December 30, 2013

Dungun, TerengganuKU...

Assalamualaikum...
 
InsyaAllah, 2 hari lagi kita akan masuk ke tahun 2014. Mesti ramai yang tengah bercuti kan...? Menghabiskan cuti tahunan yang mungkin masih bersisa. Tak la macam ambe ni, belum hujung tahun cuti dah habis...yilekkk...tak tinggal 1 hari pun...ambik unpaid leave lagi ada la...dashyat la tahun ni..nak buat camane, banyak hal yang datang dan pergi yang menuntut kudrat seorang yang bernama IBU ini...insyaAllah...impian dan harapan mudah-mudahan Allah akan memudahkan segala urusan di tahun hadapan. Amin yarrab..
 
Balik kampung pada 22 Nov 2013, hujung minggu selepas balik dari Sabah. Penat memang penat...drive balik pagi Sabtu, gerak balik KL the next day, hari Ahad (kes takde cuti dan baru aje balik bercuti). Tujuan utama menemankan siadik untuk balik daftar masuk belajar. Kalau ikutkan dia, dia nk bike sorang2...tapi hati nurani ibu ni tentu sekali risau yang amat so berkonvoi la kami...siadik bermotor, siibu follow dengan kereta. Tak kisah la lambat atau cepat, yang penting selamat sampai ke kampung. Syukur alhamdulillah....

Tak banyak aktiviti yang boleh dibuat dalam waktu yang singkat itu. Nasib malang pulak bila aku berdebuk cam nangka busuk jatuh tangga...huhu...ni kes licin la ni...dah kena gi klinik bagai...sakit tengkuk nak pusing...makan ubat syukur alhamdulillah sihat dan boleh drive balik hari Ahad tu....dugaan Allah tanda Allah sayang kita...Always think positif.
Ni Jambatan ke Seberang Pintasan dan Teluk Bidara. Dulu masa tak ada jambatan ni, kalau nak ke seberang sana (selain melalui jalan yang jauh) kena naik sampan kolek mudik ke hulu. Masa sekolah dulu selalu gak naik sampan ke rumah kawan di Seberang Pintasan. Hati kering betul masa tu, tak takut langsung. Sekarang dah takut2 (banyak) berani (sikit jer), feri yang besar tu pun takut, ini kan pulak naik sampan kolek.
Ni Pantai Teluk Lipat. Banyak duit kerajaan berhabis untuk bina tembok sepanjang pantai ni, takut kejadian hakisan yang teruk bila ombak kuat berulang.
Pantai Ganu yang indah...hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, ku sanggup redah hujan batu jua...hehe...

Last but not least...speciliaty in Terengganuku...keropok lekor. Keropok ni boleh terus dimakan begitu saja tak perlu nak menggoreng dan menambah kolesterol bagai. Rasa ikan yang lazat dan segar dari dalam periuk...kalau tak cayer cuba la bila ke Terengganu.

December 26, 2013

Colmar Tropicale, Bukit Tinggi

Assalamualaikum...

Haaa...jalan2 lagi...kali ni ke tanah tinggi lak...dah lama nak pergi sini dengan anak2...saje santai2, lari dari hiruk pikuk kota, konon...sedut udara segar, nyaman...memang best...
Konvoi Siputih (3 kereta) bersama 3 adik beradikku...seronok sesekali bersantai bersama keluarga. Mok pun turun ke KD bersama adik dari kampung.

Gerak dari KD lebih kurang jam 9 lebih. Maklumlah bila dah ada budak2 kecik, macam2 kerenah mak ayah kena hadap. Standard la tu...kecuali la i ni...siap untuk diri sendiri jer...hehe...dah sampai kat MRR2 jem dashyat la pulak, ingat semua orang nak gi Bukit Tinggi atau kurang2 pun nak masuk hiway Karak. Rupa2nya ada kejadian lambakan sampah sarap mengunung kat tepi jalan, dah masing2 prihatin duk menengok. Yang jem dasyhatnya kat sebelah sana, sebelah sini pun join gak sekaki...huhu...

Alhamdulillah, selamat sampai jam 11 lebih camtu. Singgah RnR Gombak beli makanan dan minuman untuk bekalan. Maklumlah group besar cam kami ni takkan nak makan kat Cafe sini kot...leh botak kepala...hehe...mendaki waktu pagi masih tak banyak kereta, dalam 15 minit dah sampai kat guard house. RM12 per head including fees untuk ke semua tempat di dalam tu.

French Themed Resort...lebih 10 tahun lepas datang sini join office trip. Stay untuk semalam, best...tapi kali ni datang untuk jalan2 tengok pemandangan jer, cuci mata jer..
Masih cam dulu gak, tak berubah...


Bus stop tempat menunggu free shuttle untuk kemana-mana destinasi di dalam ni. Kami menunggu shuttle untuk ke Japanese Garden sahaja. Organic farm, rabbit farm dan macam2 farm lagi tu kami tak pergi.

Dalam kolam tu ada Swan..tak turun pun...usha dari atas jer..
Sepasang swan dua sejoli.
Tak sempat nak panjat menara belakang tu...next time kalau ke sini lagi.
Ada rasa cam kat French tak..? Huhuhu...



 Model of the day...
Model dah penat, kita makan donut dulu...
Japanese Garden.
Deme tu duk sibuk berposing ngan Kimono. 


Ikan koi yang besar dan gumuk2...
Model dapat upah eskrim lak...penat memanjat nak ke sini ooo...sampai mengah dan tercungap2....
 
Dah lepas meround, sikecik2 dan sibesar2 semua dah kepenatan. Gerak turun menjelang petang kerana adik dan mok perlu meneruskan perjalanan pulang ke Ganu. Bye2 Colmar, ade masa dan rejeki leh datang bersantai2 lagi. 
 

Kota Kinabalu, Sabah

Assalamualaikum...

Nak abiskan cerita percutian ke negeri di bawah bayu ni....

Selepas breakfast di KPR, selepas puas berposing sakan, balik bilik dan rehat2 luruskan kaki jap. Pukul 9 camtu kami pun check out untuk meneruskan perjalanan ke KK. Perjalanan yang best pepagi ni tak banyak kereta, sejuk dan nyaman dan view yang menarik semestinya. Perjalanan balik rasa sekejap, betul la kata orang...kalau kali pertama pergi ke sesuatu tempat, perjalanan tu rasa lambat. Ini kerana, flora dan fauna menyambut kedatangan kita, mengucapkan selamat datang...betul ker idak, tak tahu la...

Jambatan Tamparuli

Singgah sini acara wajib. Masa pergi Kundasang haritu dah terlajak so balik mesti kena singgah gak. Selama ni dengar lagu jambatan tamparuli jer, kali ni tengok sendiri depan mata jambatan tu...


Ni la jambatan Tamparuli tu yer...nk tengok dengan jelas kena sengetkan kepala. Semua gambar diambil menegak, bila diupload dah jadi melintang pulak...tak tahu naper...(pada yang arif tolong ajarkan, boleh ke nak rotate gambar yang dah diupload dalam blog?)

Bandar KK
Pintu gerbang kat Jesselton Point.

Ikan todak ni kat roundabout sebelum ke Pasar Kraftangan tu kalau tak silap.

Ni view di sebelah Anjung Senja Food Court. Selama 3 hari di KK, banyak waktu makan kami di sini. Makanan sedap dan harga pun berpatutan.

Ini juadah seafood kami pada malam terakhir di Sabah. Makan untuk 4 orang cost kurang lebih rm100.

Pasar Kraftangan KK...tempat untuk shopping buah tangan. Segala aneka ada dalam tu....sebut jer nak ape...


Nampak rumah air di sana tu..?

Switz Paradise Hotel tempat bermalam untuk 2 malam. Bilik ok, kemas...bilik air pun bersih...tapi pengalaman malam pertama tidur sini, ermmm....mengigau sampai mok kejutkan aku...tak pernah2 aku mengigau camtu sekali...untuk repeat hotel ni di masa akan datang, mungkin tidak sama sekali.  

Masjid terapung di Teluk Likas. Gambar banyak tapi dah jadi melintang bila diupload...


Bangunan Yayasan Sabah

Jesselton Point. Plan hari ke 3 di Sabah nak meneroka pulau Manukan atau Sapi tapi keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan. Holiday di tempat orang diuji dengan gastrik yang teruk, sampai tarik nafas pun menyucuk dada...bergegas mencari Klinik 24 jam seawal jam 6 pagi. Terjaga jam 2 pagi, kalau ikut hati dan dan tu jugak nak gi klinik tapi mok menghalang. Maklumlah tempat orang, takut perkara lain pulak yang jadi. Pengalaman perit namun tetap indah...  

View Jesselton Point dari atas Bukit Bendera, KK.

Nice view kan..?

Atas Bukit Bendera KK.


Ni la rupa lobi hotel Switz Paradise tu. Selain tidur yang tak berapa lena kat hotel ni, yang paling tak best kena bayar parking. Maklumlah hotel ni lokasinya di tingkat 3, Kompleks Asia City.  Walaupun untuk guest hotel ada diskaun 50% tapi still tolak campur masih dalam amount yang agak banyak. 3 hari 2 malam kami di KK  jumlah dia cecah 40 ringgit gak la.

Last but no least, barang2 yang sempat dirembat di KK yang sempat dicapture oleh kamera. Ignore kuih cincin yang hancur lebur tu yer..ni kes letak dalam kargo la ni...shopping ala kadar jer...banyak benda tapi tak menarik bagi aku.
 
Ok...itu aje la percutian di Sabah kata kau....Sabah best pasal Gunung Kinabalu. Yeah...
 






December 24, 2013

Menara Condong Teluk Intan...

Assalamualaikum

Ahad 15 Dec ke Teluk Intan. Tujuan utama untuk memenuhi jemputan kenduri adik angkat la lebih kurang...gerak dari KD jam 8 pagi camtu...berpagi-pagian adalah lebih baik kalau nak berjalan jauh kan...

Kami tak follow jalan Kuala Selangor (tanpa tol)...pengantin dah beritahu awal2, jangan ikut jalan tu, nanti jem, pasal depa dok tengah buat jambatan. Katanya...plan awalnya pun memang nak ikut PLUS aje la....kuar duit sikit janji perjalanan selesa.

Mula2 nak tanya gps atau ikut signboard jer ke sini tapi pengantin awai2 dah bagi laluan yang nak dilalui...siap copy dan catit atas kertas lagi dan kami follow ape yang pengantin suruh hingga selamat ke destinasi. Bagusss sungguh pengantin ni...hehe...

Kami Exit tol Sungkai (RM15), pastu teruskan perjalanan seperti yang diarahkan dan alhamdulillah kurang lebih pukul 10 kami dah sampai di Pekan Teluk Intan, majlis pun belum start lagi.

Round2 Pekan selepas breakfast. Acara wajib ke sini posing depan Leaning Tower of Pisa ni kann....oppsss kang marah lak orang Teluk Intan...Menara Condong Teluk Intan..




 
Kalau ke sini jangan lupa singgah ke kedai Mastan Ghani ni....mee rebus dia terbaikkk....perut masih kenyang makan kenduri, kita tapau bawak balik...









Featured Post

Cerita ceriti buat Passport Malaysia

Assalamualaikum... Saje la nak share pengalaman buat passport. Ahad lepas, 5 March pergi buat passport kat Jabatan Imigresen Kela...