kat FB. Sekali terpikir why not beli jubah (long dress) kat Thaheerah, nampak cantik2 dan harga pun OK la...so minggu akhir before raya terus ke Denai Alam ke Thaheerah ni. Alhamdulillah dapat la yang dihajati walaupun colour a bit lari tapi still masuk dengan baju anak2...melayang duit untuk 2 helai jubah.
Duit dah berhabis untuk beli baju, sampul duit ni simpan untuk kenangan aje lah...hahaha
Sehari sebelum balik kampung, berlari ke Jakel lagi untuk beli kain tudung. Betul2 kerja giler la, semua last minute nih...Alhamdulillah sempat lah jahit tudung 2 helai. Kelam kabut betul tahun ni tapi semua kelam kabut tu dibayar dengan kesihatan yang tidak berapa baik sepanjang di kampung. Pakai baju setakat untuk bergambar sahaja, rumah sedara mara satu pun tak pergi. Jumpa mana yang datang beraya rumah mok sahaja. InsyaAllah, panjang usia dan dimurahkan rezeki, semoga bertemu lagi Ramadan dan Syawal 2018. Aaaminn

No comments:

Featured Post

Cerita ceriti sebelum Syawal 2017

Assalamualaikum Cerita ceriti sebelum raya. Tahun ni cam biasa dah lama tak open order untuk cookies tapi bila pos kat FB ramai jugak...