July 29, 2013

Agar-agar Milo lapis Oreo

Assalamualaikum...

Dessert last weekend. Shedappp....

 
Agar-Agar Milo Lapis Oreo
 
Bahan :

( Saiz: 8" persegi )
1 bungkus @ 10g Jelly Powder - Serbuk Agar-Agar
750ml Air
160g Gula - Mas ikut Ayu 140g gula
1 tin @ 400g Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis

Cara :
1. Masak serbuk agar2 dan air sehingga larut.
Masukkan gula dan masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.

2. Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain dan campurkan milo sehingga sebati.

3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.

4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:
- Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
- Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.
 

TQ kepada empunya resepi.

 

July 26, 2013

17 Ramadhan

Assalamualaikum..

Salam hari Jumaat penghulu segala hari, Ramadhan penghulu segala bulan.
Semoga sihat dan ceria sentiasa...

Entry masak2 tiada hari ini...

Semoga bermanfaaat...



Amin yarrabal alamin
Source- google search

July 24, 2013

15 Ramadhan (hiba hatiku)

Assalamualaikum...
 
15 Ramadhan...alhamdulillah dengan segala kurniaan dan rahmat Allah s.w.t.
Tak terhitung dengan jari segala kurniaanMu ya Allah...walau terkadang hati meratap hiba atas sesuatu perkara, namun jauh di sudut hati ini, Engkaulah tempat pergantunganku dan hanya padaMu tempatku berserah dan bertawakkal atas segala sesuatu.
 
Airmata yang tumpah kadang bukan kerana menyesali nasib diri, tapi sekadar meluahkan gejolak yang bersarang dalam dada ini. Ampunilah hambamu ini atas kekhilafan diriku.
 
Syukur dengan rezeki dariMu dibulan suci ini.
Dah dekat sangat nak masuk waktu berbuka baru masuk dapur untuk memasak semalam.
Alhamdulillah...terhasil lah butter prawn ni.
 
Resepi main google aje, tang telur tu tak berapa nak jadi pasal main tuang jer camtu. Buat keje nak cepat camtu la...tapi rasanya tetap meletup-letup di dalam mulut....;p

 
Mintak izin cnp sini..

BUTTER PRAWNresipi asal : Nita
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu besar butter
3 biji kuning telur
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi. Gaul seketika sebelum diangkat. Bila dah masak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.


July 23, 2013

2 minggu dah Ramadhan..

Assalamualaikum...
 
Segannya nak jengok blog sendiri, cam nak masuk umah orang lain la plak....
Busy amat di bulan mulia ni, kurang masa dan kesempatan untuk menhapdate blog...office hour pun dah bertukar dari 8am to 4.30pm. Balik umah dah rushing itu ini, singgah kedai la, nak masak la, nak buat itu la, ini la...kadang2 rasa diri cam lipas kudung lak...kalau dapat rebahkan badan sebentar, rasa nikmat yang amat.
 
Banyak hikmah di bulan mulia ni, kadang malu nak jawab soalan anak. Nape ibu leh masak 2,3 lauk masa bulan puasa erk...? bulan lain ibu cam 'susah' sangat nak masak...kalau masak pun simple2 jer, haaa...soalan cepumas yang aku sendiri malas nak jawab. Tengok nak jawab pun malas, masak lagi la malas. hahaha...tapi sebab musabab tu aku rasa anak aku sendiri tahu jawapan dia. Yang pasti kat umah aku ni, hanya 2 mulut untuk disuap. Kadang-kadang dan jarang-jarang la angin rajin nak masak.
 
Syukur bulan Ramadhan ni, angin rajin bertiup kencang. Seharian berlapar dan dahaga, puas hati tengok anak makan masakan kita dengan berselera. Siadik pulak jenis yang tak suka diajak berbuka di luar. Dah 2 minggu, hanya sehari aku berbuka di luar.
 
2 minggu Ramadhan, aktiviti menge'tart' telah bermula. Penat bertambah nak menyiapkan order yang tak seberapa tu. Perlu penuhi amanah mereka yang nak makan tart gulungku. InsyaAllah, semoga dapat siapkan order before balik kampung.
 
Hari Rabu lepas buka puasa di Tropicana Golf Country Resort, PJ. Otw balik umah jer, pasal tu tak lepaskan peluang join.
 
Layan gambar...
 
Ni dadih buat sendiri ni, tak de dalam list kat Tropicana tu. Haha...dadih jagung ni kegemaran seisi keluargaku.





 Desserts..colourfull...
 Ais kacang..

 Cantik dalam surau dia.
Aiskrim potong pun ada.
 
Itu jer gambar yang sempat disnap. Segan la nak over2 sangat. Gambar2 dari hp jer...

July 9, 2013

Salam Ramadhan 1434 Hijrah


Salam Ramadhan buat semua.

Semoga Allah memberi kita peluang dan ruang untuk menghayati Ramadhan kali ini dengan lebih baik dan perbanyakkan lagi amal ibadat dan ketakwaan kepada Allah s.w.t.

Selamat Menunaikan ibadah puasa buat semua.
Maaf zahir dan batin.


July 5, 2013

Tart Nenas Gulung

Assalamualaikum...

Tart nenas gulung kini kembali. 
Order masih lagi dibuka untuk raya, insyaAllah.
Tahun ni SH concentrate buat tart nenas jer...
Belum puasa pun dah berbalang-balang kawan order untuk makan.
Alhamdulillah rezeki Allah, walaupun kadang penat sangattt...cam nak giveup...
tapi untuk order raya ni akan ada sorang assistant untuk membantu...yeah...



Hari bahagia mereka...

Assalamualaikum w.r.t

Salam Jumaat penuh barakah. Alhamdulillah untuk segala rahmat dan kurniaan Allah. Pagi-pagi ini dijamu dengan potluck breakfast. Macam2 makanan yang terhidang, perut kenyang, mula lah mata memainkan peranan..kerja berlambak ni nak dibereskan...

Agak sepi blogku ini sekarang. Hurmm...mood berblogging ke laut dalam. Sekejap timbul sekejap tenggelam. Tapi takper la, janji blog ini tidak terus karam...hahaha
Nak share hari bahagia adik ipar dan anak buahku baru-baru ini. Semoga bahagia ke akhir hayat dan Allah memberkati kalian sentiasa. 

 Adik ipar.
 Sweet couple.
Hari bahagia bila terlepas dari 'sangkar' PLKN. Ibu happy anak berganda happy. 'Seksaan' 3 bulan di PLKN, akhirnya berakhir dengan jayanya. 3 sijil yang dibawa pulang dan duit rm10 dari En Facilitator....elaun dalam bank belum dicek lagi tu...Alhamdulillah, semoga segala pengalaman yang dikutip di sini akan mematangkan kamu Adam dan menjadikan kamu anak yang berguna pada agama, bangsa dan negara. InsyaAllah....amin...
 Kem PLKN Paya Indah dalam kenangan. Kalau tak berulang alik ke sini dah macam 2nd hometown..
 Laluan ke sini yang mendamaikan.
Hari bahagia anak buahku, abang Is. Kenduri menyambut menantu di rumah adik ipar pada 30 Jun yang lalu. Meriah dengan kehadiran para jemputan, saudara mara jauh dan dekat dan juga jiran tetangga yang sama2 bergotong royong.
 Tembikai untuk makan bersuap.
 Udang panjat nenas.
Russian Black and White Cake from SH. Simple janji kek habis dalam masa tak sampai sejam. Alhamdulillah...

 Pulut kuning yang menarik mata dan selera tapi sayang tiada sahabatnya rendang atau kari ayam.
 Pengantin bagai pinang dibelah 2. Semoga bahagia ke akhir hayat.

Featured Post

Cerita ceriti buat Passport Malaysia

Assalamualaikum... Saje la nak share pengalaman buat passport. Ahad lepas, 5 March pergi buat passport kat Jabatan Imigresen Kela...