November 16, 2012

Salam Maal Hijrah dan kek oren

Assalamualaikum w.r.t....

Salam Maal Hijrah buat semua. Kek oren sempena hari cuti semalam, plan untuk makan-makan 2 mulut sahaja di rumah ini bertukar menjadi beberapa mulut yang menikmatinya. Syukur Alhamdulillah..


Resepi kek ni dari blog mat gebu. Memang ikut betul-betul resepi tu, tapi hasilnya cam agak kering sedikit. Tak moist dan berderai bila dipotong, tapi i likeee texture kek camni...rasa tetap sedap dan bau wangi sangat,  semerbak seluruh rumah. Credit to tuan punya resepi. Mintak izin cnp di sini.

Resepi dari blog http://www.tiffinbiru.com/2011/01/kek-oren-perawan.html

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega
200 gram gula halus (mat letak 150 gram)
3 biji telur gred B (mat guna gred A)
1 camca besar parutan kulit oren
1 camca besar jus oren
250 gram tepung naik sendiri (self-raising flour)*
1/2 camca teh soda bicarbinate*(*digaul rata dan diayak)
1/2 cawan kismis, gaul dengan sedikit tepung, agak2 dalam 1 camca teh

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin berukuran 8 inci x 4 inci x 4 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula halus hingga kembang, masukkan parutan kulit oren dan jusnya, putar sebati. Tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang.
  3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Masuk kismis dan gaul rata. Tuang dalam tin tadi dan bakar selama 45 minit atau hingga masak.
  4. Uji dengan mencucuk lidi sate di tengah2 kek, jika keluar bersih tanda kek anda telah masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.


1 comment:

hafizlah91 said...

Assalam, boleh dpt kontek number or fb.. nak tanye something la.. tq

Featured Post

Juadah2 Syawal 2017

Assalamualaikum  Syawal 2017 sudah berlalu pergi meninggalkan kita. Semoga dipanjangkan usia untuk dipertemukan Ramadan dan Syawal 2018...