June 20, 2013

Yang manisss....

Assalamualaikum w.r.t

Lama tak berblog. Kemalasan yang melanda begitu sukar untuk kubendung...chewahh...
Tak lama lagi, bulan Ramadhan akan kembali bertamu. Seronok rasa nak mengadap bulan yang mulia, penghulu segala bulan. InsyaAllah...

Marble Cheese Cake request dari anak bujang sebelum balik ke Kedah. Alhamdulillah...letak 2 natural yogurt, so rasanya a bit masam2 gitu, tak la manis sangat.
Buat pavlova kerana nak test power buat meringue. Kes tengok Masterchef la ni...bila putih telur tu dah kental, telangkupkan bekas tu, elok jer tak jatuh...senyum sorang...(padahal ni bkn 1st time buat meringue). Pukul pakai mixer takde la guna tangan cam Chef Adu buat tu. Mau tertanggal bahu ni...haha...
So untuk buah kat atas tu, belasah aje la buah apa yang ada dalam fridge. Buah mangga dengan anggur. Meringue yang manis, buah-buahan yang masam, bila bergabung, masuk dalam mulut meletup2...;)

Resepi dari blog Kak Ita masam manis...

Selamat Mencuba...

PAVLOVA

4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan

Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter  8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan 
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C

Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik

Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa

Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan


Featured Post

Shopping apa di HCMC, Vietnam

Assalamualaikum Wahh😄 tajuk cam banyak sangat shopping. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, saya bukanlah kaki shopping. Shopping sou...