April 30, 2015

Sekinchan - tengok padi



Assalamualaikum...

Sekejap ada, sekejap takde, biasa la...mek biskut. Ada modal baru boleh bercerita. Ni cerita Ahad lepas, saje jejalan ke Kuala Selangor, memang dah pasang niat nak gi tengok bendang orang..hehe...bukan bendang saya...

Gerak dari rumah dalam kol 11 lebih camtu, memang matahari tengah panas cing2...sampai Kuala Sgor kurang lebih pukol 12pm. Terus pecut ke Tanjung Karang, masuk kat area Sawah Sempadan. Masa ni dah kecewa sangat dah, kerana semua batas padi dah kering kontang, padi semua dah dibajak. Aikk, biar bener, kalau ikut kata kawan yang memang orang area2 sana, time ni padi tengah menghijau.

So tanpa berputus asa, teruskan perjalanan ke Sekinchan. Masa otw to Sekinchan baru lah nampak sawah terbentang luas di kanan jalan (arah dari Kuala Sgor). So masa ni happy la memasing, excited tak usah cakap la tapi relax dulu kata si ibu. matahari tengah panas membahang ni, kita cari tempat relax lain dulu.

Misi mencari sawah padi yang menghijau.
Teruskan perjalanan ke Pantai Redang tapi tak seindah Pulau Redang. Jauh panggang dari api. hehe...kawasan ni penuh dengan orang cina, jangan terkejut pulak tengok diorang tengah menjamu selera dan bersantai bersama keluarga. Tak Nampak pemandangan lain dah. Masuk toilet pastu terus chow dari situ..Misi mencari pokok makanan asasi diteruskan..
Rumah batu di tengah sawah
Bak hamparan permaidani
Jalan Tali Air 4
Padi belum masak
Indah saujana mata memandang
Nice
Subhanallah
Menunggu masa untuk dituai
Tak puas rasanya menikmati kehijauan bendang terbentang luas...kalau tak kerana cuaca panas membahang mahu kami berkelah kat tepi pokok padi tu...hehe.. kami pun gerak balik ke Kuala Selangor untuk lunch dan check in Hotel (pelancong la sangat) hahhaa...InsyaAllah hajat nak datang lagi waktu padi menguning...

1 comment:

ab7735 said...

Rajinnya gi jenjalan nak amik pic....sya suka padi yg menghijau tu....aman n tenang je....

Featured Post

Surabaya - Day 2 - Bromo Tengger Semeru

Assalamualaikum - sambungan kisah permusafiran kami dari Surabaya ke Bromo. Alhamdulillah...selamat sampai ke Probolinggo pada jam 2 pa...