December 10, 2015

Kacang Pool lalalala...

Assalamualaikum

Sapa pernah makan kacang pool lalala...Larkin? haha..kalau pernah, mesti tahu keenakan rasanya kan..? Sh pernah makan sekali je pun dah jatuh cinta, anak bujang lebih2 lagi la...suka terlampau la pulak mamat nih. Aritu dah try buat sekali, kali ni anak bujang request lagi, lagipun stok kacang masih ada lagi setin. So semalam, ibu yang baik hati ni pun process la kacang ni demi anak terchenta. Dan hasilnya amat lah tidak mengeciwakan, syukur alhamdulillah...Nak resepi, ini lah resepi yang paling ringkas yang pakcik gugel kasi..pastu main campak aje tak ikut sukatan sangat pun...

Watak utama dalam kacang pool ni adalah telur mata tu....haha...kacang poolnya tak nampak sangat....pastu lupa lak nak posing ngan kawan dia roti bakar...

KACANG POOL 

1 tin kacang pool - kacang parang dalam tin Medammas Foul kimball

(saya hancurkan dulu kacang tu, tapi jangan terlampau halus)
200 gm daging cincang Ramly
Selabu bawang merah besar - potong dadu
2 ulas bawang putih

2 sudu besar serbuk kari daging babas
1 tin (tin kacang pool tadi) air
Minyak sapi untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Tumiskan bawang2 tadi sehingga naik bau, masukkan serbuk kari
Masukkan daging dan kacau hingga masak dan empuk
Bila daging dah empuk, masukkan semua kacang pool
Tambahkan air dan masak hingga kuah sedikit pekat.
Rasakan garam dan gula secukup rasa


Aksesori yang wajib ada 
Lada hijau - dihiris
Bawang besar - di hiris dadu
Roti - di bakar dengan sedikit planta
Telur mata lembu
Limau kasturi


#selamatmencubamemasak

No comments:

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...