September 22, 2015

Tanjung Piai, Kukup JDT

Assalamualaikum...

Trip ke sini pada tahun lepas, Nov 2014 tapi ada cerita tak gembira semasa ke sini...pasal tu trip ni 'terperam' je dalam draft. My blog is to 'Share Happiness' and suppose to share yang manis dan ceria belaka tapi hari ni decided nak publish gak cos bukan semua kenangan di sini buruk2 belaka, yang manis tetap ada. Menatap keindahan alam ciptaan yang maha ESA terutamanya. 

Selamat Datang ke Tanjung Piai selepas 5 jam journey
Entrance
Laluan ke Pantai
Oh yeahh?
Bakau Minyak
Dah nampak pantai tu...
Nice huh

Berpanas pun sanggup demi ke Penghujung Selatan Tanah Besar Asia
Pulau Karimun Indonesia kah itu?
Jauh boleh tahan
Dah dekat dah..
Tapak Ramsar
Tahniah untuk diri sendiri
Bendera JDT
Yesss! I came, I saw, I conquered
Indahnya bumi Allah



Akhirnya, tercapai gak cita2 nak ke sini selepas merancang begitu lama. Sebelum tu ada jer halangan dan siapa sangka halangan itu terjawab jugak bila sampai di sini...itu lah perancangan Allah yang perlu ku redha dan terima dengan hati terbuka. Namun tetap kutitipkan syukur padaMu Allah...Alhamdulillah..

September 11, 2015

Chew Jetty, Georgetown

Clan Jetties (Chew Jetty)

Cuaca di Penang hujan waktu ini. Selepas check in HRH at 4pm, kami perlu bergerak untuk task pertama kami iaitu shooting, Travel and Food video contest. Sebanyak 13 team untuk 13 lokasi berbeza. Team kami ke Clan Jetties ke salah satu jettynya iaitu Chew Jetty.

The Clan Jetties are unique Chinese settlements that have been around since the 19th century. Along the wooden pier are villages on stilts that house the descendants of Chinese immigrants. There are eight different clans that still reside here, with each individual jetty named after their surname. Likely the most tourist-friendly would be the Chew Jetty whose residents occupy the entire stretch of jetty. Today, these houses remain homes to a number of families , so request for permission from them before snapping photos there.Credit to http://www.timeout.com/

Souvenirs shop at Chew Jetty

Wooden Walkway

sampan kolek mudik ke hulu

Cuaca sedih

Nampak tak feri nun di sana?

Tengah shooting, me as behind the scene



Hujan mencurah manja

View Penang Bridge from Chew Jetty

Rumah orang


Task shooting ni bagi aku agak 'teruk' jugak la. Me as 'behind the scene' kena shoot, kalau boleh sepanjang masa shooting berjalan, Lenguh aihh tangan duk pegang Ipad aku tu...serius boleh tahan penatnya tapi takkan bodoh nak shoot benda yang sama, ye dak? tapi dekat 50 lebih video gak la aku ambik..but nvm, at least dah tua2 ni get involved dengan orang2 muda, rasa la jugak diri tu muda dan bertenaga. Alhamdulillah....

We were here until 8.30pm. Syukur la sebagai musafir Allah bagi keistimewaan untuk Jamak dan Qasar solat. Mungkin ada yang masih tak tahu/arif pasal solat qasar dan jamak ni, belajar lah...insyaAllah...akan berguna bila kita bermusafir.





September 10, 2015

Hard Rock Hotel Penang

Assalamualaikum.

Office trip to Penang last weekend from 5-7 Sept. Trip seramai kurang lebih 160 orang staff dengan 4 buah bas...happening dan pening..Our intenary pack giler with activities, not even have time to go shopping and grab some jeruk...sigh... 

Kita layan hotel yang kami stay dengan hanya bayaran RM100 untuk Admin staff cam kami ni...mane nak dapat murah camtu...kalau sendiri nak bayar dan stay sini, sorry la yer...hehe..
Overall, HRH best sangat. 

Sampai sudah, setelah melalui jln yang berliku

Hard Rock welcomes you

Reception

Lobby Area

Lobby 

Cantik gitar2 ni

Gitar lagi

Belah belakang, pool area

Pagi2 lum ada manusia mandi

View pantai

Pool

Hard Rock Hotel 

Pool area from our room at Level 3

Rugi tak sempat lepak2 atas tu

Wifi Password

Jajan tu bukan free yer...tak memasal kena bayar RM20...lapar punya pasal..

Tilam yang empuk untuk beradu

Bilik yang luas dan selesa

Bantal pun ada gitar...rock sungguh yer..


Berkenan sangat ngan sofa ni


show never ends but money will end one...hehe

~~~~abaikan gambar yang kena teleng kepala tu yer...da rotate pun x mau gak~~~~

Featured Post

Random photos - food photos

Assalamualaikum w.r.t Wordless Wednesday. Tak perlu kata apa2 namun syukur Alhamdulillah, masih bernafas hari ini, syukur dengan segala...