May 7, 2014

Biskut lidah Pelangi

Assalamualaikum...
 
Camane la leh terjebak dalam membuat kukis ini, walhal kalau food yang banyak colouring ni kurang sedikit mengundang minat..tapi inilah penangan biskut lidah kucing pelangi...asal namanya lidah kucing tapi why kucing? Aku tengok lidah kucing kecik jer....cam lidah manusia ada la...jangan marah ehh, memandai lak....
 
Top betul kukis ni sekarang...for me bila dah buat sendiri ni baru lah boleh review apa yang patut. Overall tiada yang menarik pun, cuma tang kaler2 tu bagi budak2 memang boleh menarik tertarik la tapi bagi aku...kenapa lah nak menambahkan lagi mudarat kepada makanan yang akan masuk perut kita? Opss Sorry...kang tak pasal aku kena bambu lak kang...tak pun kena hentam cam Jamie Oliver. Kihkih...
Loyang khas untuk kukis ni boleh dibeli di mana-mana kedai Bakery. Haritu siap suruh sorang staf Bagus reservekan untuk aku...dia kata tak ada stok pasal bila masuk aje laku cam goreng pisang panas. Berebut2 orang beli...aku pulak tengah semangat berkobar-kobar nak mencuba nih...bukankah penantian itu suatu penyiksaan...so dengan gigih dan semangat membaranya kuterjahi jua Bake With Yen kat SS2 pada Sabtu lepas. Sebelum terjah tu harus lah call dulu kan..."amoi ada tak loyang lidah kucing?" "hah...ape? loyang ape tu?"...hampehh...kikiki...kerja kedai Bakery tapi tak tahu loyang lidah kucing tu ape.....pastu dengar dia bertanya kat staff2 kat situ..."loyang lidah kucing tu apa? Ada tak?" Dengar suara sorang budak ni menyahut, "ada banyak". "Ada..ada...u mari sini.."...ngeh2...akhirnya dapat lah ape yang dihajati, tapi yang buat aku tersenyum harganya murah yang amat...yang 32pcs hanya rm12.50. Sedangkan kedai yang lagi satu tu, rm23 untuk 24pcs punya...so nilaikan sendiri...di zaman yang serba serbi mahal ni, kenalah 'berkira' sedikit..kalau ada tempat yang lebih murah, why not...
So malam tu ape lagi...bahan2 semua dah ada...kita zassss saje la...letih oooo buat menda alah ni rerupanya....nampak dalam piping bag tu cam sikit kan....tapi entah berapa kali aku duk paipkan 6 adunan kaler tu ke dalam loyang...sampai sakit tengkuk aku ni...huhh...bila merungut sakit dan penat, anak bujang aku membebel marah kat aku...nape la ibu gi buat kukis entah pape ni...sape nak makan banyak2 nih...baik ibu buat cheese cake jer,...lagi sedap kita ngapp...huhhh...merengus lagi..tak baik kan??
Dan inilah hasil dan ropernya..mungkin tak secantik dan sekemas the expert but for 1st attempt ok la kot...Nora bagi 3 bintang...yeahyeah..rasa dia, lebih kurang rasa butter kukis tu jer, cam semperit pun ada...cuma dia colourful...my advice...kalau nak buat gak kukis ni tak payah la colourful bagai, takat 2 kaler pun dah cukup tapi terpulang jugak pada selera masing2 kan..? InsyaAllah raya ni kita buat lagi...perisa lain lak...no more rainbow2....
 
Resepi main gugel2 sahaja...pastu adjust sana sini apa yang patut, terutama bab kemanisan gula tu. Rasa kalau gugel resepi ni semuanya dari source yang sama...terima kasih berbanyak kepada empunya resepi.

2 comments:

Zilla said...

kat umah saya pun tak jalan biskut ne...alih2 terbiar macam tu je dalam balang huhuhu...kalau bab rasa, err sedap lagi biskut semperit kot hehehe..

SH said...

stok akak dah abis dah...bawak opis laku pulak...kejap jer abis...alhamdulillah...

Featured Post

Manggo chilled cheese cake

Assalamualaikum Tak tertahan godaan untuk menikmati manggo cheese cake ni. Terbayang2 di mata tak kala terpandang pada dinding FB seseo...