April 22, 2013

Mee Udang Mak Jah, Kuala Sepetang..

Assalamualaikum w.r.t

Nak habiskan trip ke Utara ni. Last destinasi kami ialah Kuala Sepetang. Ini sedikit panduan untuk sesiapa yang belum tahu dimana gerai Mak Jah ni. Jangan jadi macam kami yang tersesat dan pusing merata mencari kerana mengikut panduan salah dari seseorang.

Ok...kami gerak dari tol Juru la kan...perjalanan ke Kuala Sepetang ni dalam 100km lebih la....ambik exit Taiping (U), pas dah bayar tol, ada traffic lite di depan, ambik lane kanan, bila lampu hijau terus pusing kanan. Kemudian jalan terus je sampai la jumpa signboard Simpang. Lepas signboard ni jalan terus lagi sampai jumpa 1st traffic light. Kami dah silap masuk kanan kat sini, (info daripada seseorang itew)...yang betulnya simpang ke 2, maksudnya traffic light yang ke 2 yang ada sign board Kuala Sepetang. Masuk kanan kat traffic light ni, pastu terus aje perjalanan jangan gatal nak belok2 dah....terus jer sampai la nanti terjumpa signboard buatan sendiri 'mee udang mak jah'. Sign board ni akan maklumkan anda berapa KM lagi yang perlu anda tempuh.

We almost give up tapi alang-alang menyeluk pekasam, biar kudapat makan mee udang. Hahaha...kes pemberi info kata gerai dia dalam kawasan rumah orang, bla bla...rupa-rupanya tepi main road tu jer....senang bebenor rupernyer...lenkali kalau Mak Jah lum pindah, in shaa Allah akan ingat jalan ni...kami sampai sini just nice untuk lunch. Memang simpan perut untuk mee udang. Puas hati...alhamdulillah...jom layan gambar..




Mee Udang special RM11. Memandangkan driver penat pasal sesat barat, hidangan hari ni FOC. Lebiu yang tukang belanja...muahhh...
 Udang yang beso2...*sebelum*
Dan selepas...
Itu sahaja untuk trip kali ni. In shaa Allah, ade rezeki lebih boleh kita jalan-jalan lagi. TQVM for my sis yang sponsor accommodation, my mok yang tolong sikit2 tuang petrol dan siceria 611, Nana penghibur sepanjang perjalanan.

Jelajah Utara - Penang yang pening

Assalamualaikum w.r.t

Alhamdulillah...sambungan perjalanan ke Utara kali ini membawa anda ke Negeri Pulau Mutiara iaitu Penang atau Pulau Pinang. Penang yang sangat best walaupun hangin jer bila berada di jalanraya di negeri ini. Jangan terkejut kalau ada pemandu yang tiba-tiba menukar lorong tanpa signal dan membuatkan anda membrek secara mengejut, jangan terkejut kalau di lampu isyarat, ada yang tiba2 masuk lorong anda kerana tidak mahu 'Q' dan banyak lagi kejutan-kejutan di jalanraya yang tak perlu diceritakan di sini. Orang lain tak tahu la yer...ini  base on my experience. Driver-driver di Penang memang gempak...namun syukur alhamdulillah, sepanjang pemanduan sejauh kurang lebih 1000km, KD-Kulim, Kulim Alor Setar-Alor Setar Kulim, Kulim Butterworth, Butterworth Georgetown, Geogetown Kuala Sepetang, Kuala Sepetang KD. Syukur Allah berikan kesihatan dan kekuatan untuk 'drive' sorang diri, juga merahmati per'musafir'an kami...syukur sangat...

Penang...here we come again. Hajat hati banyak tempat nak gi di Penang ni tapi sayang tak semua tempat dapat dicover kerana MR GAMIN yang merajuk sepanjang di Penang. Tak tahu ape masalah Mr Gamin ni, masuk Penang jer terus pening...
MR Gamin pening, kami yang merasa sakitnya...cubit paha kanan, paha kiri pun terasa sakit..terpaksa la menggunakan kudrat dan penglihatan yang dah rabun dekat ni mencari jalan berpandukan sign board semata. Tak ke haru biru jadinya. Nasib baik ada juru pandu arah di sebelah yang setia, kalau tak entah sampai ke Balik Pulau mencari Naza Talyya...hahaha....malu bertanya sesat jalan dan mengenangkan diri yang dah jauh tersasar dari landasan, terpaksa la berhenti dan bermanis muka manisnya senyumanmu bertanya arah kepada warga Penang yang pakar....2 thumbs up untuk penunjuk arah yang memang efficient, guide sekali jer dah ketemu apa yang dicari...

Syukur dapat kami menikmati pemandangan yang indah ini dari balkoni bilik kami. Cantikkk...suka sangat, berbaloi sesat mencari dapat seaview ni....walaupun agak menghampakan bilik yang agak panas, aircond kurang larat nak bekerja lagaknya...berpeluh ketiak jugak dibuatnya. Siceria 611 rimas jer, cam serba tak kena dia, sambil ke hulur ke hilir menggendong remote control tv, takut ada tangan gatal lain yang akan menukar channel kegemaran dia tu....awas...awas...hahaha...
 View dari swimming pool.
 Ini lah Naza Talyya, Jalan Tanjung Tokong, Penang..
 Dongak ke atas sikit. 
Time to round Penang. Dah check in, rehat-rehat luruskan kaki jap, ini lah masa untuk mengisi perut yang dah berkeroncong untuk Ana.  Dalam hati tu kalau boleh nak belasah semua makanan di Penang ni tapi nafsu  aje lah yang berfikiran begitu, hati tu sama sekali tidak akan berbuat demikian. Percayalah...dan kalau ke Penang ni tak sah la kalau tak mengulang ke Padang Kota ni....Hari minggu, ramainya warga Penang berlepaking di sini. Penuh sesak...rezeki kami mendapat parking dengan mudahnya di depan padang tu....penuh dengan umat lepak kat Fort Cornwallis tu membuatkan kami malas nak ke situ. Terus ke Medan Selera dan tapau makanan. 
Gani Pasembor. Ni suatu kemestian bila ke sini. Kali ni kena laburkan rm19 untuk pasemboq dia yang meletop itew.
 Suasana pada masa itu. Angin sepoi-sepoi bahasa, nyaman sekali dari lautan lepas...*ayat standard**
Coconut shake yang shake a boom boom. Hahaha....memang sedap, manis giler, kalau minum selalu boleh potong kaki oooo....dan nasi goreng udang di kedai sebelah tu...nasinya yang dah siap digoreng dan diletak di dalam termos. Udang 3 ekor yang dimasak tak sampai 5 minit, harganya rm8 untuk sebekas. Wallaweihhh.....telan ayaq liur jap....
Keesokan paginya, lepas menikmati sarapan yang pelbagai di hotel, kami pun check out untuk agenda seterusnya pada hari itu. Untunglah dapat customer cam kami ni kan....pukul 8 dah check out. Takde la membazir elektrik dan air. ;) housekeeping pun boleh dibuat dengan tenang, Tkde la rushing...complain kat kaunter pasal aircond yang tak berapa sejuk, dia jawab semua orang complain benda yang sama. so no action taken mehh?...kalau dah semua complain benda yang sama. Taknak business kott... ermmm....untuk repeat hotel ni pada masa akan datang akan difikirkan 2 kali.  

Batu Feringghi yang tenang di pagi hari. Sape la nak datang sini pepagi kan...dah sah2 time ni semua orang Penang duk rushing nak g kerojer...kami jer la singgah sat snap-snap foto, ambik angin pagi yang segar. 
Mai sini teringat sat kat Tsunami dulu tu, begitu lah ketentuan Allah yang tidak terjangkau oleh akal fikiran manusia kadang-kadang. Laut yang tenang, boleh menjadi ganas dalam sekelip mata. Alfatihah buat mereka yang pergi kerana Tsunami di sini. 
Kami ke sini pulak, masjid terapung Jalan Tanjung Bungah. Inilah landmark Penang yang jangan dilepaskan untuk dikunjungi. Selain daripada melawat rumah Allah yang tersergam indah ini. Waktu ni air laut surut so tak dapatlah tengok masjid tu terapung di dalam air. 

Ini gambar penuh (taken from google) kerana kami tak dapatlah nak snap penuh camni kan...dalam gambar ni masa air laut tengah pasang. So nampak la masjid tu betul2 floating di dalam air. Subhanallah, cantiknya...

Ini view dari dalam masjid. Air tenang jer...sampan kolek terbuai-buai dihempas ombak. Para nelayan ada yang masih belum turun ke laut lepas. 
 Dalam masjid.

Time to round bandar lak...kalau ke Penang, harus ke sini yer..pasar Chowrasta yang menjadi tumpuan pengemar-pengemar jeruk tapi kami tak memborong jeruk di sini. Jeruk sudah siap diborong di Butterworth semalam. Jeruk Mak Ndak yang dah jadi favourite kami tapi bonda pulak masih nak menambah koleksi jeruknya so kami singgah di kedai di bawah ni...jeruk Nasir. Kedai dia betul2 berhadapan dengan Mydin.

Boleh rasa sebelum beli. Kalau suka beli la, tak suka tak paksa dan Encik Nasir akan halalkan ape yang anda rasa itu. Kita bagi peluang si ceria 611 ni rasa yer....Nampak tak dia makan dengan sedapnya...so sedap la tu....


 Bermacam jeruk pelbagai warna. Pilih jangan tak pilih.
 Kedondong, 1 of my favourite...ermmm...menjejeh air liur...
 Ni dagangan di dalam pasar. Tak beli ape, sekadar jadi pemerhati.
Komtar view dari IPK Penang. Cuaca cerah, panas membahang walaupun baru pukul 11am.  Penat berjalan masa untuk memandu pulang ke PJ. Destinasi seterusnya nak menyinggah lagi. Bersambung nanti, in shaa Allah...Penang..panjang umur, murah rezeki , kami akan datang lagi, masih banyak lagi tempat yang belum diterokai. Hajat nak ke Balik Papan Pulau masih belum terlaksana. Bukit Bendera memang takde dalam agenda, kerana semua yang datang kali ni kecut perut dan gayat-gayat belaka. Haha...love u mok and my sis Jac...my lovely niece, Nana....lenkali kita mai sini lagi naaa...(baca dlm loghat Penang)..


April 19, 2013

Jelajah Utara lagi - Kulim - Alor Setar

Assalamualaikum w.r.t

Salam Jumaat, penghulu segala hari, alhamdulillah..syukur dengan segala kurniaan rahmat dan kasih sayang Allah pada kita..Kurniaan yang tak ternilai dan tak terhitungkan. Alhamdulillah...
Pagi-pagi ni dah dijamu dengan hidangan laksa, takkan sarapan laksa kot...haaa...ni la laksa mak ndak yang sedap kat Taman Tasik Kulim. So sape2 yang berhajat ke Kulim, sila lah mencari laksa ni...kuah tu nampak cair pasal belum digaul sebati lagi. 


Kali ni SH ke Kulim lagi. Dah macam 2nd hometown dah Kulim nih...hehe...trip yang memang tidak sama sekali dirancang. Selain daripada niat untuk menjengok anak bujang di sana, niat untuk berjalan-jalan pun ada, biasa lah, kalau dah ke sini tak sah kalau tak jelajah daerah-daerah lain di Utara ni....seronok tengok tempat orang...trip kali ni bersama bonda tercinta dan adik serta anak sedaraku yang Ceria 611 tu...tu la channel favourite dia yang orang lain tak leh usik, jangan mimpi nak tengok cerita lain kalau dia dah pegang remote..hati-hati...hahaha...


For the second time gak hotel ni menjadi pilihan. Yang penting kali ni Sh dapat package yang agak murah. Itupun last minute call booking, Jumaat booking, Sabtu dah nak check in. Malas nak susahkan diri cari hotel lain. Kali ni dapat complete set, aircond 24 hours, TV 24hours dan jugak towel and toiletries. Berbaloi dengan aircond dan kipas yang sentiasa terpasang. Dengan cuaca yang agak panas membahang kebelakangan ini. Really enjoy the stay kali ini, tidur pun lena.


Esoknya awal2 pagi lagi kami dah gerak ke Alor Setar. Jarak perjalanan ke sini lebih kurang 120km. Sawah2 padi luas terbentang di kiri dan kanan jalan di negeri Jelapang padi ini. Tapi sayang padi masih belum ditanam dan ada yang baru aje menyemai anak benih padi, so tiada lah pemandangan menghijau yang kami harapkan. 

Masuk je Alor Setaq terus ke sini, Pekan Rabu di hari Ahad. Tempat bekas PM kita, Tun Mahathir berniaga suatu waktu dahulu. Bukak setiap hari bukan hanya pada hari Rabu yer...kami breakfast cum lunch kat kedai sini. Pertama kali berdepan dengan peniaga gerai yang cam memaksa orang masuk kedai dia, cam desperate sangat nak customer....kitaorang baru jer berbincang nak makan apa, dah disendukkan nasi untuk kami. Dengan berat hati terpaksa ambik jugak, maklumlah kat tempat orang kan...? Harga 2 pinggan nasi dengan lauk dan sayur RM10. cam harga kat KL lebih kurang...


Ni salah satu hasil dagangan yang boleh didapati dengan banyak di sini dan di mana sahaja. Lebih kurang sama jer semua barang dagangan dengan Pasar Payang KT. Takde yang menarik sangat. Sekadar memborong beberapa jenis makanan ringan dan kuah rojak mak bee.



Usai bershoping sekadar mampu milik, kami pun bergerak mencari Menara Alor Setar yang berketinggian 165.5m. Menara ke 2 tertinggi di Malaysia selepas Menara KL.. Menara telekomunikasi ini menjadi tarikan pelancung ke Alor Setar ni. Nak naik atas tu beres saje tapi kena la keluarkan modal sebanyak rm8 untuk dewasa. Untuk kanak2 tak sure berapa. Tapi oleh kerana kami ni species yang takut ketinggian dan gayat2 belaka, sayang duit pun yer, so tinjau dari bawah pun dah memadai lah...
Usai menjamu mata kat Menara gading, bergerak pulak ke Masjid Zahir. Alhamdulillah lama dah simpan hajat nak tengok Masjid Zahir ni secara live, in person ;)...Sejak zaman sekolah lagi. Tengok la pembinaan masjid ni pada tahun berapa, tahun 1912, okey. 100 tahun lebih dah, masih utuh berdiri dan cantik sangat. Subhanallah...rasa teruja sangat.
 View dari dalam pagar Masjid.
 11-03-1912, dah 100 tahun lebih dah usia Masjid ni.


 Seni bina yang begitu indah. Rumah Allah ini tersergam indah. 
 Ruang dalam masjid yang bersih dan berkilat. Cantik sangat.


Dah habis pusing satu Alor Setar, kami pun gerak ke Gunung Keriang la pulak. Tak jauh pun, 8km jer dari bandar Alor Setar. Saje nak tengok camane lah rupa tempat ni...tak singgah pun, sekadar buat pusingan u jer...tengok ramai peniaga jade dan kristal kat kaki gunung Keriang ni. Pemandangan sawah padi pun belum menghijau sepenuhnya. Bare with me Bendera hijau tu yer, nak pilihanraya kannnn... lagipun negeri Kedah dah memang jajahan dia. ;)
Nanti akan bersambung untuk episod Penang lak...in shaa Allah...

April 10, 2013

Dari Dengkil sampailah ke Banting

Assalamualaikum w.r.t

Perjalanan melawat wira tersayang di Kem PLKN Paya Indah, Dengki Dengkil...macam mana Dengkil mendapat namanya? Itu kena bukak buku sejarah Dengkil la...jangan banyak tanya...hehe...lawatan sambil belajar sebanyak 3 buah kereta, dah cam rombongan meminang nih...hehe...Seronok bergather bersama adik beradik, ipar, anak saudara dan juga bakal adik ipar...in shaa Allah....

Pertama kali masuk daerah Dengkil ni, selama ni dengar nama jer.
Driver of the day, aku kat sebelah jadi mem...lama tak merasa nikmat menjadi penumpang. Asyik jadi driver jer....bila dah jadi penumpang ni, luas la sikit pemandangan tu...pandang sana, pandang sini, pulau pandang jauh ke tengah....
Sebelum masuk jumpa wira atau wirawati, ahli keluarga kena register dulu kat kaunter. Bagi mykad baru dapat pas ni, dan baru lah di'paging' anak kita tu. Baru seminggu kat kem dah lain pulak rupa anak bujang aku nih, dengan kepala botaknya...dah cam pelakun botak juvana lak..kulit pun dah gelap....
Inilah barisan kita. Yang ikhlas melawat anak bujangku pada hari itu...thanks a lot my dear adik beradik yang sporting giler....meriah sakan menjamu selera nasi dengan lauk yang simple tapi sedap...hehe...puji masakan sendiri, sandwich telur, karipap, nugget, tak lupa coklat dan kacang dari Langkawi, dan juga siap potong buah mangga cicah colek lagi...haha.... 
Kalau ke Kem ni tak sah kalau tak ke sini, Paya Indah Wetlands. Jalan2 cuci mata, sedut udara segar, angin sepoi2 bahasa...nyaman sekali...lepaking...boraking...tengok crocodile bujang senang  yang dah cam kayu dalam paya tu.....tengok totis, landak...haha....macam national geographic la lebih kurang....
Hero of the day....keletah dan senyuman yang menawan sesiapa saje yang memandang....gitew..dah cam pelatih PLKN yang paling kecik...pasai kepala botak...hehe

Sign board kat Simpang masuk dari Dengkil. Dari sini terus masuk kanan, teruskan perjalanan ke Banting. Misi untuk memanjat Bukit Jugra dan tengok aktiviti paragliding atau paralayang....
Dah sampai kita. Perjalanan naik ke sini agak mencabar juga. Cam nak naik Cameron pun ade, jalan berliku dan curam dan tak ade penghadang jalan lak tu. Silap haribulan kalau terbabas terus jatuh ke bawah. Nauzubillah...semasa tengah suspen memanjat bukit ni, terhidang pulak di depan mata Jirat Cina....hahaha...terkesima kejap....dah la suspen memanjat cenuram, jumpa pulak yang tak sepatutnya...kusss semangat....
Rumah api Bukit Jugra. (Copy info dari Wikipedia)

Rumah Api Bukit Jugra terletak di Bukit Jugra, Jugra, muara Sungai Langat, Kuala Langat, Selangor, Malaysia. Koordinatnya ialah pada latitud 02° 50.1' Utara dan longitud 101° 25.1' Timur. Rumah api ini dibina oleh Jabatan Marin Malaysia pada 1976 bagi mengawal dan membantu pelayaran dan pergerakan kapal dagang dan nelayan yang melalui Selat Melaka terutama yang akan berlabuh di Pelabuhan Klang.
Rumah api ini dibina berbentuk menara batu konkrit setinggi 146 meter pada permukaan 25 meter dari aras laut. Lampu limpah yang digunakan ialah FI.W.10s.[1]


Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.




Jugra terletak di daerah Kuala Langat, Selangor, Malaysia. Antara lokasi berhampiran ialah Pulau Carey, Kampung Chodoi, Banting, Jenjarom dan Sungai Buaya dan Bandar. Jugra menghadap ke Selat Melaka dan berdekatan muara Sungai Langat. Jugra meliputi kawasan Bukit Jugra, pantai Kelanang, Kampung Sungai Arak dan Kampung Chodoi.
Pada zaman pemerintahan Sultan Abdul Samad yang memerintah negeri Selangor dari tahun 1859-1898 Bukit Jugra telah dijadikan tempat bersemayam Sultan Selangor. Rumah api Bukit Jugra dibina di puncak Bukit Jugra. Sampan, perahu dan tongkang yang membawa bijih timah dari Kajang, Balakong, Hulu Langat, Semenyih dan lain-lain dibawa keluar melalui Sungai Langat dan membayar cukai di Jugra.
Bukit Jugra merupakan tempat strategik kerana berhampiran dengan laut, menghadap perairan Selat Melaka dan ingin dimajukan sebagai kota maritim. Bukit Jugra berasal dari sebuah perkampungan kecil Melayu yang bernama Tanjung Kera. Terdapat banyak kera di sini iaitu dari jenis primate hutan pantai. Kera tidak begitu sesuai dengan status baru kawasan istana lalu ditukar nama kepada Bandar Temasya.
Bukit Jugra ada 3 puncak bukit yang menempatkan:
Pemandangan menghadap Selat Melaka yang bercantum dengan Sungai Langat. Cantik kan....? Nice view...Indahnya bumi ciptaan Allah yang masih banyak belum diteroka...tapi sayang hari tu tiada acara paragliding...menurut kata sorang pakcik ni, lepas pilihanraya baru start balik berparagliding....
JUGRA....


Abadikan kenangan di Bukit Jugra. In shaa Allah, panjang umur murah rezeki, kita berjalan-jalan lagi....bukan senang untuk berkumpul bersama begini....anugerah terindah yang Allah berikan dikurniakan adik beradik yang baik, sporting dan memahami. Love u guys....

Featured Post

JJCM Hari Ibu

Assalamualaikum Unplanned trip, trip sempoi2 giler. Unplanned kerana pada asalnya nak jalan dekat2 sahaja. Konon nak ke Kuala Selangor ...