April 7, 2015

Chocolate cake with blueberry topping


Assalamualaikum...

Di suatu petang Ahad yang sejuk dan nyaman dek hujan lebat yang menyimbahi bumi, di sebuah rumah di satu daerah di Petaling Jaya, tinggal seorang ibu tua yang kelaparan untuk minum petang dan mengidam seslice kek chocolate. Tapi siibu ini begitu malas nak keluar untuk mencari dan membeli mengenangkan nanti kena bayar GST...huhuhu...

Hahaha...so apalagi, siibu yang memang sedia rajin ni, terus la singsing lengan ke dapur. Tengok bahan2 semua dah ada, Alhamdulillah...lagi bersemangat la...So ini lah hasilnya....

Topping with Blueberry filing. I likeee...
 
RESEPI KEK COKLAT KUKUS ZAIMA

Bahan-bahan
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair@ susu segar
  • 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate
  • 3 biji telur
  • Saya tambah walnut...bestt
Cara-cara
Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam. Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak. Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan jeTutup loyang dengan aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .

Haa...ambikkk...kan main besar slice siibu ni makan...

1 comment:

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...