October 25, 2012

Salam Aidil Adha.

Assalamualaikum..


Salam Aidil Adha daripada SH dan anak-anak. Semoga apa jua pengorbanan kita di tahun ini akan mendapat ganjaran dan keberkatan daripada Allah s.w.t. InsyaAllah.....semoga mereka yang menjadi tetamu Allah pada tahun ini, akan dapat menjalankan ibadah haji dengan sempurna dan mendapat haji yang mabrur. Amin...

Pic - source google.

 Kek order untuk Aidil Adha. Carrot Walnut Cake with cream cheese topping.

 Moist Chocolate Cake.

Red Velvet with Cream Cheese topping for birthday.

Alhamdulillah dengan rezeki daripada Allah.

October 22, 2012

Tart macam2..


Assalamualaikum w.r.t

Ini lah rupa tart-tart yang telah dibuat sebagai buah tangan untuk majlis pertunangan sepupu semalam. Syukur alhamdulillah, I've learned a lesson yesterday. Tak perlulah diceritakan di sini...tapi cukup aku katakan "thumbs up" buat diriku...


Mini blueberry cheese tart. 

 Mini Fruit tartlets

 Close-up....
Ini untuk sahabat yang memberi sesuatu kepadaku tempohari. Sebagai balasan, biarpun tidak seberapa tetapi 'ingatan' dia padaku begitu aku hargai.  Thanks a lot!







October 19, 2012

Tart Shell (Crust)

Assalamualaikum w.r.t

Salam pagi Jumaat yang penuh berkat dan rahmat. Syukur dengan segala kurniaan Allah..

Projek malam tadi, tart shell untuk projek esok. Bila dah siap crust ni rasa lega sangat, InsyaAllah esok boleh continue projek untuk piping filling kat dalamnya....kerja jadi mudah dan cepat...


Banyak gak dapat, berbagai saiz dan bentuk. Corak pun lain tapi rasa tetap sama....untuk crust ni, SH stick to 1 resepi dari dulu...kalau sesapa nak buat, resepi kat bawah....TQ kepada empunya resepi.


TART SHELL (Sumber Resipi : Mamafami ( Spice n Splendour )
Ingredients :

(A)
  • 100g icing sugar
  • 200g butter
  • 1/4 teaspoon vanilla essence
(B)
  • 1 egg
(C)
  • 420g flour
  • 1 tablespoon milk powder
Method :

1. Beat (A) till soft. Add in B and continue beating till well mixed.
2. Add in (C) to form a soft and smooth dough.
3. Take a bit of dough and press it onto the tart casing.
4. Poke the base with a fork. Bake for 12 minutes or till golden brown. Remove from oven and let it cool. -
kita bakar dgn suhu 140 C

Note : Tart shells must be kept in an airtight container







October 16, 2012

Blue theme cake..

Assalamualaikum...







Order - Carrot cake and 30pcs cupcake - Ida
Marble Cheese cake - Su

October 4, 2012

Fruits Tart


Assalamualaikum w.b.t

Wahhhh....'kalerpul' gitu...pilih...pilih...2 singgit...2 singgit...;p...ni la menu tuan rumah untuk potluck kat office hari ni. Selama 3 hari ni kami ber'potluck' dan hari ini tiba giliran tuan rumah untuk buat dessert. Mula-mula plan nak buat dessert dan bawak buah, sekali terpikir why not dessert dan buah tu digabungkan sekali...2 in 1...so terhasil la fruits tart ni....bijak tak...bijak tak...? ngeee....


Yang besar dapat sebijik sorang jer yer...nak menyiapkan crust dengan filling tu ambik masa ok...? Penat menggentel crust tu sambil mata melayan masterchef, camane nak siap dengan cepat..

 Comei tak saya...?
Ni mini tartlets...mereka sangat kiut dan berwarna-warni kan...? (perasaan kejap)...Jual 2 singgit mesti berebut orang beli nih...hahaha...
Dah siap dipacking. Yang besar letak kat dalam casing dia tu...nanti berebut pulak kang...kena siap bahagi-bahagikan....

Sesiapa yan berminat nak buat sendiri, resepi di bawah yer...
Dipetik daripada blog mama fami...TQ kepada empunya resepi

FRUIT TARTLET
Souce : Chef Alex Goh

THE SHELL
Ingredients :

(A)
200g butter
100g icing sugar
1/4 teaspoon vanilla essence

(B)
1 egg

(C)
420g flour
1 tablespoon milk powder

Method :

1. Beat (A) till soft. Add in B and continue beating till well mixed.
2. Add in (C) to form a soft and smooth dough.
3. Take a bit of dough and press it onto the tart casing.
4. Poke the base with a fork. Bake for 12 minutes or till golden brown. Remove from oven and let it cool.

Note : Tart shells must be kept in an airtight container.

CUSTARD FILLING
Source : Rinn

Ingredients :

2 tablespoons flour
2 tablespoons custard powder or cornflour (I used cornflour)
8 tablespoons sugar
2 cups (500ml) fresh milk
2 eggs
2 tablespoons butter

Method :

1. Mix flour and custard powder/cornflour in a pot and add 2 tablespoons fresh milk. Stir to mix.
2. Add in egg and mix.
3. Add in balance of the milk.
4. Cook on low fire and stir continuously till the mixture is smooth and not lumpy.
5. Once the mixture thickens and shiny, it's ready. Remove from fire and allow to cool. Ready to use

October 3, 2012

Little Penang Cafe, The Curve

Assalamualaikum....

Lama blog tak diupdate. Sunyi sepi, senyap *tuppah* (diam seribu bahasa) tuan rumah....dah pun bulan October...syukur penantian selama sebulan dah terjawab. Happy? Alhamdulillah dengan rezeki daripada Allah. Busy over the weekend melayan tetamu dari Ganu kiter. Kebizian bermula pada malam Jumaat, majlis bacaan yassin di rumah dengan kehadiran jiran-jiran terdekat. Syukur, majlis berjalan lancar dengan izinMu, ya Allah. Semoga Allah terus memberkati kami sekeluarga dan mempermudahkan segala urusan. Aminn.....



Tertunai la sudah hasrat di hati, terlangsai la sudah hutang lama. 'Janji ditepati' tema untuk makan-makan di Little Penang Cafe, The Curve ni. Syukur, setelah sekian lama berjanji nak belanja adik dan mok kat sini, akhirnya terlaksana jugak. Tak payah jauh-jauh pi Penang nak makan...harga walaupun sedikit mahal daripada kedai biasa tapi masih boleh dibayar lagi la...huhuhu.... 

 Penang curry mee. Sedap sangat tapi portion yang amat banyak, makan pun tak habis.

 Ais kacang ni wajib kalau datang sini. Suka sangat...
Penang laksa. Juga portion yang amat banyak, boleh share 2 orang makan. Sedap...*tiada dalam gambar, Lum Mee, Kueytiaw goreng, cendol dan sirap bandung...
 Mok dan sibongsu. Suka tengok mok happy..
Yang bertudung pink tu adalah watak utama dalam makan-makan 'janji ditepati' ni....hahhaa....Semoga Allah murahkan lagi rezeki dia...aminnn....
 Mok dan sibujangku.

Sikecik ni tetap dengan menu utama dia. Ayam Upin Ipin, 2 singgit...2 singgit...

Little Penang Cafe, The Curve
Food - ****
Environment/Service - ***
Price - ***


Featured Post

Cerita ceriti buat Passport Malaysia

Assalamualaikum... Saje la nak share pengalaman buat passport. Ahad lepas, 5 March pergi buat passport kat Jabatan Imigresen Kela...