January 23, 2015

Cream Puff with custard cream

Assalamualaikum....gud morning!
Salam Jumaat penghulu segala hari. Alhamdulillah untuk segala kurniaan Allah di pagi ini..
Sape suka cream puff? sila angkat tangan tinggi2...hehee....mesti ramai penggemar cream puff di luar sana kan...manis lemak berkrim tentu lah disukai ramai...tabik spring toing2 kepada diri sendiri kerana 'agak' berjaya merealisasikan impian (impian kecik2 je, bukan mewah2 pun) membuat cream puff kali ini...pernah la try beberapa kali tapi hasilnya menyedihkan. Pernah jadi keras kejung, jadi lempeng pun pernah. 


Ini 2nd time buat, bila dah masak nape jadi kecut dan turun erkk...kena lebih lagi try n error.

Ni 1st time buat agak menjadi. Time ni takde fresh milk untuk buat kastard so gantikan ngan filing cream cheese.



 

Resepi cream puff ni hasil carian di gugel. Puas gak la mencari resepi yang betul2 berkenan di hati..hari tu dah terkena satu resepi tu hanya pakai sebijik telur...keras kejung la jadinya, boleh baling ke dinding...kerana tu bukan semua resepi boleh kita ambik dan cuba buat.

Resepi yang saya dapat ni pada asalnya resepi timbang (maaf tak ingat ambik dari blog siapa) tapi bab2 timbang menimbang ni saya kurang gemar. So ambik initiative sendiri timbang dan sukat cawan...sukatan cawan resepi mudah diingat dan dihafal..

Jom semak resepi Cream puff.


Bahan2 choux pastry
250ml air
3/4 cawan tepung gandum
Butter 100gm...potong agak2 jer dari 250gm butter tu
Sesudu kecik gula
sedikit esen vanila

Cara2
Didihkan air bersama butter dan garam. Bila dah mendidih, kecikkan api dan masukkan tepung, kacau cepat2 sehingga bergaul sempurna dan masak adunan tadi sehingga agak kering dan tidak melekat di periuk.
Tunggu sejuk dan baru lah masukkan telur 1 persatu dan esen vanila. Pukul hingga sebati. Masukkan dalam piping bag dan picitkan atas dulang pembakar. Kecik besar terpulang pada citarasa masing2...bakar pada suhu 200 selama 30 minit. 15 minit akhir tu slow kan lah sikit suhu tu yer...pandai2 lah ejas jangan hangus lak..

Kastard cream

fresh milk 1 cawan
Gula 2 atau 3 sudu besar (saya suka sedikit manis, kerana puff tu agak tawar)
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu tepung jagung
esen vanilla
butter sikit utk kilatkan dia
Campurkan semua bahan dan masak sehingga pekat. Kacau selalu supaya tak berketul. Masukkan dalam piping bag dan sedia untuk dipaip ke dalam cream puff.
Cream puff yang menjadi bila ianya kering dan berongga. Untuk masukkan cream tu, cuma perlu gunting sedikit sahaja dan pipe kan cream ke dalamnya.

Selamat mencuba






No comments:

Featured Post

Surabaya - 1 - 4 Sept 2017

Assalamualaikum... Alhamdulillah, satu daripada impian dan angan2 sudah tercapai. Terima kasih Allah kerana mengizinkan kami menjejakka...