April 29, 2014

Karipap gergasi rangup

Assalamualaikum..
 
Nama karipap cam takut lak nak makan...marah dek gergasi nanti...lama takde edisi masak memasak ni...dapur 2 hari berasap, 2 hari tak berasap...konsep dia sama dengan catuan air la...2 hari ada, 2 hari takde...haruslah bertabah kan....

Karipap gergasi aka karipap orang malas biasa la kan....makan nak, ikut citarasa sendiri, inti tu kalau boleh nak ikut selera sendiri bukan selera tahap kat gerai2 tu, tapi nak buatnya banyak la pulak vitamin M dalam badan...haiyohh...rindu karipap inti yang sedap......karipap Ikea sekarang dah rasa kurang menyengat lak...kulit dia tu dah tak ranggup cam dulu...naper ek...?



Cakap banyak pun tak guna, resepi karipap rangup ni kat bawah yer...tuan2...puan2..
Resepi kulit yang ranggup tu digugel sahaja. Terima kasih kepada empunya resepi.

Sumber resepi dari : Kak Alongroz Home Kreation
Karipap Rangup
Bilangan 36 ketul
BAHAN2:
500g Tepung
50g Tepung Beras
50g Tepung Ubi
1 sb Gula
1 st Garam
2½ sb Majerin*
¼ cwn Minyak* (* panaskan)
Air ( ros guna air sejuk yang dalam peti ais)
CARA2:
1. Campurkan kesemua bhn2 kering.
Tuangkan minyak panas & gaul rata.
Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.
 
2. Bahagi dok kpd bebola kecil.
Leperkan & isi dgn inti kesukaan (Along guna inti keledek+daging).
Buat sehingga habis.
3.Goreng dgn minyak dalam sehingga garing.
(Along goreng separuh masak & bekukan utk hidangan kemudian).
Nota: Selepas doh di uli, ros perap doh ni dalam peti ais selama satu jam, baru keluarkan pada suhu bilik, langkah ini penting supaya semua bahan dalam adunan nye mesra dan membuatkan adunan lebih rapuh.
 
Untuk inti, karipap ni pakai inti ikan Ganu stail. Resepi main campak2 edisi mok di kampung...
 
**tata**
 

1 comment:

Immanuel Kabuhung said...

Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 41 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com

Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!

Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

Featured Post

Surabaya - 1 - 4 Sept 2017

Assalamualaikum... Alhamdulillah, satu daripada impian dan angan2 sudah tercapai. Terima kasih Allah kerana mengizinkan kami menjejakka...