July 28, 2015

Biskut Kacang Mazola

Assalamualaikum..



Biskut Kacang Mazola

1 cwn kacang tanah (sangai dan bersihkan kulit - blend - sederhana)
1 cwn tepung gandum
sedikit tepung jagung (ni pepandai sendiri letak)
1/2 cwn gula kastor (atau gula halus)
Minyak mazola secukupnya (sehingga adunan boleh digentel)
Secubit garam
Kuning telur untuk sapuan
kacang tanah cincang utk hiasan

Cara2

Gaul sebati tepung, tepung jagung, kacang dan gula garam
sebatikan dengan minyak jagung mazola
Gentel2 kan ikut kemahuan hati sendiri
sapukan kuning telur
taburkan kacang tadi
bakar suhu 160 darjah selama 20 min

Mudah bukan? Biskut nostalgia yang hanya sedap bila dibuat sendiri..







No comments:

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...